Интернет

Интернет в три измерения

Written by Редактор


Разработчик: SpaceTime 3D Inc.


Лиценз: безплатен


Официален сайт: www.spacetime3d.com


3D като че ли е някаква магическа дума днес, без която програмистите не могат да получат вдъхновение. Всичко, което притежава само две измерения, е приемано за ужасно ретро и демоде. Но радостното е, че вече не само Linux потребителите се радват на технологични превюта на авангардни технологии (например Looking Glass 3D), а и почитателите на Windows. Как ви звучи идеята за триизмерен уеббраузър? На теория изглежда не много приложимо, но практиката показва друго, благодарение на SpaceTime 3D.


Този браузър е все още в разработка, но вече е достъпна тестова версия (0.900), която е достатъчно стабилна и бих казал, че до известна степен може да се използва като заместител на някое от стандартните решения. Все пак в момента се предлага само базова функционалност, чрез която може да разглеждате интернет сайтове, но допълнителните екстри и добавки при стандартните браузъри ще ви липсват. Струва ми се, че SpaceTime използва за основа ядрото на Internet Explorer. При опит за отваряне на връзка в нов прозорец, тя се зарежда в IE. А при написване на буквата на дисков дял (C:) се появява надпис “Loading”, но поне при мен не се случваше нищо повече и приложението увисваше. Би било много интересно да можем да го използваме и като заместител на файловите мениджъри.Но каква всъщност е разликата при добавяне на трето измерение? В тестовата версия фонът представлява постоянно движещи се облаци, а страниците се отварят след тях и се нареждат една след друга, така че всички да са видими. Впечатляващо е, че за управлението им са предвидени няколко метода.


Може да ги разглеждате, като щракате върху тях с мишката. С помощта на стрелките от клавиатурата гледната точка се завърта на 360 градуса и се увеличават/намаляват страниците. Щракнете с десния бутон на мишката някъде в работния прозорец и ще получите достъп до някои настройки. Например в Movement може да промените действието на стрелките – завъртане около обектите, приплъзване встрани и др. Сайтовете са изобразени като триизмерни обекти и може да ги погледнете отстрани и отзад, като дори хвърлят сянка. Отделно в полето в долната част на работния прозорец се визуализира лента с техните умалени изображения, която може да се превърта. Над тази лента са поставени бутони за предишна и следваща страница, като могат да се превъртат и 10 сайта едновременно – често ми се случва да имам над 20 отворени адреса едновременно и в тези случаи опцията е много полезна.


Обърнете внимание на стрелката в горната лява част – с нея отваряте историята на уебпосещенията, която е разделена много сполучливо на три секции – страници, търсения и картинки. В полето на сайтовете, срещу всеки има отметка и ако тя се премахне, сайтът остава зареден, без да е видим на екрана, но по всяко време може отново да се върне – наистина интересно нововъведение. Над самите обекти се намира поле с тяхното име. Принципно няма проблем с кирилицата, но точно тук шрифтът е нечетим. В 3D режим обаче не може да се работи със страниците и трябва да щракнете два пъти върху всяка една, за да се визуализира тя по нормален начин. В горния десен ъгъл се появява бутон Go Back, с който се връщате в триизмерния режим.Безспорно SpaceTime 3D не е само ефектна демонстрация, а впечатляващ и реално използваем проект. Ще следим с интерес неговото развитие и ще очакваме финалната версия. Любопитство буди и въпросът дали тази разработка ще има някакъв отзвук сред авторите на класическите браузъри.


Адриан Банчев

About the author

Редактор

Leave a Comment