Мултимедия

NForce 550, 570 – SLI e възможен

Written by Редактор

През последните две години стана много модерно да имате повече от един графичен ускорител в системата си, като така теоретично можете да удвоите производителността на машината. Поставянето на втора видеокарта обаче изискваше освен допълнителна сума пари и едно много важно нещо – SLI поддръжка при машините с дънна платка на Nvidia. След като се видя, че при nForce 4 дънни платки има вариант да отключите SLI възможностите при моделите nForce 4 и nForce 4 Ultra (и то доста елементарно), много потребители започнаха да се интересуват от възможността да сторят същото и при платките с nForce 5 550 и 570 Ultra. Въпреки че това не става толкова лесно, колкото при nForce 4, налице е шансът да се получи.


Също много важно е условието вашата платка да притежава два физически PCIe x16 слота, което всъщност от физическа гледна точка ще позволи евентуално създаване на SLI конфигурация. Ако платката има само един PCIe x16, едва ли е разумно да се опитвате да направите каквото и да било – по обясними причини. Някои модели имат втори PCIe x4 слот, който обаче от долната си страна не е “затворен” и позволява инсталиране на PCIe x16 графичен ускорител. Подобно изпълнение, от друга страна, навежда на мисълта, че производителят е имал нещо предвид, когато е направил такава организация на слотовете. В най-добрия случай обаче двойка PCIe x16 предлага по-голяма вероятност и шанс за успех.


Подобно на nForce 4, и при nForce 5 има нужда от “игра” с резистор, позициониран около чипа на схемния набор. При nForce 5 обаче, когато става дума за вариантите без SLI поддръжка, този резистор присъства. NForce 570 SLI и 590 SLI нямат поставено съпротивление на това място (вижте снимката за по-голяма яснота). Вероятно разбирате, че едно от нещата, които трябва да се направят, е да премахнете резистора от мястото, оградено с кръгче. Що се отнася до nForce 4, това е единственото нещо. В случая с nForce 5, в зависимост от вида на дънната платка, и тук може да “минете” само с тази модификация. Това е възможно единствено при тези модели, при които вторият PCIe x16 е пълноценен, а производителят се е “смилил” над вас (или пък го е направил нарочно) и е оставил поне х8 PCIe линии активни към него. Така ще реализирате доста прилична SLI модификация, която няма да отстъпва по производителност на едно nForce 570 SLI дъно. Съществува обаче и друг вариант.При платки като MSI K9N Platinum например вторият PCIe слот е също така физически x16. Голямото НО в случая е фактът, че що се отнася до електрическите му възможности, те са само във вариант х1 с първия PCIe x16 слот, реализиран в режим х16. Оттук вероятно се досещате, че след SLI модификацията няма да можете да постигнете нищо с комбинацията х16 + х1. Проблемите са толкова много, че въобще няма да ви се занимава. При K9N Platinum (поради сходност с K9N SLI Platinum) съществува възможността да преправите организацията на двата слота така, че да преминат във вариант х8 + х8, но това става перманентно поради факта, че модификацията изисква използването на поялник, а в случая нямате превключваща SLI платка, която да извършва това. Затова е удачно само доста добре запознатите с работата с поялника да се занимават с тази процедура, и то само ако наистина ви трябва SLI поддръжка.


Съществуват и платки, при които SLI поддръжката е забранена чрез резистора, и след премахването му единственото, което ще трябва да направите, е да използвате BIOS-а от модела, който официално предлага SLI. За пример мога да дам два модела на Jetway: M25GT4-SOG (nForce 550) и M25GT4-PDK (nForce 570 SLI), които са всъщност една и съща платка. След сваляне на радиатора на модела nForce 550 се оказа, че резисторът дори липсва и след ъпгрейд на BIOS-а до този на M25GT4-PDK се сдобихме с напълно функционално M25GT4-PDK с възможност за SLI работа. Единственото, което ни липсваше, бе SLI конекторът за ускорителите.


Отключването на SLI при nForcde 550 и 570 Ultra не е невъзможно, но е доста по-трудно, отколкото при nForce 4. Затова, ако смятате да използвате вашето nForce 550/570 дъно за SLI в един бъдещ момент, се погрижете да изберете правилната платка, която ще ви позволи по-лесна модификация.


Тодор Богданов

About the author

Редактор

Leave a Comment