Офис

Microsoft Expression Studio

Written by Редактор


Microsoft Expression Studio


Expression Studio включва новия заместник (в лицето на софтуера Web) на остарелия инструмент за уебдизайн FrontPage от Microsoft. Заедно с него в пакета са включени още няколко нови приложения: Media за създаване и обработка на изображения, Design за работа с вектори и Blend за създаване на интерактивни мултимедийни приложения.


Expression Web предлага отличен набор от професионално оформени шаблони, на базата на които може да изградите своя личен или бизнес ориентиран уебсайт. За сравнение, Dreamweaver CS3 например предлага значително повече темплейти, от които можете да си избирате. Ако вече имате уебсайт, може да го импортирате в Expression Web посредством FrontPage разширение, FTP, HTTP, WebDAV или като заредите локално HTML файловете от твърдия си диск.


Като цяло интерфейсът на Expression Web е доста сходен с познатия от Dreamweaver на Adobe – той е изграден на базата на множество таб полета и прозорци, което не е особено приятна новина за начинаещите, но сериозните уебпрограмисти, които ползват активно CSS шаблони и XML код за управление на съдържанието, със сигурност ще оценят тази промяна спрямо FrontPage.


Може да разглеждате кода в чист вид, както и да виждате как изглежда сайтът в полето за предварителен преглед. При маркиране на даден обект или елемент в кода програмата автоматично го осветява и в полето за предварителен преглед, което е доста удобно.


Що се отнася до Expression Media, той представлява нещо като модифицирана и сериозно подобрена версия на продукта iView MediaPro, представен от Microsoft преди около година. От своя страна той е сходен с Lightroom на Adobe, която се използва за създаване на каталози и библиотеки с работни мултимедийни файлове. Поддържат се 100 файлови формата, включително и RAW снимки. Expression Media предлага по-малко функции от Lightroom – все пак говорим за софтуер, който все още е в ранен стадий на развитие.


Стигнахме и до Expression Design. Това е нещо като хибрид между Photoshop и Illustrator от Adobe, защото освен с вектори той може да работи и с растерна графика. Ползвайки Design, бихте могли да добавите ефекти към снимките и изображенията си, без да променяте оригиналните файлове. Това е възможно и във Photoshop CS3 с използването на новите т.нар. Smart Layers.


С помощта на модула Expression Blend, където се разчита на XAML (Extensible Application Markup Language), бихте могли да създадете десктоп приложение, ползващо интернет, за да извлича и динамично да показва различни данни.


Въпреки чудесните приложения, усилията на Microsoft да спечелят сърцата на програмисти и уебдизайнери вероятно ще останат напразни, тъй като повечето професионалисти в брашна вече са привикнали към любимите си програми и трудно биха мигрирали към алтернативен софтуер. Все пак е добре гиганти като Adobe да бъдат притискани от още по-големи гиганти в лицето на Microsoft, защото по този начин ще спечелят най-вече крайните потребители: нови програми = нови функции; повече конкуренция = по-ниски цени.


Програмите от пакета Expression Studio работят под Windows XP + SP2, Windows Server 2003 + SP1 или Windows Vista и изискват работната среда Microsoft .NET Framework 2.0. Специално за Expression Design ще ви е необходим и пакетът .NET Framework 3.0. Демото на Expression Web, може да свалите от Download.com, а останалите нови програми, които все още се разработват, са достъпни на уебсайта на Microsoft: http://microsoft.com.


Димитър Петков


About the author

Редактор

Leave a Comment