Интернет

muCommander – Java заместител на Windows Explorer

Written by Редактор


muCommander – Java заместител на Windows Explorer


Ако Windows Explorer ви е омръзнал или ви е неудобен и не сте си харесали никоя от алтернативите, представени в материала “Алтернативни файлови мениджъри”


(http://www.computers.bg/statia.phpmysid=1037&t=8&SESID=6a9dad4ed3b833f355a86ac54a99a212),


 мога да ви предложа още една – muCommander е още един вариант за замяна на стандартния файлов мениджър на Microsoft, черпещ вдъхновение от старият Norton Commander. Носталгичните чувства се виждат най-добре от Retro темата за интерфейса, при която фоновият екран е оцветен в добре познатия тъмносин цвят. За самия външен вид бих казал, че е доста стилен, с много красиво нарисувани бутони, като отделните цветове могат да се променят по желание. За почитателите на Norton Commander ще е много лесно да започнат работа с този файлов мениджър, тъй като функционалността му е аналогична. А може и допълнително да ускорите и улесните работата си, като използвате многобройните бързи клавишни комбинации. Oсобено ми хареса преминаването към предишна/следваща папка чрез клавишите лява и дясна стрелка.


Избрах да работя с най-новата версия – 0.8 beta 3, която се оказа достатъчно стабилна. Една от съществените разлики при muCommander е, че той е написан на Java, което автоматично означава поне две неща – многоплатформеност и бавна работа. И наистина, приложението може да работи под всяка една ОС, притежаваща Java поддръжка – Windows, MacOS X, Linux, *BSD, Solaris, OS/2 и т.н., а ако процесорът ви не е достатъчно бърз, ви съветвам да си спестите мъките с тази програма. На първата машина, на която го инсталирах – с процесор Celeron 500, работата му беше просто ужасяваща и за всяко действие се налагаше да изчаквам поне по няколко секунди. На AMD AthlonXP 1800+ (1533 MHz) вече всичко беше наред. Ако хардуерът ви е достатъчно модерен, ви съветвам да разгледате това приложение, тъй като то може да ви предложи един наистина различен поглед към Windows и множество екстри и улеснения.В долната част са разположени стандартните за този вид мениджъри бутони за копиране, преместване, създаване на нова папка и т.н., които допълнително правят работата с двупанелния интерфейс бърза, лесна и приятна. Над работните прозорци са разположени останалите бутони. С помощта на единия от тях ще запишете определена папка в категорията на любимите (Bookmarks), след което винаги можете бързо да я отваряте. Останалите по-интересни бутони са за размяна или уеднаквяване на съдържанието на двата работни панела. В приложението съществува и интеграция със ZIP, TAR, GZip, BZip2, ISO/NRG, AR/Deb и LST архиви.


Да не пропуснем и още едно съществено предимство на muCommander в сравнение с основните му конкуренти – неговото безплатно разпространение. Съществуват и различни езикови локализации, но без българска.


Почти всичко в този файлов мениджър може да се настройва, но за съжаление все още не е предвиден графичен начин за това, а трябва да се рови в XML файлове.


Накрая бих казал, че останах със смесени чувства и макар приложението да ми хареса, все още не бих го използвал като основен файлов мениджър. Може би донякъде проблемът е у мен – от дългогодишно използване на Windows Explorer съм свикнал дотолкова с него, че ми е трудно да работя с друг, колкото и добър да е той, и тепърва да пренастройвам навиците си. Най-много ми липсваше дървовидният изглед, който използвах за бърз преглед на свободното място в различните дискови дялове и интеграцията с архиваторите. Също така, макар че действията изтриване и копиране са много улеснени чрез клавишите F5, F6 и F8, аз продължавах да натискам Shift + Delete. Не ми хареса и липсата на селектиране чрез влачене с мишката, както и нуждата от ръчно обновяване на изгледа. Мога да продължа да изброявам, но това е субективно мнение и за други потребители точно тези неща могат да се окажат предимства. А и могат да бъдат добавени в предстоящите версии. Ще следя с интерес бъдещото развитие на този проект.


Имайте предвид и това, че за да работите с muCommander, се изисква Java Runtime Environment 1.4.0 (JRE) или по-нова – препоръчва се 1.6. Ако не разполагате с нея, може да я изтеглите от www.java.com.


Адриан Банчев


Разработчик: Maxence Bernard


Лиценз: безплатен


Официален сайт: www.mucommander.com

About the author

Редактор

Leave a Comment