Програмиране

Microsoft Visual Studio 2005

Written by Редактор

Microsoft Visual Studio преди много години беше известно като Microsoft Developer Studio. Тогава визуалното програмиране все още беше слабо познато и тепърва щеше да навлиза по-сериозно. Спомням си как в университета през 1996–97 г. все още изучавахме основно C/C++ и Pascal за DOS и през следващите години изпитвахме истински страх от Visual C++ например. Но програмната среда на Microsoft беше тази, която улесни неимоверно процеса на разработка и даде силен тласък на цялата софтуерна индустрия. Разбира се, продуктът от Редмънд може би нямаше да се превърне в това, което е днес, ако не беше и благотворната конкуренция на Borland и тяхното Delphi.


Visual Studio е интегрирана развойна среда от високо ниво, предлагана от Microsoft, която ви позволява да разработвате проекти за Windows и World Wide Web. В него се съдържат следните езици за програмиране от високо ниво: Visual Basic, Visual C++, Visual C# и Visual J#, както и много други по-малки помощни компоненти, които ви помагат да постигнете по-сигурен и безпроблемен код.


Признавам си, че през последните години съм се откъснал донякъде от софтуерната разработка и доколкото въобще съм програмирал, е било предимно за собствено удоволствие (на C#), като съм използвал и различни развойни среди, така че нямам пълен поглед върху цялостното развитие на продукта на Microsoft. Но първото ми впечатление беше повече от положително. Интерфейсът е станал още по-изчистен и удобен за работа, като в същото време цялата мощ и функционалност на средата е запазена. Досега някои от упреците към Visual Studio бяха, че му липсва интуитивност и е прекалено сложно за начинаещи програмисти, но ми се струва, че от компанията на Бил Гейтс добре са поработили в тази насока и тяхното предложение догонва в това отношение Borland Developer Studio.


Когато говорим за Visual Studio, в повечето случаи днес вече става дума за C# – езика, който Microsoft създадоха, за да се противопостави на Java и който в последните години все повече се налага като основен и универсален в много софтуерни компании. Новостите във Visual C# 2005 са много. Езикът и компилаторът са обновени до версия 2.0, като списъкът с нововъведения е доста дълъг. Една от новите функции в редактора на код са т.нар. Code Snippets. Това е много удобно помощно средство, което ви улеснява при въвеждането на структури и се използва по следния начин: поставете курсора на избраното място в кода, след което натиснете последователно Ctrl + K и Ctrl + X. Появява се поле и малко прозорче със списък на достъпните елементи край него, от което може да изберете необходимия ви (например така можете да вмъкнете нов клас). Всичко това помага да се спести време и съществено да се ускори разработката на проекта. Има и други начини да използвате тази функционалност, като например IntelliSense автоматично добавяне. Друга опция е Refactoring инструментът, с чиято помощ можете автоматично да преподредите изходния код и лесно и бързо да конвертирате локални променливи в параметри например или да трансформирате сектор от кода в метод. Има и много други промени, по-малки или по-големи, за които просто липсва достатъчно място да се обяснят подробно, като например обявяването на C# Method, C# Property, C# Field и C# Indexer помощниците (Wizard) за вече остарели и ненужни, добавянето на Generic типове, които са подобни на C++ шаблоните (Templates) или поддръжката от компилатора на x64 архитектури (AMD64 и EM64T), както и на IA-64.


Ще отбележа и още нещо: съвсем не е задължително, но за да се чувствате максимално комфортно в процеса на работа, е препоръчително да инсталирате и MSDN (Microsoft Developer Network) базата данни от допълнителния компактдиск, тъй като без нейна помощ ще ви бъде много по-трудно да се ориентирате в нелекия синтаксис и многобройните структури на различните програмни езици (все още не познавам разработчик, на който да не му се налага поне от време на време да ползва помощните справочни файлове). Тя съдържа голямо количество техническа информация за програмните езици, като са включени и примерни кодове, документация, технически статии, справочници и др. (признавам си, че без нея в някои случаи съм почти безпомощен и съм губил много време в опити за налучкване на правилния синтаксис и параметри на някоя непозната функция). На адреси www.msdn.microsoft.com и www.msdn2.microsoft.com може да получите повече информация за MSDN библиотеката.


И накрая, малко предварителна информация: следващата версия на Visual Studio с кодово име Orcas се очаква да се появи заедно с новия Windows Vista (в момента са достъпни за сваляне няколко разширения за Visual Studio 2005, които предоставят превю на част от функционалността на Orcas). А следващата реализация носи кодовото наименование Hawaii и все още няма почти никакви подробности за нея. Единствените слухове, които витаят в интернет пространството, са, че разработчиците от Microsoft са взели решение да обновят изцяло програмната среда и да направят генерална преработка на нейната архитектура.

About the author

Редактор

Leave a Comment