Хард дискове

NAND SSD – все по-близката алтернатива на твърдия диск

Written by Редактор


От известно време насам доста се говори за заместването на твърдия диск от устройства с флаш памет. Идеята е не само ускоряване на процесите на четене/запис в системата, а и значително намаляване на консумацията на енергия.


Дисковете, използващи флаш памет и наричани още Solid State Drive (SSD), наистина започват да изглеждат все по-апетитна алтернатива на класическия твърд диск. Известно е, че твърдият диск винаги е бил тясното място, ограничаващо системата. Въпреки прилагането на нови и все по-хитри решения твърдият диск си остава основната причина за изчакването на компютъра от страна на потребителите. Разбира се, широкото използване на SSD далеч не е толкова безпроблемно, колкото може би изглежда. Недостатък на този тип устройства е доста краткият живот на клетките памет в масива, когато се използва flash технологията. Едно от решенията на проблема се състои в използването на множество на брой отделни масиви с памет, между които да се редуват циклите на запис/четене (всъщност от значение в случая е именно операцията на запис). За да е възможно това, се разчита на специфична логика, вградена в SSD устройството, за да следи за реда на записване в клетките. Именно чрез това редуване, според производителите на SSD дискове, се постига увеличаване на циклите запис/четене от 1000 на 10 000. Наскоро Samsung обявиха, че са произвели единична клетка, с очаквано време на живот около 10 000 цикъла запис/четене. Чрез комбинацията на няколко клетки не е трудно напълно да се избегне проблемът с ограниченото време на живот на тази технология.


Според повечето хора трудностите пред широкото навлизане и използване на SSD дисковете не се изчерпват само с това. Повечето потребители смятат, че обемът на flash дисковете е твърде малък, за да им върши работа. Това обаче не е точно така. Наскоро PQI обявиха 64 GB flash твърд диск, който на практика е повече от достатъчен за разполагането на операционната система, програми и документи на него. Всъщност подобно съчетание между класически твърд диск и SSD в момента е най-удобното решение, понеже тогава единствените неща, които ще се съхраняват на твърдия диск, ще бъдат големите обеми информация, например филми, игри или музика. Един от вариантите за съвместното използване на SSD и класически HDD е влагането на flash памет в твърдия диск, която да служи едновременно като кеш и като диск, съхраняващ операционната система. Една от спънките пред широкото навлизане на SSD доскоро беше относително високата цена на този тип продукти. Благодарение на използването на нови технологии обаче вече е възможно намаляването на производствената цена с повече от 50 %, като в същото време обемът на паметта остава същия или дори нараства.Използването на SSD решения в мобилните компютри обаче със сигурност ще се радва на далеч по-топъл прием. Това се дължи на изключително ниската консумация на енергия в сравнение с обикновените твърди дискове. А именно понижаването на консумацията е от ключово значение при мобилните системи, както много добре знаем. В крайна сметка сумарно предимствата на SSD технологията са следните:


• повече от двукратно по-бързо стартиране на операционната система;


• понижена консумация на енергия;


• ускоряване на циклите четене/запис повече от 100 пъти;


• не се влияе от физически въздействия, колкото класическите твърди дискове;


• скоростта на диска не се влияе от това до каква степен е запълнен;


• МТBF (средно време на живот) значително по-дълго, отколкото на твърдия диск;


• ниско тегло;


• ниско топлоотдаване;


• веднага след включване е готов за работа (не е необходимо време за развъртане на плочи).


Единственото, което ни остава, е да почакаме известно време, и вероятно ще станем свидетели на широкото навлизане на SSD дисковете в нашето ежедневие. Все пак, докато това стане, следете търпеливо надписа “Loading” – може би и неговият край ще дойде.


Добрил Доков


About the author

Редактор

Leave a Comment