Уеб дизайн

Как да изберем хостинг?

 

В поредица от статии, посветени на инсталирането на уебприложения, с които е възможно да се създаде форум, портал, блог и дори цялостен фирмен уебсайт, видяхме, че това е процедура, която не е трудна за изпълнение и е необходимо само желание и малко свободно време, за да се изпълни.


Не е нужно дори да бъдете дизайнери или програмисти, за да стартирате свой професионално изглеждащ уебсайт, да го поддържате и запълвате с информация. В Интернет ще намерите множество безплатни CMS (Content Management System) системи, а на уебсайта http://demo.opensourcecms.com може да изпробвате администраторските панели и възможностите за работа с голяма част от тях.


Една от темите, които не съм засягал досега, но е много важна за всеки, който е решил да стартира свой уебсайт, е изборът на хостинг пакет. Това е нещо важно и трябва да бъде внимателно планирано с оглед на бъдещите нужди при поддръжката на сайта, добавянето на нови функции (зависещи от инсталирани на сървъра приложения) и разбира се, управлението на трафика.


Тук ще се опитам да дам съвети, които са базирани на опита ми с хостинга на сайтове и регистрация на домейни в България.
Регистрация на домейн


Вече не е нужно да притежавате кредитна карта, за да регистрирате свой домейн. На българския пазар има достатъчно фирми, които се конкурират и дават възможност за избор на цени и допълнителни функции, като безплатно DNS пренасочване и дори хостинг за няколко месеца.


Цените на домейните от областите .com, .net и .org варират от 14 до 25 лв., плащането може да става с дебитна карта, вносна бележка или директно в офиса на търговеца. Обикновено това е цената за 1 година, като след изтичането й абонаментът трябва да бъде подновен. Най-практично е да се заплати наведнъж за 2 или 3 години, като по този начин цената обикновено е по-ниска, а и се отърваате от страхове, свързани с изтичането на срока на регистрация.


От практиката си съм стигнал до извода, че регистрацията на домейн е най-трудната задача, тъй като вероятно ще ви се наложи да изпробвате десетки варианти на име, докато откриете нещо свободно. За съжаление резултатът невинаги може да е задоволителен, но положението е такова. Областите .net, .com и .org са толкова популярни, че от години са регистрирани всякакви възможни варианти на английски думи и домейни с всякакви причудливи имена. Най-добрият подход е избор на типично българска дума, добавянето на bg- или -bg в името или ориентация към по-слабо натоварени домейни, като .us, .info, .cc, co.uk и др.
Избор на хостинг


Много фирми в България предлагат хостинг, като цените обикновено са пакетни. Те започват от 5 лв. и де факто нямат таван. Всичко зависи от нуждите ви – ще разгледам какви могат да бъдат те.
Сървърна платформа, бази данни и разширения


Това е първото нещо, което трябва да си изясните, преди да започнете да отчитате и другите фактори, като скорост, трафик и пространство на сървъра.


Причината за това е, че ако вашият сайт е на PHP и използва MySQL за база с данни, един уебхостинг, който предлага Microsoft базирано решение, може и да не ви свърши работа. И обратното, ако сайтът ви е базиран на ASP и разчита на връзка към Microsoft SQL Server, то няма да можете да го пуснете под управлението на Linux сървър.


Повечето български хостинг доставчици предлагат именно Линукс базирани решения, Apache 1.x или 2.x, MySQL и поддръжка на PHP. Ако ползвате уебприложенията с отворен код, то този вид хостинг е подходящ за вас.
Пространство на сървъра


Това е едно от най-важните неща, които трябва да предвидите, и зависи от вида на сайта ви. Обикновено най-евтините хостинг планове включват около 300 MB пространство, което се поделя от файловете на сайта ви, логовете и обема на базата с данни. В случай че хоствате сайт, който е от тип форум и няма възможност за качване на картинки и файлове от страна на потребителите, то тогава 300 MB ще ви стигнат за доста време, тъй като обемът на базата с данни дори и при голяма активност няма да набъбва прекомерно. Същото важи и за сайтове от тип блог, както и по-скромни лични страници.


Ако планирате да създадете портален сайт със снимкови галерии, музика и качване на файлове, то тогава 300 MB няма да ви стигнат за дълго време и трябва да видите какви условия ви дава хостинг доставчикът за увеличение на дисковата квота и на каква цена е това.
Трафик


Повечето хостинг доставчици в своите най-евтини планове освен квота за дисково място включват и квота за изразходван трафик. Обикновено най-евтините пакети включват между 1 и 3 GB трафик, който при по-скъпите нараства до 50 GB, 100 GB и дори неограничен.


Ако вашият сайт стартира тепърва, може да изберете по-нисък план, но ако съдържанието му е тежко, в него присъстват много графични елементи и файлове, може да се окаже, че много скоро и 3 GB трафик са на привършване. Всичко зависи и от популярността на сайта, а не забравяйте също, че всеки сайт получава и множество допълнителен трафик от посещения на роботи на търсачките Google, Yahoo, MSN и др.
Скорост


Преди да закупите хостинг, помислете и към кого е насочен той. Ако е към български потребители, трябва да потърсите хостинг, предлагащ добри скорости в българския пиъринг. Ако сайтът ви ще е насочен към чуждоезични посетители, тогава потърсете хостинг доставчик, който ви предлага хостинг с добра скорост в чужбина. Обикновено доставчиците предлагат хостване на сървъри, които се намират физически в чужбина, най-често в САЩ. При този вариант сайтът ви може и да не бъде много бърз за българските потребители и трябва да го вземете предвид.
Допълнителни функции


Когато избирате хостинг, интересувайте се и от допълнителните услуги, които са включени в цената на избраните от вас планове.


Обикновено това са N на брой пощенски кутии, уеббазиран контролен панел за управление на бази данни, следене на трафика и заетото пространство на сървъра, управление на поддомейни, PHPMyAdmin, както и поддръжка на Perl и допълнителни бази данни (като PostgreSQL). Важно е и хостинг доставчикът ви да поддържа SSH, за да не разчитате на необезопасения FTP протокол. SSH е криптиран протокол, който ви дава възможност за работа в конзолен режим, а чрез приложението WinSCP може да ползвате SSH и чрез удобен графичен интерфейс, който е подобен на Windows Explorer и Total Commander.


Много важно е да проверите и кога се правят резервни копия на информацията на сървъра (Back-up), като стандартно е веднъж на ден. Това е важно, в случай че сървърът бъде атакуван и информацията на него бъде загубена. Все пак не е излишно да правите и свои локални резервни копия на базата с данни и файловете на сървъра. Добре е да правите това веднъж дневно, като копирате само новите файлове.


Някои хостинг доставчици включват в цената и допълнителни бонуси, като антивирусна и антиспам защита, SSL сървър (важен за сайтове, опериращи с конфиденциална информация, като онлайн магазини и банки).
Заключение


Общо взето, това са критериите за избор на хостинг, като непременно трябва да разберете и на каква поддръжка може да разчитате. Когато изберете своя хостинг доставчик, той ще ви даде NS сървъри, които трябва да въведете в административния панел на домейна, който сте платили, за да се насочи вашият сайт към хостинга. Обикновено промените в DNS системата отнемат до час (преди бяха дни). Понякога обаче са нужни поне няколко часа, докато се синхронизират всички DNS сървъри по света, така че, ако от някой Интернет доставчик сайтът ви не се зарежда, просто изчакайте.
Тервел Няголов

About the author

Редактор

Leave a Comment