Дънни платки

Intel X38 – чипсет от ново поколение

Written by Редактор


Вече стана нещо като традиция да очакваме нови чипсети от страна на Intel, и то не всяка година или дори нe всеки две години, а едва ли не на шестмесечие. Интересното в случая е, че говорим за по-сериозно развитие на новите спрямо старите, т.е. както P35 с нещо превъзхожда i965, така вече е наличен и още по-разширен и интересен вариант на P35 – X38. Въпреки че P35 и X38 са от една фамилия чипсети на Intel – Bearlake, X38 определено е нещо доста различно от това, което ни предлага P35. И ако P35 е повече “напомпан i965P”, то за X38 може да кажем, че би трябвало да се превърне в “наследника на i975X”. Но какво е интересното около Intel X38, или Bearlake-X?


Първо, системната шина, като официално обявена честота се повишава до 400 MHz (1600 MHz QDR FSB). Ако сте обърнали внимание, P35 все още е “ограничен” до 333 MHz, въпреки че овърклокърските постижения стигат дори до 600 MHz. Сега, с X38, летвата се вдига до 400 MHz, но това по-скоро е продиктувано от скорошното излизане на пазара на архитектурата Penryn (която ще изисква 400 MHz FSB), отколкото от някакво странно желание на Intel да предоставя все по-овърклокващи се продукти. Имайте предвид, че P35 много лесно стига до 400 MHz, така че дотук, общо взето, нищо неочаквано. Все пак стикера с надпис “Official 1600 MHz FSB” звучи много примамливо.По-интересна е промяната при PCIe шината – спецификация 2.0 е налице, както и два пълноценни слота за графични ускорители с поддръжка на PCIe х16 трансфер. Това е доста важно с оглед на скоростните възможности на най-новите графични ускорители на Nvidia и ATI – съответно GeForce 8800 Ultra и Radeon HD2900 XT. В комплект с бърз четириядрен процесор и DDR2-1066 MHz памет, изграждането на CrossFire конфигурация ще добие един нов смисъл. Самото добавяне на PCIe 2.0 ще позволи нови варианти за по-точното използване на PCIe шината не само поради повишеното количество PCIe връзки, но и поради удвоената скорост на трансфер.


Поддръжката на DDR3 памет вече не е нещо ново, но по-интересното е, че X38 като върхов представител няма да се ограничи до DDR3. В началото в Intel имаха идея X38 да предлага само DDR3, но голямата популярност на DDR2 и по-важното – ниската цена, доведоха до факта, че първите платки с X38 ще са именно с DDR2. Такава е и първата налична платка в България, производство на Gigabyte – GA-X38-DQ6. Общо четири DDR2 слота ще предложат до 8 GB оперативна памет за желаещите да притежават сериозно количество RAM в своята система.


В комплект с ICH9R (или дори с някой от “по-тежките” ICH9-DH или ICH9-DO), X38 ще предложи и много възможности за външно свързване, като 12 броя USB 2.0 дори и не ги смятаме. Поне шест SATA300 с поддръжка на RAID 0, 1, 0+1, два Gbit LAN контролера са стандартно налични, както и висок клас Azalia HD съвместим звук (в някои случаи дори с Dolby DTS поддръжка) и цифрови входове и изходи.


Gigabyte GA-X38-DQ6 е първата налична в България дънна платка с чипсета X38 – ще ви я представим в цялото й величие в следващия брой. Първите ми впечатления са, че X38-DQ6 е наистина сериозен продукт, който ще е от водещите модели с чипсета X38. Всеки един аспект от модела е премислен доста добре, преди да се получи завършеният продукт, наименован X38-DQ6. Но по-подробно за тази платка на Gigabyte ще можете да прочетете на страниците на вестника следващата седмица.


Тодор Богданов

About the author

Редактор

Leave a Comment