Монитори

L222WS – Атрактивен 22″ LCD дисплей от LG Electronics

Written by Редактор

         Въпреки че CRT технологията вече отстъпи на LCD, що се отнася до наличните актуални модели монитори на пазара, тепърва ще видим как широкоекранните LCD дисплей от своя страна ще започнат да превъзхождат своите “нормални” събратя не само като възможности, но и като ценово ориентиране. Наличието на 19” Wide LCD има своите предимства пред 19” Normal LCD, а какво да кажем, ако диагоналът е по-голям? Ако например разполагате с 20” или дори 22”. Особено последните изведнъж станаха доста интересни за широката публика, или по-точно казано – за потребителите. Това е възможно поради доста сериозното понижение в цените на 22” Wide LCD модели. В този материал ще разгледаме точно такъв представител, произведен от LG и предлагащ доста на една много атрактивна цена. Става дума за LG L222WS.


 

Характеристики на LG L222WS:


Големина на матрицата – 22”, широкоекранна, 16:10.


Тип на матрицата – TN


Разделителна способност – 1680 х 1050/60 Hz


Яркост (max) – 300 cd/m2 


Ниво на контраст (max) – 1000:1


Време за реакция на пикселите – 5ms


Ъгъл на видимост – 160/160 градуса (по вертикала/хоризонтала)


Начини на свързване – аналогов DSUB


Pivot функция – не.


Консумация – 45 W в работен режим


Тегло – 5,6 кг.


Цели 22 инча и разделителна способност от 1680 х 1050 вероятно ще ви откажат от използването на домашния ви 21” телевизор за гледане на филми, като в настройките на L222WS освен всичко друго имате и различни профили за ниво на яркост и контраст според варианта на употреба – текст, филми, игри и дали това ще се случва през деня или през нощта. Смея да кажа, че фабрично зададените профили са много умело настроени и определено с идеята да се ползват (освен ако нямате желание да си настроите матрицата по собствен вкус). Единственият начин за включване към графичен ускорител е чрез аналоговия DSUB конектор.


Нямах възможност да направя точно замерване на нивата на яркост и контраст, но при максимална яркост със сигурност нивото на осветеност беше доста сериозно и ако сте много близо до дисплея, може и да ви е дискомфортно да го гледате. При по-отдалечена работа обаче ще виждате всичко без никакъв проблем. За това също така се грижи и нивото на контраст – 1000:1.


Менюто, изградено чрез спецификацията OSD, предоставя възможност за настройка на почти всичко, що се отнася до цветове, геометрия, честота на работа на пикселите и т.н., но честно казано, Auto настройката е за предпочитане – ще ви спести доста време, а конфигурира дисплея наистина правилно.


Що се отнася до възможностите на модела – при нормална работа под Windows нивото на яркост и контраст e достатъчно, за да работите комфортно. Времето за реакция на пикселите от само 5 ms пък осигурява липсата на “замазване” на картината по време на игра, независимо дали става дума за 3D шутъри или някое RPG. По време на тестовете за цветонасищане почти не се забеляза бандинг на картината (за това донякъде влияние оказва и аналоговото свързване с видеокартата), а самите цветове се визуализират много добре, като единствено оранжевото има съвсем лек червен оттенък по някои от краищата на картината. Що се отнася до ъгъла на видимост, по хоризонталата се забелязва лека промяна на цветовете, но по вертикалата положението е почти идеално дори при много голям ъгъл.


Липсата на екстри като HDMI или пък Picture in Picture спомагат за много агресивното ценообразуване, което е приложено на L222WS. Като за 22” LCD дисплей, едва ли ще искате кой знае колко повече, ако това ще бъде новият ви домашен или дори офисен монитор. Със сигурност ще стане новият ви фаворит за всякакъв вид мултимедия (освен работа, разбира се), а и не само – филми, игри или нещо друго с видеосъдържание. L222WS може да се справи с него, и то с много добро качество на изображението.


Тодор Богданов
Авторът благодари на LG Europe за предоставения 22” дисплей LG L222WS.

About the author

Редактор

Leave a Comment