Програмиране

MIKSOFT Mobile Media Converter Да конвертираме файловете от мобилния телефон във формат, удобен за в

Written by Редактор


Системни изисквания: Windows 98/ME /NT/2000/2003 Server/XP,


x86-базирана Линукс дистрибуция с GTK+ 2.0, glibc-2.3, CUPS и wget


Официален сайт: http://www.miksoft.net


Лиценз: Freeware


В днешно време повечето от вас вероятно разполагат с мобилни телефони, които, освен че имат възможност за правене на снимки, позволяват и заснемането на кратки клипчета. Програмата, която ще ви предложа, цели да ви помогне лесно да конвертирате клиповете, заснети с GSM (3gp формат), в WMV, MPEG или AVI и обратно. Също така с MIKSOFT Mobile Media Converter може да конвертирате и любимите си MP3, WAVE или WMA аудиофайлове в AMR формат (Adaptive Multi-Rate Codec) и обратно. Разбира се, ако мобилният ви телефон може да просвирва MP3 мелодии, имате възможност да използвате опцията за аудиофайлове само за конвертиране от AMR към MP3 формат.


Първоначално зареждане


Ако по време на инсталацията сте посочили създаването на препратка на работният плот, може да стартирате програмата от нея. При положение че сте пропуснали да го направите, стартирайте приложението от Start –> All Programs –> MIKSOFT –> Mobile Media Converter. Ще се зареди основният работен прозорец, който условно може да се раздели на две. В горната част се намира полето за въвеждане на файловете, които искате да конвертирате. Добавянето става от бутона “+”, а премахването на файловете – с “–”.


Във втората половина се намира полето за задаване на изходната директория, като по подразбиране тя е идентична с тази, в която се намират основните файлове. Под него е разположена опцията за избор на формат, в който ще конвертирате. Имате пет възможности: автоматичен режим, към AMR, към 3gp, към MP3 и към MPEG. По подразбиране е маркиран автоматичният режим, с който аз поне нямах никакви проблеми.Настройки


В зависимост от опцията, която сте маркирали, имате възможност да направите някои промени в настройките и в параметрите за качество на изходните файлове. Разширените настройки са достъпни при натискане на бутона More в долната част на работния прозорец. В случай че изберете конвертиране в автоматичен режим обаче, те не са достъпни.


Ако ще конвертирате в AMR и 3gp формат, се появява и допълнителна опция за контрол на качеството на изходните файлове. От полето Quality може да задавате степента за качество между Low, Medium и High.


Ето кои са останалите опции, достъпни за всеки отделен формат:


• AMR. Може да задавате стойности на битрейта между 5,15, 5,9, 7,95, 10,2 и 12,2 Kb/s, за честотата – 8000, 16 000, 22 050 и 32 000 Hz, за каналите – 1 или 2. Имате избор и между два кодека: amr_wb и amr_nb.


• 3gp. Тук може да контролирате, освен аудио-, и видеобитрейта. За аудиото вариантите са същите като при АМР, а за видеото са налични три: 40, 60 и 80 Kb/s. Освен това може да задавате броя на кадрите в секунда (12, 15, 25 или 30), размера на картината, както и да определяте кой кодек да се използва. Изборът ви на кодеци е сведен до H.263 и MPEG4.


• MP3. Стандартните настройки за този формат са: битрейт 32 Kb/s, честота 16 000 Hz и 1 канал. Разбира се, може да ги промените по свое желание, избирайки от падащите списъци съответните стойности.


• MPEG. За съжаление, що се отнася за видеопотока, тук се коригират само стойностите на битрейта и кадрите. Нямате възможност за директна корекция на размера на картината и използвания кодек. За звука разполагате с контрол на три от четирите възможности: аудиобитрейт, честота и канали. По подразбиране стойностите тук са следните: за видеото – 85 Kb/s и 25 кадъра, а за аудиото 24 Kb/s, 22 050 Hz, 1 канал.Ако вече сте избрали файловете, които ще конвертирате, и сте настроили нужните параметри, натиснете бутона Convert now!. В зависимост от големината на файловете, времето за изпълнението на задачите може да варира, като повече време е необходимо при конвертиране към MPEG.


Но като цяло Mobile Media Converter работи бързо и стабилно, не заема почти никакви системни ресурси и, най-важното, програмата е напълно безплатна. Версия на приложението за Windows може да изтеглите от http://www.miksoft.net/MMCsetup.exe , а за Линукс адресът е http://www.miksoft.net/mmc-lin.tar.gz.


Галин Атанасов

About the author

Редактор

Leave a Comment