Мултимедия

Музика във всяка стая с Philips Streamium

Written by Редактор

В днешно време основното устройство, служещо като медиен център на дома, е компютърът. Може дори да се каже, че в това отношение имаме налице нещо като наложен стереотип. Компанията Philips обаче се осмелява да наруши този стереотип със своето интересно предложение. Става въпрос за отделно устройство, изпълняващо функцията на домашна аудиосистема, а в допълнение то притежава още няколко любопитни възможности.


В интерес на истината, да наречем Philips Streamium WACS7000 просто “аудиосистема”, би било доста неточно. Този продукт представлява интересно съчетание на някои характерни за компютъра черти и стандартна аудиосистема + няколко любопитни възможности, нетипични за нито едно от тях. Нека разгледаме възможностите, предлагани на потребителя от този модел на Philips, който е представител на позабравената вече концепция all-in-one.


Philips Streamium WACS7000


Като начало ще обърна внимание на това какво всъщност представлява WACS7000 – система от две отделни уредби, които могат да се поставят и използват отделно една от друга. Нарекох WACS7000 система, защото между тези две споменати устройства има Wi-Fi връзка, благодарение на което е възможна двустранната комуникация между тях.Основната от двете уредби помещава в себе си също така 80 GB твърд диск, оптично устройство, способно да чете CD дискове, независимо дали са аудио, или с МР3. То може още да служи и като радио, с възможност да запаметява желаните от нас станции. Интерес представлява още възможността за компресиране на аудиодисковете в МР3 формат, с последващото им записване на твърдия диск на уредбата. Конзолата е снабдена още с LCD дисплей, на който се изобразява информация както за статуса, така и за възпроизвежданата в момента песен.


Интерес представляват предвидените конектори на устройството – имаме както стандартните чинчове за аудио вход/изход и стереожак за слушалки, така и USB и LAN. Последните два са особено интересни, тъй като дават доста голяма свобода и гъвкавост при избора на начин за прехвърляне на файлове към твърдия диск на системата. Освен конкретно за добавяне на музика към нея, USB портът може да служи като източник, от който да се просвирват аудиофайлове. При поставянето на USB Flash памет например, устройството позволява той да се избере като източник, от който да се просвирват МР3 файлове, ако такива бъдат намерени, разбира се.


Освен възпроизвеждането на файлове от диск или USB памет, WACS7000 има възможност и да копира селективно желаните от потребителя файлове. Това се извършва единствено чрез боравене с устройството, без да е необходимо допълнителното му управление (например от компютър).Преди да обърна внимание на специалните функции, предлагани от WACS7000, ще се спра малко по-обстойно и на така наречената от Philips станция. Това е миниуредбата, която чрез Wi-Fi се свързва с основната конзола. Тя не разполага със собствено оптично устройство, но пък отново имаме USB порт, на който можем да поставим flash стик с музика. Разполагаме също с LAN конектор, както и с чинчове и стереожак за слушалки. Конзолата разполага с LCD дисплей, на който се визуализира информация за статуса и възпроизвежданата в момента песен.


Специалитетите на Philips WACS7000


Контролът върху основната конзола на WACS7000 може да се извършва и чрез бутоните върху нея, и чрез дистанционното й управление. Всъщност двете уредби идват със собствени такива, но това на контролното устройство е специфично поради факта, че предлага обратна връзка. То е снабдено с LCD дисплей, на който се изписва просвирваната в момента песен, а ако това е МР3, също така и нейният ID3 таг. От дистанционното управление може да контролираме изцяло системата, а благодарение на неговия дисплей няма нужда да се взираме в екрана на главната конзола.Възможностите, предлагани от WACS7000, са скрити както в използваната Wi-Fi връзка, така и в няколкото малки бутона, ограждащи LCD дисплеите на двете аудиоконзоли. Първо да се спрем на Wi-Fi връзката между устройствата – благодарение на нея е възможно възпроизвеждането на различни песни на двете конзоли. Единственото условие за използване на тази опция е песните да са запазени на твърдия диск на основната конзола. Независимо какво възпроизвежда тя в момента, допълнителната уредба може да се свърже с нея чрез Wi-Fi и да “черпи” музика директно от твърдия й диск.


Благодарение на бутона “Музиката ме следва” (Music follows me) потребителят може да прехвърля слушаната в момента песен към клиентската станция. При натискането на бутона за главната конзола с последващо натискане на бутона на станцията, песента продължава на нея.


За финал ще отбележа, че няма ограничение на броя станции, които да могат да се свържат с главния модул. Това на практика превръща WACS7000 в нещо като стартов комплект, към който впоследствие могат да се добавят още модули – например по един за всяка стая. Независимо от броя клиентски станции, които свържем към базовия модул, за всяка от тях ще е възможно самостоятелно и отделно да подбира и възпроизвежда песните от твърдия му диск.Няколко думи и за звука


Въпреки относително малките размери на тонколоните, звукът както на главния, така и на допълнителния модул на WACS7000 е отличен, с много добър и отчетлив бас. В зависимост от избраните еквалайзери в настройките на системата (възможно е и допълнителното усилване на баса) главният модул на WACS7000 се справя много добре с възпроизвеждането на звука. Същото може да се каже и за клиентската станция, която има тонколони с дори още по-малки размери, но въпреки това осигурява звук с много добро качество и плътност.


Добрил Доков


Авторът благодари на “Philips България” за предоставения продукт.

About the author

Редактор

Leave a Comment