Други

Ниски сметки за електроенергия с Energy Spy

Written by Редактор

Опитните потребители са наясно, че при ежедневната работа с компютъра понякога се налага да бъдат извършвани поредица от повтарящи се, монотонни действия заради техния рутинен характер. Например в ситуациите, в които компютърът трябва да бъде временно изключен или “приспан” в standby или hibernate режим, почти винаги е необходима намесата на потребителя. Естествено, възможно е да регулирате поведението на ACPI контролираните устройства (твърдите дискове, монитора, както и на цялата система) с цел енергоспестяване и автоматизация посредством опциите, налични в полето Power Opitons в контролния панел.


Ако обаче опциите за контрол на енергоспестяването, вградени в операционната система, не ви стигат, идва ред на някое професионално софтуерно решение за контрол на ACPI интерфейса. Ползвайки подобен продукт, бихте могли да си спестите допълнителния престой в офиса извън рамките на работното време. Колкото по-голям е броят на машините в офиса, с които се занимавате, толкова повече пъти ще се налага да бъде извършена конкретната процедура – рестартиране, приспиване и т.н.


Едно подобно софтуерно решение е Energy Spy. Програмата се използва за автоматизация на някои от споменатите процедури, а именно изключване на компютъра и/или монитора, рестартиране на системата или преминаване към енергоспестяващ режим (hibernate или standby). Това е осъществимо посредством предварително определен график, което е за препоръчване, или алтернативно в реално време, но чрез удобни клавишни комбинации.Паралелно със своята основна дейност Energy Spy предлага и бонус функция за синхронизация на системния часовник със специализираните за целта, свръхпрецизни интернет сървъри (т.нар. time servers) чрез NTP протокола. Знаем, че тази опция е достъпна по подразбиране и при Windows 2000/XP/2003/Vista, но хитрото тук се състои в това, че при използването на множество машини в рамките на един домейн, за който липсва локален NTP сървър, Energy Spy ще е в състояние да синхронизира часовниците на всички машини в домейна с лекота.


Интерес представлява предвидената опция за “насилствено“ отваряне на CD устройството по време на зареждането на операционната система след рестартирането (или изключването), зададено по план. Тази опция би мога да ви спести много главоболия, например в случай че сте забравили в CD устройството на въпросния компютър носител, съдържащ дадена “жива” дистрибуция или пък стандартна самостартираща (bootable) инсталация на дадена ОС.


В общи линии, работата с приложението е приятна и лесна, защото интерфейсът му е изчистен и интуитивен. Добавянето на нови задачи е елементарно: просто натискате бутона, на който е изобразен аритметичният знак плюс. Опциите за всяка задача от графика се дефинират стъпка по стъпка. В началото определяте какво желаете да се случи, т.е. рестарт, изключване на машината или само на монитора,


“приспиване” и т.н., след което определяте датата, часа и дните от седмицата, в които Energy Spy да задейства активната в момента задача. По този начин ще генерирате гъвкава схема, която да отговаря на нуждите ви. Примерно бихте могли да конфигурирате Energy Spy така, че да “приспива” компютрите в офиса вечер, след което да ги “събужда” на сутринта, а единствено през уикендите да ги изключва изцяло.Освен на английски език, интерфейсът на продуктът е локализиран и на руски, което може би ще ви улесни допълнително при работата с него. За съжаление Energy Spy не е безплатен, но според мен инвестицията в този продукт е оправдана, особено ако имате няколко машини и не ги държите постоянно включени (както знаете, понякога това се налага), поне с оглед на по-ниските сметки за електричество, които ще получавате в бъдеще.


Цената за единичен (Personal) лиценз е $24,97. Ако ползвате n на брой компютри, съответно ще трябва да трябва да закупите същото количество лицензи. Съществува и корпоративен пакет (Site License), позволяващ използването на приложението при неограничен брой машини от даден домейн. Неговата цена е $199. Пробната версия на програмата може да изтеглите и изпробвате свободно в рамките на 30-дневен период.


Някои от функциите предлагани от Energy Spy накратко:


• Възможност за изключване, рестартиране, преминаване в енергоспестяващ режим според предварително зададена схема или в реално време, с помощта на конфигурируеми клавишни комбинации.


• Опция за автоматична настройка на системния часовник чрез директна NTP синхронизация или посредством прокси сървър (Socks v5, v4, v4A).


• Опция за автоматично отваряне на CD устройството, за да се предотвратят проблеми при зареждането на ОС от твърдия диск.


• Възможност за работа в конзолен режим.


• Интуитивен и приятен интерфейс, адаптиращ се към текущия изглед на останалите елементи в графичния интерфейс на Windows.Димитър Петков

About the author

Редактор

Leave a Comment