Други

Избор на 2.1 тонколони

Written by Редактор

Подбирането на подходяща аудиосистема за домашния компютър невинаги е лесно, предвид изобилието от предложения на пазара. Много потребители търсят от своята система единствено възможността за адекватно и качествено възпроизвеждане на музика и филми, а може би от време на време и на озвучаването в някоя игра. Към този сегмент са насочени различните масови продукти, в които влизат т.нар. 2.1 аудиосистеми.


Не знам за вас, но лично аз сравнително често съм се сблъсквал със ситуация, в която някой мой приятел аудиоманиак чува дадени тонколони и отсича: “Не стават за нищо!” Като оставим настрана вероятността част от човечеството да разполага със значително по-изострен слух, все пак съществува една пазарна ниша от не чак толкова претенциозни потребители. Тяхната цел е не постигането на съвършенство, сравнимо с това на концертно изпълнение в зала с безупречна акустика, а просто възможността да слушат своята музика с качествен звук, който напълно ги задоволява. Лично аз спадам към тази категория и веднага си го признавам.


Ако се чудите какви тонколони да изберете за своята домашна компютърна система, обърнете внимание на няколкото модела на фирмата Smile, които ще разгледам в тази статия. Всеки от тях представлява 2.1 аудиоуредба, която ще задоволи нуждите на потребителите, търсещи качествено решение на поносима цена. На фона на производителите на аудиокарти, които напоследък тръбят с 5.1 и 7.1 решенията си, може би ще сметнете 2.1 озвучаването на слабо и неадекватно, но това съвсем не е така. Не е за пренебрегване фактът, че често поради лошото екраниране на сателитните говорители при по-евтините 5.1 системи, задните два от тях имат отчетлив “брум”, комбиниран със смущения. В този ред на мисли, може би е по-добре да се обмисли закупуването на по-качествено 2.1 решение, вместо да се инвестира в 5.1 със сравнима цена.


Smile S3300Моделът S3300 e ориентиран към потребителите, които търсят качествено озвучаване, различно от стандартните компютърни колонки, предлагани на пазара. Той представлява 2.1 аудиосистема с доста малки размери, подходяща за поставяне на бюрото, без да заема излишно място.


Smile S3300 се състои от 2 активни колонки с размери 10 х 9 х 15 см, и бас кутия с размери 20,5 х 17 х 22,5 см (В х Ш х Д). Контролирането на силата на звука става чрез два потенциометъра, поставени на бас касата, единият от които управлява сателитните говорители, а другият – баса. Свързването на системата към звуковата карта става чрез кабел, използващ стандартен стереожак. По същия начин се свързват и тонколоните към бас кутията. Включването и изключването на аудиосистемата става чрез потенциометъра, управляващ силата на звука.


Характеристиките на S3300 са описани в ръководството й, и са, както следва: максимална мощност на сателитните говорители – 1,8 W а на бас колоната – 4,5 W. Качеството на звука, което системата успява да реализира, предвид размерите си, е много добро. Въпреки това не може да се отрече, че подобно мнение е изключително субективно, ето защо преценете сами по време на покупката.


Smile S3310Това предложение, изглежда, се явява по-големият брат на предишния модел, предлагайки по-голяма сила на звука. Свързването на двете сателитни колони става чрез конектори, тип чинчове, а самата аудиосистема се свързва към компютъра чрез стандартен стереожак (както към звуковата карта, така и към “гърба” на S3310). Размерите на колонките са следните – 11 х 9,4 х 15 см, а на бас колоната – 28 х 15,5 х 23 см. За разлика от предишния модел, тук разполагаме с три потенциометъра, намиращи се на бас кутията – освен над силата на звука, имаме контрол още и над средните и ниските честоти. Включването и изключването на S3310 става чрез отделен бутон, който също се намира на корпуса на баса.


Силата на звука при този модел превъзхожда предишния, но това се дължи главно на по-големите размери на говорителите. Мощността на колонките, посочена от производителя в упътването, е 5 W за сателитните говорители и 22 W за баса.


Качеството е добро, а наблюдаваните изкривявания, дори и при максимално усилване, са почти незабележими. Едва ли е необходимо, но все пак отново ще отбележа: не трябва да се забравя, че оценката за качество на озвучаването е субективна.


Smile JHT333JHT333 отново представлява 2.1 модел, който е насочен основно към потребителите, нуждаещи се от прилична аудиосистема с малки размери. Те са, както следва: за сателитните говорители – 11 х 9,5 х 16 см, а за бас кутията – 28,8 х 15,6 х 23,7 см. Моделът дава възможност чрез три потенциометъра да се контролира както силата на звука, така и нивото на ниските и средните честоти. Включването и изключването става чрез ключ на гърба на бас кутията. Свързването на колонките към уредбата се осъществява чрез чинчове, а на самата нея към компютъра – чрез стандартен стереожак.


Посочените в ръководството данни за този модел са следните: сателитните говорители имат мощност 5 W, а басът – 27 W. Макар че посочените параметри изглеждат впечатляващо, трябва да отбележа, че силата на звука на този модел отстъпва на предходния. Въпреки това качеството му е добро, и ако се нуждаете от подходящ заместител на слушалките си, обмислете това предложение.


Smile G8310За финал оставих това предложение, за което може да се каже, че е ориентирано към хората, търсещи повече сила на звука. То отново представлява 2.1 аудиосистема, която може да послужи като отличен източник на звук за домашния компютър. Както вече споменах, размерите на модела са по-големи от всички разгледани досега и са следните: сателитни говорители – 13,3 х 10,2 х 15 см, бас кутия – 27 х 26,8 х 24 см. Свързването на двете колонки към баса, явяващ се също така усилвател, става посредством чинчове, а към компютъра – чрез стандартен стереожак. Интересно е, че този модел идва също така с преходник чинчове–стереожак, което може да се окаже изключително полезно, в случай че решим да свържем системата към нещо различно от компютър.


Smile G8310 ни предлага възможност да контролираме чрез отделни потенциометри както силата на звука, така и нивата на баса и средните честоти. Включването на системата се осъществява чрез отделен бутон, намиращ се до споменатите потенциометри. Силата на звука при този модел определено превъзхождаше доста разгледаните до момента, но това не е изненадващо, предвид размерите им. Що се отнася до качеството, отново благодарение на размерите на говорителите може да се каже, че то определено е по-добро от предишните модели. Въпреки това конкретната преценка по този въпрос ще оставя по-скоро на вас.


Добрил Доков


Авторът благодари на фирма “Специализирани Бизнес Системи” за предоставените модели аудиосистеми.

About the author

Редактор

Leave a Comment