Сигурност

Kaspersky Anti-Virus 6

Written by Редактор


Kaspersky Anti-Virus 6


Kaspersky Anti-Virus 6 е очарователна и мощна антивирусна програма, която предлага безупречна защита в комбинация с приятен интерфейс.


Инсталация


Около инсталацията на Kaspersky няма нищо сложно. Ако имате инсталиран друг антивирусен продукт, инсталаторът ще ви уведоми, че трябва първо да го премахнете. На практика конкретната процедура бе напълно излишна в моя случай, тъй като ставаше дума за безплатната ClamWin, която не разполага с резидентен скенер и следователно може да съжителства с всеки антивирусен пакет, без да бъде деинсталирана, макар че Kaspersky не бе съгласен с мен. Все пак редно е да се отбележи, че това е хитра функция, която може да ви спести доста излишни главоболия.


След инсталирането трябва да рестартирате системата. Kaspersky заема едва около 50 MB дисково пространство. За разлика от програми като McAfee или NAV, Kaspersky работи под Windows 98/ME/2000/XP и Vista и изисква едва 64 MB оперативна памет.


Интерфейс


Интерфейсът на Kaspersky определено е по-приятен в сравнение с познатия ни от старите инкарнации на продукта. Вече липсват табчетата, разположени в горната част на програмния прозорец. В лявата част на работното поле са навигационните и контролните бутони – сканиране (Scan), защита (Protection), услуги (Service), а вдясно се виждат детайлите за конкретното действие. Руският антивирусен пакет предлага възможност за цялостно сканиране на системата, както и за бързо сканиране само на системните файлове и потенциално “опасните” зони, например папките с временните интернет файлове. Подобно на BitDefender, Kaspersky също позволява да промените начина, по който изглежда програмата, чрез т.нар. кожи (skins).


Освен от вируси, продуктът предпазва компютъра от троянци, както и от рекламни спайуер модули и паразити. Филтрира се уебтрафикът, както и входящата и изходящата поща, а самият факт, че много често лабораторията на Kaspersky открива първа някои от най-новите заплахи в интернет, говори много за качествата на техния собствен защитен продукт.


Kaspersky се обновява на всеки час. При потенциални проблеми може да премахнете последния ъпдейт, което не е възможно при останалите разгледани антивирусни решения. Освен това програмата блокира в реално време инсталацията на всякакви rootkit, RAT и спайуер инструменти, заключва системния регистър и го предпазва от неоторизирани промени.Ефективност


Що се отнася до качеството на защитата, която продуктът осигурява, ще цитирам резултатите, публикувани от някои от най-реномираните независими антивирусни лаборатории: Кaspersky Anti-Virus 6 е оценен с най-високия възможен рейтинг Advanced + от AV-Comparatives.org. В последните си тестове лабораторията CheckVir.com също оценява програмата със своя най-висок рейтинг (Standard).


Заключение


Ако търсите качествен, лек, бърз и ефективен защитен софтуер, не бива да пренебрегвате Kaspersky. Със своя безупречен интерфейс програмата е еднакво подходяща за начинаещи и за експерти. Цената за едногодишен лиценз е $40, а демото може да изтеглите от: http://www.kaspersky.com.

About the author

Редактор

Leave a Comment