Монитори

L245WP – 24” PIP LCD дисплей от LG Electronics

Written by Редактор

Отдавна отмина времето, когато се радвахме на 15” и дори 17” LCD дисплеи и сравнявайки ги с CRT, намирахме голямата разлика за нас и очите ни. В днешно време размери като 17” и 19” са нещо съвсем нормално, повечето потребители се  ориентират към 20”+ модели, а отскоро и по-специално към широкоекранните (Wide) варианти. Това е съвсем логично, защото използването на монитора за домашно кино или други подобни видеозабавления е изнесено на преден план и wide концепцията много добре пасва на тази насока на   употреба.


Преди известно време ви запознах с един много добър 24” модел на BENQ, а сега е ред да разгледам за вас и предложението на LG, което също има много добри характеристики.


LG е сред първите компании, които предлагат S-IPS матрица с размер от 24”. Тази технология на производство има някои предимства пред MVA и PVA, например голям ъгъл на видимост без загуба на четивност и цветове на образа. В случая конкретно се използва вариантът AS-IPS, т.е. технологията Advanced Super IPS. Предимствата, а и някои от недостатъците на AS-IPS се видяха много добре по време на тестовете, които проведохме с L245WP.Характеристики на LG L245WP:


• Големина на матрицата – 24”, широкоекранна, 16:10.


• Тип на матрицата – S-IPS.


• Разделителна способност – 1920 х 1200/60 Hz.


• Яркост (max) – 500 cd/m2.


• Ниво на контраст (max) – 1000:1.


• Време за реакция на пикселите – 8 ms.


• Ъгъл на видимост – 178/178 градуса по вертикала/хоризонтала.


• Начини на свързване – аналогов DSUB, компонентен, HDMI.


• Pivot функция – да.


• Консумация – 80 W в работен режим.


• Тегло – 9,6 кг.


Ъгълът на видимост от почти 180 градуса изобщо не е измислен, защото дисплеят се вижда еднакво добре както по хоризонталата, така и по вертикалата при указаните в спецификациите ъгли, като единствено достигането на 180 градуса води загуба на цялата картина, защото реално няма как да се види каквото и да било. По тази си характеристика L245WP демонстрира направо отлични резултати.


Поддържаната разделителна способност от 1920 х 1200 (или 1080 p) е много удобна за работа не само с PC, но и с конзоли като PlayStation 3, при която се използва точно 1080 p. Поради наличието на няколко начина на свързване ще можете да се възползвате и от функцията PIP (картина в картината), която има два режима на работа – нормален (малък прозорец горе, вляво, показващ втория образ) и уголемен (основният прозорец става като вторичен, но с доста голям размер). Въпреки че 1920 х 1200 се изискват за оптимално качество, работата е приятна дори при 1600 х 1200, като буквите и иконите са доста по-големи и четливи.


След като споменахме в спецификациите няколкото начина за връзка, трябва да отбележим, че използването на DSUB аналоговия кабел доведе до влошаване на картината. Поради това не препоръчвам включването към L245WP през аналоговият порт. Странна на пръв поглед е липсата на DVI конектор, като някои биха порицали LGE, че подобен клас дисплей не притежава DVI цифров извод. Всъщност в комплекта към L245WP има кабел HDMI-to-DVI, чрез който може да осъществите цифровата връзка без проблеми.


Що се отнася до визуалното качество, мога да кажа, че това е един отличен дисплей. Единствено използването на висока яркост влошава картината, като я прави изключително изсветлена и неприятна за гледане, но настройка 50 яркост/100 контраст е доста удобна и практична от гледна точка на ежедневна работа пред този дисплей. Наситеността на цветовете е доста добра, единствено сивият цвят има много леки примеси от червено, но слабо забележими. Градиентите се изобразяват доста добре, както и цветопреливането. Общо взето, това е един дисплей, който ще се хареса на доста потребители.


Наличието на HDMI допълнително допринася за доброто впечатление от L245WP, което наред с много примамливата цена прави новото предложение на LGE един от най-интересните нови модели дисплеи на българския пазар.


Тодор Богданов


Авторът благодари на LG Electronics и МОСТ Компютри за предоставения 24” дисплей LG L245WP.

About the author

Редактор

Leave a Comment