Офис

KОffice – алтернатива, достъпна за всеки

Written by Редактор


KОffice – алтернатива, достъпна за всеки


Част 1


http://www.koffice.org/  


Независимо от това дали сте активен потребител, или тепърва ще преминавате от Windows към Линукс платформа, все някога ще ви се наложи да използвате текстообработваща програма, приложение за работа с електронни таблици или за презентации. Казано накратко, ще ви трябва офис пакет. В света на отворения код отдавна имате възможност да избирате измежду достатъчно на брой алтернативи в почти всяка област на софтуерните продукти. Така стоят нещата и при офис пакетите. Ще използвам днешната статия не за да ги сравнявам (това ще направим в някой от следващите броеве), а за да ви запозная с нативния KDE офис пакет KOffice. Няма да претендирам за изчерпателност на статията, защото това е продукт с толкова богати възможности и описването им надълго и нашироко в една-две статии е непосилна задача.


С настоящия материал ще се опитам да представя един, бих казал, достатъчно добър офис пакет, както и накратко възможностите на всеки от отделните му модули. Използваната от мен платформа за KOffice отново е Kubuntu 6.06.1 Dapper Drake. По една или друга причина разработчиците на тази Линукс дистрибуция, изключително приятелски настроена към потребителя, са преценили, че трябва да използват OpenOffice.org като основен пакет. Всъщност в известна степен може би защото е по-познат на голяма част от потребителите, а освен за Linux е достъпен и за Windows, което определено ще улесни много от вас при преминаването от едната към другата платформа. Това със сигурност не значи, че се омаловажават функционалността и достойнствата на KОffice. Но да преминем и към по-сериозната част – представянето на отделните модули на пакета.За да се запознаете с възможностите на KОffice, ще се наложи да го инсталирате, ако използвате същата дистрибуция като мен. При другите той може и да е добавен по подразбиране. Инсталирането става по няколко начина – през пакетните мениджъри Adept и Synaptic или през менюто Add/Remove Programs. След като вече всичко необходимо е налице, може да започнем с представянето.


KОffice е интегриран офис пакет за K Desktop Environment, състоящ се от 11 самостоятелно обособени приложения – KWord, KSpread, KPresenter, Kexi, Kivio, Karbon14, Krita, KPlato, KChart, KFormula и Kugar, които са обособени в четири модула. Версията на KOffice, която ще използвам по време на представянето и която е налична за сваляне от официалните хранилища, е 1.5.0. В момента от официалния сайт на проекта е достъпна и RC1 версията на KOffice 1.6. Освен че ще можете да използвате всяко от приложенията напълно самостоятелно, разработчиците ви предлагат възможност с помощта на работното поле на Koffice, известно още като KOShell, да използвате за работата си с пакета един общ интерфейс. Така през един прозорец ще имате достъп до всеки от модулите, като за превключване ще прибягвате до левия страничен панел. Вдясно остава свободното пространство, в което ще се зареждат програмите. Може да стартирате и няколко едновременно, като преминаването между всяка от тях става с помощта на удобните табове. От функционална гледна точка няма разлика, а основните менюта и лентата с инструментите ще се променят според активния документ.


Сега е и моментът да спомена, че KОffice използва формата OASIS OpenDocument като свой основен за всички приложения. Всъщност това е форматът, използван и от OpenOffice.org, а според думите на много от специалистите този отворен стандарт ще е един от най-разпространените за в бъдеще.KWord


Това е текстообработващата програма от пакета, базирана на фреймове. С нейна помощ може да създавате професионално изглеждащи документи. KWord e DTP (Desktop publishing) съвместим, така че няма да ви се налага да работите със скъпи професионални приложения, като QuarkXPress и Adobe InDesign, или пък дори с безплатните варианти, като Scribus или Microsoft Publisher, за да постигнете целта си. Това ще ви позволи освен текст да добавяте и изображения, както и други визуални елементи към своя документ по един нов и много по-гъвкав начин. Може да стартирате приложението по два начина: през системното меню KMenu -> Office-> KWord или през конзола с командата “kword”.


Иначе програмата притежава абсолютно всички останали функции, с които сте свикнали да работите при алтернативните текстообработващи приложения, че дори и повече. Имате избор между най-различни предварително дефинирани изгледи за документите си, може да използвате номериране, настройки на абзаците, отместване, табулиране. Не липсват и възможности за създаване на таблици, вмъкване на бележки под линия, автоматично коригиране на текста, като задавате и собствени правила, от които да се ръководи този модул. Също така при написване на определен символ или поредица от символи може да настроите коригиращия модул да ви предлага възможност да ги замествате с някои от специалните знаци или каквото в крайна сметка ви е необходимо, за да си свършите лесно и бързо работата.


Изключително полезна е опцията multi-level undo, с която се връщате във всяко от предишните състояния на документа. Няма абсолютно никакви ограничения относно броя на undo операциите. Благодарение на това, че приложението работи с фреймове, може съвсем спокойно да поставите например някаква формула, без да се притеснявате от опасността тя да не бъде разчетена навсякъде. В случая този обект ще се третира като най-обикновен текст. Има опция за генериране на автоматично съдържание в зависимост от съдържанието на самият документ. Накрая, но не и по важност, разбира се, ще спомена за проверката на правописа. В KWord тази проверка е достъпна за всички езици, които се поддържат от ispell/aspell модулите. Българският също попада в списъка, така че бъдете спокойни.


В последната версия са поправени много грешки, свързани със селектирането на текст, както и с цялостната работа с фреймовете.KSpread


Ако по-често ви се налага да създавате таблици, то това е програмата, която ви трябва. Kspread е многофункционално приложение за работа с електронни таблици.


Промените, направени в последната версия, са следните: добавяне на проценти във формулите, автоматично дописване на името на функцията, извеждане на подробно обяснение за предназначението й в помощен балон при поставяне на курсора на мишката, директно конвертиране на Excel файлове в OpenDocument формат и др. Ето и основните функции на Kspread:


• работа с няколко таблици, както и с няколко страници в един документ;


• използване на готови образци;


• множество различни формати за графично представяне на данните в таблиците;


• възможност за работа с над 100 формули;


• работа с хипервръзки;


• различно оцветяване на отделните полета;


• задаване на собствени настройки както на колоните, така и на редовете и др.


Основният формат на документите, който поддържа Kspread, е XML, компресиран със Zip алгоритъм. Освен че може да работи с Excel документи, програмата импортира успешно и някои други формати за електронни таблици, като Applix Spreadsheet, Quattro Pro, CSV и OpenOffice.org Calc.


В следващия брой ще научите повече за останалите приложения от офис пакета, с чиято помощ ще създавате ефектни презентации, бази данни, векторни графики и др.


Галин Атанасов


About the author

Редактор

Leave a Comment