Интервю

Жюстин Томс: “В интернет няма превес на нито един от двата пола”

Written by Редактор


Радиоводеща, писателка, поетеса, двигател на един от най-успешните български уебпроекти и на ежегодния конкурс за Оскарите на българския интернет – “BG Site”. За Жюстин Томс може да се говори много. Това бе една от причините да я поканим да разкаже повече за себе си и работата си на страниците на в. “Компютри” в навечерието на женския празник Осми март.


Жюстин, ти си една от най-известните и интересни личности в българското уебпространство. Как започна всичко за теб?


Благодаря за добрите думи! За мен всичко започна както за мнозина – като хоби, като нещо, което се появи изневиделица и главоломно ме превзе. 🙂 Беше отдавна, в началото на 90-те. Още помня първата си поща в Софийския университет, където работех, и първия си личен мейл в BIS.bg на Калин Богацевски, както и трепета, с който се ровех из нета тогава. Странно, но след толкова много години въобще не ми е омръзнало, откривам нови и нови неща за себе си всеки ден. Това ми харесва.


Би ли разказала повече за вашата компания ABC Design & Communications?


Занимаваме се с уебразработки и онлайн маркетинг. Имаме страхотен екип – хора, с които се разбирам прекрасно и успяваме да правим нещата, с които се захващаме, да сме полезни на клиентите си.


Освен автор на поезия, ти си и съавтор на книгата “Първите в интенет”. Как ви хрумна създаването на тази книга и да очакваме ли втора част?


Да, имам вече 6–7 книги. Направо ми е трудно да го повярвам. През 2000 г. съвместно с Горица Белогушева написахме статия за развитието на уеб у нас, като в процеса на работа ни хрумна, че може би е добре да издадем нещо по-сериозно като текст. Не очаквахме, че ще се получи толкова интересна и задълбочена книга.


Какво е мястото на жените в интернет?


Жените в интернет са наравно с мъжете. Статистиката показва, че у нас няма превес на никой от двата пола. Смятам, че съвременната жена в никое отношение не е по-назад от мъжа, и пледирам за пълна равнопоставеност на половете, без да изпадам във феминизъм.


Как виждаш интернет след пет години?


Още по-завладял света. Не мисля, че след пет години, ще има някакво кътче от света без интернет, ще има каквото и да е познание извън него. Дори е малко плашещо.


Кой е любимият ти сайт, който посещаваш ежедневно?


Az-jenata.com! Разбира се, че всички наши сайтове. От форумите чета и рядко пиша в Yvox.net, имам свой блог и следя няколко други, блогосферата на “Дневник” също ми е много интересна. От чуждите са няколко специализирани за онлайн маркетинг и уебдизайн. Възхищавам се искрено и съм изключително активен потребител на различните услуги на Google.


Как би трябвало да изглежда идеалния портал?


Да е с пестелив дизайн, много, но умело поднесена и добре подредена информация, с интегрирани различни комуникационни средства. Всъщност мнението ми е, че порталите от общ вид вече не са това, което бяха. От тях имахме огромна нужда в първите години от развитие на мрежата, сега имат нужда тези, които тепърва влизат онлайн. С времето хората се ориентират вече по интереси, започват да следят основно не порталите, а интересуващите ги специализирани сайтове, вортали (вертикални портали), новинарски и други сайтове.


Разкажи ни повече за az-jenata.com и мястото му в развитието на родния интернет.


Когато започнахме работа върху проекта Az-jenata.com – около 6–7 месеца преди старта му през март 2002 г., в нашенското уебпространство нямаше много, да не кажа никакво съдържание на български език за жени. През този период големите портали, новинарските сайтове, електронната поща и др. бяха завзели своите позиции в ежедневието на интернет потребителите, но сайтове тип списания, специализирани в дадена област, все още не съществуваха. Силно вярвам, че с появата си сме дали допълнителен мотив на нежната половина да хареса онлайн пространството и да се задържа по-дълго в него.


Знам, че имаш голямо семейство. Как успяваш да съчетаеш работата си с грижите за него?


Балансът винаги е ценен, но трудно постижим. Искрено се надявам, че успявам да ги съчетавам. Времето с моето семейство е важно за мен, обичам да играя с децата си, да общувам с тях и с моя съпруг. Това ме отморява, дава ми вдъхновение и стимул да продължа нататък и с работата. Тя пък ме зарежда с ентусиазъм и удовлетворение. Работното време е изцяло отдадено на работа, също нощите. Останалото време – на семейството.


Интервюто взе: Хелиана Велинова

About the author

Редактор

Leave a Comment