Офис

Microsoft Office System 2007 – офис пакетът на бъдещето

Written by Редактор


Microsoft Office System 2007 – офис пакетът на бъдещето


Това, че Microsoft Office е своеобразен феномен, едва ли може да се отрече. Microsoft успя да излезе от битките за доминираща операционна система и офис пакет, печелейки убедително и двете. Фактически в момента в чистия си вид не съществува никой от предишните конкуренти на компанията на пазара за офис приложения – всички бяха погълнати от други фирми. Предполагам, че малко от вас си спомнят имена като Lotus или Word Perfect, макар в Corel да правят опити да съживят последния, за които може да се каже, че са по-скоро неуспешни. Появиха се нови алтернативи (Star Office, Ashampoo Office, Office 602), появиха се безплатни алтернативи (Open Office, KOffice), за които, както знаете, се стараем своевременно да ви осведомяваме. И все пак като човек, който нескромно казано, е ползвал в една или друга степен почти всички по-популярни и няколко не толкова популярни офис пакета, претендиращи да служат за алтернатива на “Офиса”, в края на краищата винаги се връщам към него. Не че някои от тези алтернативи не стават за определени задачи, но всекидневната ми работа изисква определена функционалност и производителност преди всичко от текстовия редактор и електронната таблица, които за съжаление не могат да ми бъдат осигурени в нужната степен от друг продукт.


Така че нямаше как да не погледна с интерес към новата версия на Microsoft Office още по време на официалния бета-тест. И мога да кажа, че още тогава бях впечатлен от свършената от компанията работа. Че това наистина е НОВА версия, а не просто поредният ъпдейт с нови функцийки и подобрен външен вид. Промените са толкова много и толкова сериозни, че честно казано, съм силно изненадан как относително консервативна компания като Microsoft е имала смелостта да ги направи. От друга страна, от предишната версия на офис пакета изминаха доста години и щеше да е нелогично да не се оползотворят добре.


Интерфейсът


е най-голямата промяна. Според Microsoft купищата нови функционалности в последните версии дотолкова са натоварили менютата в старата система, че някои от най-полезните нови команди са затрупани на трето и четвърто ниво вложени менюта и в края на краищата това силно затруднява работата ви с продукта, а понякога може дори и да не разберете кои са тези новости. Затова и новият интерфейс е ориентиран към извеждане на нужната ви функционалност на преден план, така че да ви предостави максимално бърз и лесен достъп.


Вече няма да намерите познатите ви ленти с инструменти – те са заменени от “Лентата” (Ribbon), която ви представя разширен изглед на всяко меню и ви дава достъп до почти всички функции едновременно. В най-лошия случай може да се наложи да щракнете още веднъж върху бутона за разширяване на съответния панел, за да достигнете до останалите команди и възможности във всяка категория. “Лентата” е съставена от няколко такива панела, които разделят по категории различните инструменти, така че много лесно и логично можете да откриете нужния ви. Нещо повече, интерфейсът е контекстно зависим и според това какъв обект сте избрали в момента се появяват нови възможности, а други се скриват. Целта е винаги да се показват най-нужните ви инструменти. И за да завършим с “Лентата” – тя ви предлага и галерии, които представляват колекции с предварително дефинирани шаблони и стилове за оформяне на съответния документ или обект в него и могат да ви спестят доста работа поне за началното оформяне. Разбира се, може да добавите собствени шаблони и стилове и така да постигнете еднородност на външния вид на документите си, който ще се характеризира с вашата индивидуална визия.


В интерес на истината, в началото се почувствах доста объркан от новия вид на интерфейса – къде бяха познатите менюта, къде да намеря нужните инструменти и изобщо на кой идиот му е хрумнало да променя доказано работещо нещо! Впоследствие обаче доста бързо промених радикално мнението си – след като веднъж свикнете с новия формат, ще ви е толкова естествено да работите с него, че ще се чудите как сте се справяли преди. И все пак без известно обучение няма да минете, така че се пригответе психически да отделите нужното време за “ровичкане” из командите. Кривата на обучение е достатъчно стръмна в началото и бързо ще привикнете към базовите неща, но може би дълго време след това ще се чудите къде какво да намерите или ще откривате нови възможности за работа.


На помощ ви идва и второто нововъведение в интерфейса – новото контекстно меню, което се извиква с десния бутон. В него освен познатите ви от предишните версии команди ще имате на разположение и най-често използваните опции в програмата, например форматирането на текст в Word, което, повярвайте ми, може да ви спести адски много време. Нещо повече – при селектиране на даден елемент форматиращата секция се появява автоматично в полупрозрачен вид и ако искате да я използвате, веднага ви е подръка. За съжаление обаче една от интересните възможности – а именно динамичният преглед на промените във форматирането, преди да се приложат – не работи от това меню. Ако обаче ползвате съответните команди през “Лентата”, ще можете да наблюдавате промените във вида на документа, преди да сте ги приложили – още докато избирате шрифт, размер, стил и т.н. Поне за тези неща може да забравите безкрайната поредица от действия форматиране/Undo, докато търсите оптималния вид.


И за да завърша описанието на новия интерфейс, разполагате с т.нар. Quick Access Toolbar, т.е. лентите с инструменти не са съвсем загубени, а по подразбиране в него са разположени някои от сервизните команди, като отваряне и запис на файл, Undo/Redo, печат и др. Може да го конфигурирате и по свое желание с различни други команди. Освен него имате един кръгъл бутон в горния ляв ъгъл, който съдържа в подробности тези сервизни команди, както и настройките на програмата.


Новият интерфейс предполага и различен външен вид – “Офисът” е наследил много от меките форми на Vista, но за щастие ще се разпространява и за Windows XP. Все пак новият външен вид на прозорците изглежда малко нелепо, като се “залепи” към темите на XP, особено ако използвате класическата (Windows Classic). Но това едва ли ще представлява сериозна грижа. Също така много очевидно подобрение има при рендерирането на шрифтовете – параграф, по който Microsoft изоставаше от конкурентите си от Linux света. Освен че вече по подразбиране е активиран ClearType (дори и да сте го изключили от Windows), явно и самият алгоритъм е сменен, като изрисуването на буквите е много по-меко и фино. В добавка към това са включени и доста нови шрифтове.Новите файлови формати


Microsoft най-после се отказаха от затворените двоични формати, често водещи до несъвместимости на конкурентни програми. В замяна ни предлагат отворен XML базиран стандарт, който всъщност представлява XML описание на съответния документ, компресирано със ZIP алгоритъм. Фактически ако промените някое от новите разширения (а те са като познатите ви, но с добaвката х – не .doc, a .docx, не .xls, а .xlsx и т.н.) на .zip, ще получите достъп и до самите XML файлове в архива. Това не е направено случайно и отново можем да открием дългата ръка на Vista – в новата операционна система работата е организирана около търсенето, и то освен по име на файла, така и в съдържанието, а тази задача е определено по-лесна, ако не се използват двоични файлове. Друга много важна причина е организирането на собствени системи за работа с документи от страна на бизнеса. В този случай се работи много по-лесно с XML описания, а не с непонятни двоични файлове. А и в края на краищата използването на компресия по подразбиране води до по-малки по обем файлове, като ползата от гледна точка на спестено място на моменти може да е доста сериозна. Все пак не се безпокойте – ако по някаква причина все още трябва да използвате старите формати, може да го направите.Интеграция


Къде без нея! Всички приложения в пакета са силно интегрирани и заедно с няколкото добавени нови за корпоративните потребители постигат едно наистина ново ниво на взаимообвързаност. Връзката между Outlook и OneNote например предлага някои качествено нови начини за организация на информацията. И важното в случая е търсенето – търсете по съдържание, по автор и т.н., вместо да ровите в купищата писма и записки на ръка. А това, повярвайте, спестява много време, стига да знаете поне приблизително какво да търсите. Но може би най-интересният нов инструмент за корпоративните потребители е Groove, който заедно с SharePoint Server 2007 ви дава възможност да ползвате наистина феноменални начини за съвместна работа и синхронизиране на информацията, в случай че разполагате с множество компютри.Производителност


Да, всички тези подобрения са се отразили на тежестта на офис пакета. Отделните приложения вече заемат повечко памет, стартират се малко по-бавно, изискват малко повече процесорна мощ и заемат малко повече място на твърдия диск (пълната инсталация на версията Professional се нуждае от около 1,5 GB). Но пък в края на краищата това е нормално – защо хардуерните компании ще се грижат за проектирането на нов хардуер, ако няма какво да се възползва ефективно от него?


Все пак важно е да отбележа няколко неща. Преди всичко, на машината, на която се занимавах основно с новия офис (преносим компютър Acer Aspire 3025 WLMi с процесор Sempron 3300+, 1 GB RAM, видеокарта ATI Radeon Mobility X700 и 100 GB твърд диск), приложенията вървяха много добре в стандартната ми работна среда, която включва обикновено браузър с няколко отворени страници, IM клиент, работещ Media Player, антивирусна програма и поне 1–2 отворени документа. Доколкото подобна мобилна платформа е малко или повече сравнима с много от наличните настолни машини от среден и вече дори от нисък клас, предполагам, че едва ли ще забележите сериозни различния в производителността на новия Office System 2007 и примерно Office 2003.


О, да, неизбежно е да я няма тази светкавичност на работата при старата версия, но това многократно се компенсира от подобрената ви индивидуална производителност. Да не говорим пък в сравнение с основния конкурент Star/Open Office, при който зареждането на прост документ обикновено отнема повече от половин минута. Знам, че много от вас намират “Отворения Офис” за удобен и го ползват, но повярвайте ми (като човек, който е ползвал ОО 1.1/2.01 повече от една година, за да си върши работата), като машинна скорост и лична производителност той е много, много зад Office System 2007. Безплатен е наистина… но горе-долу с това се изчерпват всичките му предимства.Версиите


Много са, предназначени за различни пазари, различни изисквания на потребителите и, разбира се, имат различна цена. Всъщност са точно 8 на брой и, предполагам, могат да отговорят на нуждите на почти всеки потребител като компромис между функционалност и цена. Конкретния състав от гледна точка на приложенията за отделните версии можете да видите в таблица 1. Естествено, и цените са различни. Започват от $149 за версията Home & Student и достигат до $679 за Ultimate. Basic ще се доставя само за OEM компании, така че няма да е достъпна за закупуване отделно. Basic и Home & Student не са достъпни във вариант за ъпгрейд, а Enterprise и Professional Plus са достъпно само за Volume Licensing програмите. За притежателите на някои от старите продукти са налични споменатите опции за ъпгрейд, от които спестявате $150–180.


Заключение


Заедно с новата версия на Windows, за която ще стане дума по-подробно в някой от следващите броеве, Microsoft Office System 2007 внася сериозни промени в единия от двата може би най-важни за компанията продукти. И то промени, които съвсем не са просто козметични, а много сериозни. Дори може да се каже рисковани, ако Microsoft фактически не контролираше почти напълно пазара за офис пакети. Тези промени наистина са от полза за потребителите и ще повишат производителността ви. Така че не се страхувайте поне да ги пробвате. Конкретен пакет или приложение може да изтеглите от http://www.trymicrosoftoffice.com/ . Имайте предвид обаче, че става дума за англоезичната версия на продуктите, а локализираната българска версия ще се появи през пролетта на тази година.


Инж. Димитър Чизмаров


About the author

Редактор

Leave a Comment