Програмиране

.NET програмиране с DotNetMagic 4

Written by Редактор


.NET програмиране с DotNetMagic 4


Софтуерната къща Crownwood Software е популярна сред програмистите, разчитащи на Microsoft .NET платформата за разработка на софтуер, благодарение на своя продукт DotNetMagic. Доскоро той се разпространяваше напълно безплатно, но за съжаление с последната си версия поема по нов път и вече няма да се предлага свободно.


В актуалната версия на библиотеката DotNetMagic вече е налице пълна поддръжка на набора от инструкции, предлаган от .NET framework 2.0 и съответно Visual Studio 2005. Тоест настоящата версия е създадена за разработка на софтуер на базата на .NET 2.0 API, но в същото време всеки закупил актуалната версия на софтуера DotNetMagic получава и предходната инкарнация на приложението, която е оптимизирана за работа с VS.Net 2003 IDE и съответно .NET версия 1.1.


Едно от най-полезните нововъведения при VS.NET 2005 се изразява в поддръжката на помощния алгоритъм (т.нар. docking guides). С негова помощ е възможно точното позициониране на визуалните елементи в проекта с минимални усилия. Без въпросния алгоритъм, при една съвсем тривиална операция като издърпване с мишката (drag&drop), при скачването (docking) на даден прозорец или поле спрямо останалите елементи в интерфейса могат да се получат трудно предвидими резултати. Благодарение на въпросното нововъведение, позиционирането на “скачващите” се графични елементи по време на софтуерната разработка става съвсем елементарно с помощта на вградените в DotNetMagic 4 алгоритми за улеснено поставяне на елементите, било то визуално поле, меню, прозорец или други произволен сегмент от потребителския интерфейс. В допълнение, в библиотеката е включена и впечатляваща поддръжка за промяна на облика на самото приложение, като той може да бъде настроен така, че да имитира изгледа при програми като MS Office 2007 или пък VS.NET 2005.


Контролирането на т.нар. таб полетa (TabControl) също е оптимизирано значително. Вече е предвидена възможност за посочване на конкретното “поведение” на таб полето, например избирането му може да става не само с щракване с мишката, а и при самото преминаване на курсора върху него.


Освен самото приложение получавате и изходния му код, както и подробна документация в .CHM формат. Наличен е и отделен помощен файл, който се интегрира с Visual Studio. Накратко, ако желаете лесно и удобно решение за контролиране на външния вид на Windows Forms базирани приложения, с библиотеката DotNetMagic лесно ще постигнете много добри резултати. Поддържа се интеграция с Visual Studio 2005, като в пакета са включени и C# и VB.NET семпли.


Единичен лиценз се продава срещу $399, а тестова версия на библиотеката DotNetMagic може да свалите от уебсайта на разработчиците: http://www.componentsource.com/products/dotnetmagic/index.html.


Димитър Петков


About the author

Редактор

Leave a Comment