Сигурност

McAfee VirusScan Plus 2007

Written by Редактор


McAfee VirusScan Plus 2007


В новата версия на защитния продукт от McAfee – VirusScan, ще намерите три отделни защитни модула: антивирус, защитна стена и антиспайуер компонент плюс набор от допълнителни инструменти за оптимизация на машината. Програмата гарантира вашата сигурност в интернет и е подходяща за начинаещи и напреднали потребители.


Инсталация


За да инсталирате продукта на McAfee, ще трябва първо да изтеглите т.нар. Download Center, който представлява нещо като авторски мениджър за сваляне на файлове. След като въпросният модул анализира системата, указвате кой продукт желаете да свалите. Впоследствие мениджърът ще източи необходимите за инсталацията файлове, в случая VirusScan, Personal Firewall, SiteAdvisor и Security Center. Интересното е, че въпреки тромавостта на процедурата софтуерът не изисква рестартиране на системата, за да се активира, поне докато не бъде обновен. За сравнение, всички останали антивирусни продукти, които тествах, се нуждаят от рестартиране, за да бъдат задействани.


McAfee VirusScan Plus 2007 може да бъде инсталиран на операционните системи Windows 2000 и XP и отнема 56 MB дисково пространство.


Интерфейс


В лявата част на основното поле на главния модул Protection Center ще намерите препратки към основните инструменти и функции, които са включени в пакета. Вдясно се вижда текущият статут на системата, както и има ли проблеми, на които трябва да обърнете внимание. Лявото навигационно меню е достъпно в два режима – стандартен (Basic) и разширен (Advanced). Макар и да става дума за отделни приложения, в McAfee са се справили много добре с интеграцията им, благодарение на унифицирания интерфейс.


Както вече казах, VirusScan Plus 2007 комбинира антивирус, антиспайуер и защитна стена и може би затова е осезаемо по-тромав от останалите. Като бонус програмата предлага диагностични инструменти, виртуален “шредер” за перманентно унищожение на файлове, инструменти за мониторинг на мрежата и дефрагментатор. Ако ползвате браузъра Internet Explorer, получавате и модула за защита от зловредни уебсайтове SiteAdvisor.


В продукта на McAfee са включени сигнатурите от базата данни на McAfee Antispywarе, която вече не се разработва самостоятелно. Имайте предвид, че когато срещнете термина PUPS (Potentially Unwanted Programs) в интерфейса на програмата, става дума за спайуер – просто терминологията, използвана от McAfee, е по-различна.


Новости при VirusScan Plus са и модулите SystemGuard и X-Ray. Първият следи в реално време за инсталиращ се зловреден софтуер, ActiveX контроли, нови ключове в системния регистър. Вторият служи за премахване на rootkit паразити. Защитната стена, включена в пакета, е McAfee Personal Firewall, която вече не съществува като самостоятелно приложение. Интерес представлява функцията Hacker Watch, визуализираща карта на мрежовите атаки в световен мащаб, както и използваните портове.Ефективност


Най-важното при една защитна програма е защитата да е на високо ниво. В случая AV-Comparatives.org оценява McAfee VirusScan 2007 с Advanced рейтинг (единствената по-висока оценка е Advanced+). Според тестовете на CheckVir.com, McAfee VirusScan 2007 получава най-високия рейтинг – Standard.


Заключение


Макар че в McAfee определено са се потрудили за добрия външен вид на приложението, може да се каже, че в същността си то не предлага много повече от предходната си версия. Все пак новата работи доста по-бързо от Virus Scan 2006 въпреки новите екстри. Софтуерът вероятно ще забави по-старите компютри, но при работа със съвременна машина всичко върви съвсем гладко. Цената за едногодишен лиценз е $39,99, а демото може да изтеглите от: http://download.mcafee.com.

About the author

Редактор

Leave a Comment