Хардуер

Компютърни кутии от HEDY

Когато става дума за по-евтини варианти и модели на компютърни кутии, едва ли се сещате за марки като Antec например. Пък и ако търсите кутия за новото си PC на по-прилична цена, със сигурност няма да искате да инвестирате $100+ само за това. Тук по-интересни са марките, които се стремят да ви предложат функционалност на доста по-атрактивни цени, за да успеете да “опаковате” новата машина в чисто нова кутия, а и да харесвате външния вид на системата.


Една от тези марки е HEDY. Тя присъства отскоро са на българския пазар чрез фирма “Солитрейд”. Компанията HEDY е все още непозната на повечето потребители, но предлага богат асортимент от продукти, сред които и преносими компютри, LCD дисплеи, компютърни кутии и захранвания, мобилни телефони, както и полуготови системи. HEDY разполага със собствена фабрика за производство. Освен OEM поръчки компанията предлага продукти и под собствената си търговска марка HEDY, като последната е номер 1 по продажби в Южен Китай и в “Топ 5” в целия Китай. Производственият капацитет достига 500 000 дисплея, 1 200 000 кутии, 500 000 мобилни телефона и 600 000 полуготови PC-та годишно.


В този материал ще разгледаме три модела кутии за PC, като две от тях са изпълнени във варианта Middle Tower ATX, а третата е по-малка, тип Micro Case.


HEDY A0318


А0318 е един от многото варианти за ATX кутия с нормални размери (или познатите като Middle Tower), които HEDY предлага. Въпреки ниското си тегло – само 5 кг, А0318 демонстрира стабилност и стилен преден панел, което е доста важно за една PC кутия. Основният цвят е сребристият, а мрежата отпред, под основните бутони, разчупва дизайна и го извежда от графата “често срещан при много други марки”.


Спецификации на HEDY A0318


• Тип на шасито – Middle Tower.


• Размери – 440 х 174 х 415 мм.


• Свободни слотове 3,5” – един външен и седем вътрешни.


• Свободни слотове 5,25” – четири външни.


• Позиции за вентилатори – 1 х 80 мм на задния панел, 1 х 80/120 мм отпред.


• Захранване – 350 W HEDY PSU, съвместимост със стандарта ATX12V 2.2, две +12 V захранващи линии.


Вътрешността на кутията предлага доста място. Една пълноразмерна дънна платка ATX ще се събере без проблеми и няма вариант някой от дисковите или оптичните устройства да влезе в конфликт. Носещата ламарина (върху която се поставя дънната платка) не предлага възможност да се сваля, а крепежните елементи са вече монтирани за ATX MB (естествено, комбинации за mATX и други варианти са налични).


Общо седемте 3,5” слота предлагат възможност да инсталирате голям брой дискови устройства или други съвместими такива. Поради използването на обща шина, позиционирането на HDD според предпочитанията ви е доста лесно – слагате го, където си изберете или е най-удачно. Четирите 5,25” предлагат достатъчно място за оптични устройства или например за водно охлаждане, използващо 5.25” слот.


Що се отнася до отворите за вентилатори, на задния панел може да поставите 80 мм перка, която в комплект с 80 мм на захранването ще осигури адекватно извеждане на топлия въздух от кутията. От предната страна, точно преди шината за 2,5” устройства ще можете да закрепите или 80 мм, или 120 мм вентилатор, който директно ще вкарва свеж въздух и ще го насочва към HDD. Използваното захранване е с капацитет 350 W и предлага две +12 V линии, а що се отнася до захранващите кабели, те са организирани по следния начин: 1 х 24pin ATX, 1 x CPU12V, 4 x MOLEX, 1 x FDD, 1 x SATA. Предният панел на кутията предлага два USB порта, както и такива за включване на слушалки и микрофон.


HEDY A0330


Второто предложение от HEDY е моделът А330, който в голяма степен е близък с А0318, поне що се отнася до вътрешността на кутията. При дизайна се залага на черния цвят като основен, като при предният панел се добавя и сребристо за една стандартно добра цветова комбинация.


Спецификации на HEDY A0330


• Тип на шасито – Middle Tower.


• Размери (в мм) – 440 х 174 х 415.


• Свободни слотове, 3,5” – един външен и седем вътрешни.


• Свободни слотове, 5,25” – четири външни.


• Позиции за вентилатори – 1 х 80 мм на задния панел, 1 х 80/120 мм отпред.


• Захранване – 350 W HEDY PSU, съвместимост със стандарта ATX12 V 2.2, две +12 V захранващи линии.


Интериорът е идентичен с този при А0318, така че няма да се впускам в подробности, които вече са известни. Предният панел отново има множество отвори, за да подпомогне 80/120 мм вентилатор, който евентуално ще поставите, за да вкарва свеж въздух в кутията. Допълнителните конектори за USB и микрофон/мишка са изведени на един от капаците за 5,25” устройства, което може да се окаже проблем, ако решите да поставите четири такива (вероятността е почти никаква). И тук имаме 350 W HEDY PSU с две +12 V захранващи линии.


HEDY M0202


Последна, но не и по важност оставих M0202, която се отличава от другите два варианта, които ви представих по-горе. M0202 е представител на вариантите Micro Case на HEDY (поддържа mATX дънни платки), при които няма да можете да разчитате на много 3,5” и 5,25” свободни слотове, но пък ще притежавате по-компактен компютър.


Спецификации на HEDY М0202


• Тип на шасито – Micro Case.


• Размери (в мм) – 412 х 175 х 380.


• Свободни слотове 3,5” – един външен и един вътрешен.


• Свободни слотове 5,25” – два външни.


• Позиции за вентилатори – 1 х 80 мм на задния панел.


• Захранване – 350 W HEDY PSU, съвместимост със стандарта ATX12V 2.2, две +12 V захранващи линии.


Добре се вижда, че M0202 не разполага с много свободни слотове за устройства – може да инсталирате един HDD и едно FDD, както и до две 5,25” оптични. И това е. Също така предният панел няма възможност за поставяне на вентилатор, но за сметка на това по цялата кутия ще видите вентилационни отвори с различна големина и позиция – на страничния капак има точно три, единият от които е “оборудван” с фуния по спецификацията Intel TAC за директно вкарване на външен въздух от вентилатора на процесора. На задния панел има възможност за поставяне на 80 мм вентилатор, който в комбинация с 80 мм перка на захранването е единственият вариант за извеждане на топлия въздух от кутията.


Позиционирането на 3,5” слотове не пречи на останалите компоненти или разширителни карти, поставени на дънната платка mATX. По желание може да сложите дори 12” графичен ускорител Radeon HD3870 X2, ако дънната платка го поддържа – място има достатъчно. Общо взето, може да се каже, че М0202 е една малка кутия с голямо вътрешно пространство.


И трите кутии на HEDY са доста добре обмислени, така че да пасват много точно на една домашна или офисна конфигурация и да й осигурят правилната експлоатация. Наличното захранване ще се справи без проблеми, а осигурените позиции за охлаждащи вентилатори ще създадат достатъчно добър вътрешен климат. Кутиите са добре конструирани и създават усещане за стабилност. Дизайнът и на трите е доста семпъл и би се харесал на повечето от вас. Както се казва, появи се още един добър играч на пазара на ценово ориентираните компютърни кутии.


Тодор Богданов


Авторът благодари на фирма “Солитрейд” за предоставените кутии на HEDY.

About the author

Редактор

Leave a Comment