Монитори

MultiSync 2690WUXi – новият 26” широкоекранен LCD на NEC

Written by Редактор

Всяка една от големите компании производители предлага и много висок клас продукти, които се отличават както от конкуренцията, така и от останалите модели на компанията. В случая потребителят може да бъде сигурен, че получава наистина най-доброто, на което този производител е способен. Тук ще стане дума за най-доброто, което NEC може да ви представи в областта на широкоекранните LCD дисплеи – говорим за MultiSync 2690WUXi.


Вероятно казаното от мен за този дисплей може да се стори много странно на някои от вас, в смисъл че не мога да се сетя дори за едно “по-неположително” нещо (дори не говорим за отрицателно), което да отбележа, говорейки за 2690WUXi. Това наистина е един невероятен продукт, който единствено може да ви постресне малко с цената си. За подобен клас дисплеи, излизащи току-що на пазара, тя е по-скоро нормална и логична, отколкото пресилена и неоправдана. 26-инчовият wide screen модел на NEC предлага възможности, които го правят подходящ за много и различни сфери на употреба – от CAD/CAM, уебдизайн и предпечат до използване дори за домашно кино. Въпреки големия си (за LCD монитор) диагонал 2690WUXi предлага малка точка на пиксела и поддръжка на стандартна разделителна способност от 1920 х 1200, което го прави много подходящ за използване в режим HDTV 1080p.


Спецификациите на модела включват:


• 26” широкоекранен LCD дисплей с H-IPS A-TW Pol. матрица.


• 1920 х 1200 нативна резолюция при 60 Hz опресняване.


• 400 cd/m2 яркост, ниво на контраст 800:1.


• Ъгъл на видимост – 178 градуса по хоризонтала и вертикала.


• Време за реакция на пикселите – 8 ms (сиво към сиво), 16 ms (времето, необходимо за пълно светване и изгасване на пиксела).


• Брой цветове – 16,7 милиона.


• Ергономичен дизайн – дисплеят може да се повдига с до 150 мм.


• Контрол над панела по хоризонтала и вертикала с възможности за обръщане в режим “Портрет”.


• Три начина за връзка – DVI-D, DVI-I и Analog D-SUB.


• Цветова гама – бяло и сиво, черно.


Това в най-общи линии показва какво представлява моделът LCD2690WUXi на NEC. Използваната матрица е от тип H-IPS A-TW Pol. (Horizontal IPS with Advanced True Wide Polarizer), която е от ново поколение и позволява много голям ъгъл на виждане, без загуба на нивото или наситеността на цвета или на самото изображение като цяло. NEC са заявили 178 градуса както по хоризонтала, така и по вертикала, и може да сте сигурни, че информацията е вярна. Не съм виждал друг дисплей, който да предлага подобни възможности. Единствено преминаването на границата от 180 градуса и загубата на видимост към матрицата водят до промяна в образа, който и без това вече няма как да виждате. В кръга на шегата ще спомена, че това може да се окаже и недостатък, ако работите с много любопитни хора, които обичат да надничат през рамото ви и гледат какво се случва на екрана – в този случай няма как да ги ограничите, защото дисплеят показва всичко ясно и точно.


Друг интересен момент при новия дисплей на NEC е функцията X-Light Pro, зад която се “крие” малък сензор, следящ осветеността на помещението и коригиращ динамично нивото на яркост, контраст и – забележете – наситеност на цветовете, като така получавате най-добрата възможна картина според условията около вас. Разбира се, винаги може да изключите X-Light Pro и да настроите всичко сами: яркост, ниво на контраст, ниво на черното, топлина на цветовете и мн.др. Всъщност менюто на LCD2690WUXi има голям брой опции за контрол, което може и да обърка някои от вас – затова е по-добре по-незапознатите да се възползват от автоматичните настройки, които дисплеят предлага.


Поради факта, че стандартната резолюция на дисплея е 1920 х 1200, пространството, което може да запълните с програми и стартиран софтуер, като цяло е направо огромно. Две пълноразмерни А4 страници се събират без проблем. Това със сигурност ще се хареса на дизайнерите, които ще могат да си разполагат менюта и инструменти, без да им се пречкат по работния плот. Възможността за “превключване” в режим “Портрет”, както и накланянето на матрицата напред и назад (че и по диагонал) ще ви създадат максимално удобство и удовлетворяване на всякакви желания и капризи по разположението на панела.


Чрез трите начина на свързване – посредством наличните D-SUB, DVI-D и DVI-I изводи, ще можете да използвате панела на до три компютъра едновременно. От NEC претендират, че моделът предлага възможност за свързване с до 100 метра аналогов кабел или до 30 метра цифров, без да има загуба в сигнала, качеството и цветовете на изображението. Разбирате, че това нямаше как да го проверя, но пък едва ли ще е основна и важна възможност за повечето от заинтересованите потребители.


По време на тестовете за цветонасищане се забелязаха следните неща – много добро цветоразпределение по цялата матрица, независимо от избрания цвят. Трябва да кажа, че LCD2690WUXi има едни от най-добрите показатели в това отношение измежду поне 30–40 LCD дисплея, които сме тествали през последната година и половина. Тестовият софтуер Everest Ultimate Edition единствено показа леки проблеми с цветопреливането при HSL (Hue Saturation Lightness) палитрата, дължащи се на нестопроцентовото поддържане на Adobe TrueRGB (NEC претендират за 95 %), но като цяло впечатленията ми са повече от добри.


Каквото и да кажа, този дисплей демонстрира наистина завидни възможности и би накарал всеки от вас да си го закупи, независимо от намеренията – дизайн, CAD/CAM, домашно кино или дори за 3D игри. NEC MultiSync LCD2690WUXi е един сериозен продукт, който ще задоволи дори най-големите капризи или прищевки на всеки докоснал се до него.


Тодор Богданов


Авторът благодари на фирма “ТехВижън” за предоставянето на NEC MultiSync LCD2690WUXi.

About the author

Редактор

Leave a Comment