Операционни Системи

Миграция от Windows Vista към XP


След като в предходния брой стана дума за една проблемна ситуация при паралелната работа с XP и Vista, получих няколко интересни читателки писма, в които се открояваше следният акцент: как да процедираме, ако поради някаква причина решим да се върнем “назад във времето“, деинсталирайки Vista, за да преминем отново към XP.


За съжаление не съществува “фабрично” създаден скрипт, улесняващ замяната на Vista с XP. Принципно разработчиците влагат усилията си, за да усъвършенстват софтуера, осигуряващ надграждането от по-стара към по нова ОС, като по време на миграцията се запазват потребителските документи, системните настройки и някои други конфигурационни файлове.


Дори и да сте закупили нов компютър, оборудван с Vista, Microsoft предлага възможност за трансформиране на лиценза (downgrade). Ако решите да преминете от Vista към Windows XP, в това няма да има нищо нелегално, тъй като въпросната схема за смяна на лиценза е предвидена от самата компания Microsoft. Единственото ограничение в този аспект, указано в EULA споразумението за ползване, се изразява в невъзможността потребителят да има инсталирани паралелно Vista и/или XP на един или няколко компютъра: трябва да направите своя избор и да ползвате само едната или другата операционна система, защото все пак става дума за единичен лиценз.


За повечето потребители преминаването към по-стара версия не е особено атрактивно, но все пак има и такива, които биха желали да се възползват от въпросната опция да заменят Vista за XP. Трябва да се има предвид, че само собствениците на OEM версии на Vista Business и Vista Ultimate, които са пристигнали комплектувани при закупуването на нов компютър, имат право да преминат към Windows XP Professional, включително Tablet PC Edition и x64 Edition. Останалите Vista потребители, които разполагат с лиценз Vista Home Basic или Vista Home Premium, няма да могат да се възползват от горната схема за замяна на софтуера.


И така, ето какво трябва да направите, за да смените операционната система на своя компютър Vista с Windows XP Professional:


• Снабдете се с оригинален инсталационен носител с желаната от вас операционна система (Windows XP Professional, Tablet PC Edition или x64 Edition). Няма смисъл да си губите времето, обаждайки се на Microsoft с молба да ви предостави въпросния инсталационен носител с XP, тъй като те ще ви препратят към фирмата, от която сте закупили своя компютър или лаптоп.


• Ако имате късмет, въпросната фирма, откъдето сте закупили своята машина, ще ви снабди с инсталационен носител за XP. Инсталирайте го, ползвайки серийния номер от стикера върху книжката, но когато дойде време за активацията, изберете опцията за активиране чрез телефонен разговор.


• След като се свържете с представител от поддръжката на Microsoft, обяснете му, че желаете да замените своята OEM Vista Buisness/Ultimate с XP Proffessional, след което му продиктувайте серийния номер на своята Vista ОС. Ако всичко е наред, той ще ви даде коректен код за активация на новоинсталираната XP ОС, с което процедурата приключва.


Дори и да нямате право на легално и безплатно преминаване към по-старата ОС на Microsoft, ако Vista не ви допада поради своите сравнително тежки системни изисквания или поради спецификата на работата ви, бихте могли да се снабдите с XP, макар че ще трябва да го закупите от сайт за онлайн аукциони, като E-bay например, тъй като XP вече не се продава на крайни клиенти, а само на OEM асемблатори.


И така, да предположим, че по един или друг сте получили оригинален XP носител и желаете да извършите процедурата на downgrade. Ето какво трябва да имате предвид:


• Преди да извършите същинската замяна на операционната система, запазете важните си файлове, документи, снимки и музика върху мрежово SAMBA/FTP файлово хранилище или алтернативно върху оптични медии, флаш памет или друг вид носител на данни.


• Повечето от приложенията, които работят под Vista, имат своя версия за XP, но все пак бихте могли да направите и бекъп на инсталаторите за любимите си програми, за да не ги сваляте отново от интернет.


• Уверете се, че в системния BIOS за оптичното CD/DVD дисково устройство е зададен най-висок приоритет за зареждане на операционната система. Тази процедура се извършва по различен начин при специфичните версии на BIOS, затова се консултирайте с ръководството на своя компютър за информация за промяната на приоритета за зареждане от твърдите дискове и оптичните медии. Най-често опцията, която трябва да модифицирате, се нарича Boot device priority или First boot device.


• В началото споменах, че при миграция от Vista към XP не е възможно да се ползват автоматизиращи скриптове и програми просто защото такива все още не съществуват. Затова не си губете времето в търсене на софтуерни помагала от имагинерната сфера.


• Хардуерът, съвместим с Vista, е сравнително нов, но в повечето случаи за хардуерните компоненти се предлага и безупречна поддръжка за XP. С две думи, ако притежавате Vista драйвер за конкретен хардуерен елемент, най-вероятно такъв драйвер съществува и за XP. Обратното обаче невинаги е в сила, въпреки че Vista е на пазара от почти една година.


Ако пък разполагате с повечко оперативна памет, бихте могли да продължите да ползвате Vista, колкото и да не ви харесва тя, и в рамките на самата ОС да инсталирате и стартирате виртуално копие на XP, когато то ви потрябва. Това обаче означава, че трябва да имате софтуер за виртуализация, както и легални копия на Windows XP и на Vista! За щастие в EULA споразумението при XP не се забранява работата на операционната система при виртуални машини. От своя страна Vista може да се пуска в рамките на виртуална среда единствено ако лицензът е Business или Ultimate. Тоест потребителите, разполагащи с въпросните лицензи, имат право на downgrade към XP, както и да ползват своята Vista ОС чрез виртуализация.


Що се отнася до софтуерните решения, позволяващи работата с виртуални машини, тук изборът не е твърде голям: Swsoft предлагат своята Parallels Workstation срещу $50, популярната VMware Workstation от VМware струва $189, но разбира се, не бива да пренебрегваме и безплатната Virtual PC 2007 от Microsoft.


Най-големият плюс при работата в рамките на виртуална машина е, че всички промени, извършени при нея, могат да бъдат заличени за секунди, сякаш никога не са били извършвани при основната (host) операционна система. За съжаление плюсовете, които осигурява виртуализацията, имат своята цена, с оглед на системните изисквания за адекватна работа с виртуална машина под Vista.


Димитър Петков

About the author

Редактор

Leave a Comment