Мултимедия

Интегрирано видео за АМ2 платформата

Written by Редактор


Интегрирано видео за АМ2 платформата


По принцип интегрираните графични решения никога не са се радвали на особено голяма популярност сред по-екстремално настроените потребители или пък геймърите. Фактите обаче говорят, че най-много графични адаптери се продават именно под формата на интегрирани модели и всъщност най-големият доставчик на видеоадаптери се явява не кой да е, а… Intel. Все пак нещата постепенно се менят и дори вграденото видео става по-мощно. Един от най-тежките проблеми, които винаги са стояли пред него, е за пропускателната способност на паметта, тъй като вградената графика я дели с централния процесор. Преди години наличната пропускателна способност не стигаше за нито едно от двете, така че независимо дали е достатъчно мощно графичното ядро, то пак даваше ниска производителност, понижавайки попътно и производителността на системата като цяло.


Появата на DDR паметта подобри състоянието на нещата, като предложи достатъчно голяма пропускателна способност, за да направи спада на производителността от работата на графиката в 2D режим почти незабележим. 2D графиката обикновено се нуждае от 300–400 MB/s за да може да опреснява адекватно дисплея, а при налични гигабайти в секунда това не е голям проблем. За сметка на това 3D графиката има изисквания, които са с няколко порядъка по-високи, и макар че интегрираните ядра отдавна поддържат 3D ускорение, предлаганата производителност много рядко достига до приемливи нива дори и за най-непретенциозните потребители.


Масовото разпространение на DDR2 паметите дава заявка, че този проблем може да бъде преодолян в обозримо бъдеще. Двуканалната DDR2-800 памет може да предложи до 12,8 GB/s пропускателна способност, което дори за момента е типичната стойност, налична при графичните адаптери от среден клас, като например GeForce 7600GS или Radeon X1600Pro/1300XT. Повечето интегрирани решения обаче обикновено са много по-слаби в чисто изчислително отношение от текущите модели от среден клас и пропускателната способност на паметта вече не би трябвало да е проблем за тях дори и при разделянето й с процесора. Така че нека да видим на какво са способни.


За целта се сдобих с две дънни платки на Elitegroup Computer Systems, базирани на актуалните интегрирани схемни набори на Nvidia и ATI за платформата AM2.ECS C51GM-M


Моделът C51GM-M представлява MicroATX дънна платка, базирана на чипсета GeForce 6100, като за южен мост се използва схемата NForce 410, реализираща входно-изходните връзки. Графичното ядро в GeForce 6100 разполага с два рендериращи конвейера с по един пикселен шейдър и един текстуриращ модул. Вертексният шейдър е също един. Поддържа се спецификацията Shader Model 3.0. Тактовата честота на графичното ядро е 425 MHz, което дава запълваща способност от 850 Mpix/s. Като цяло може да се каже, че това е приблизително “половин” NV44 чип, който се използва в графичните адаптери на Nvidia от нисък клас – GeForce 6200, 6500 и 7100 GS. Самият NV44 разполага с 4 конвейера и 3 вертексни шейдъра. Логично е да се очаква, че производителността на вграденото графично ядро ще бъде по-ниска.


Самата дънна платка е проектирана доста грамотно, като се има предвид ограниченото пространство, предлагано от формата MicroATX. Слотовете за памет са два и позволяват реализирането на двуканална конфигурация на паметта. Разширителните слотове са общо четири, като северният мост дава възможност за използване на пълноценен PCI Express x16 слот за графичен адаптер, ако решите, че вграденото видео не ви задоволява. Заедно с него има и един х1 слот, както и два броя PCI. Възможностите за включване на дискови устройства са реализирани от два UltraATA/133 канала, както и два SerialATA 2, като за последните е възможно реализирането на RAID 0 или 1 дисков масив. Вграденият звук е изграден на базата на 6-каналния Realtek ALC655. C51GM-M поддържа цялата гама процесори на AMD във формат AM2.


Интересен момент е, че платката позволява да оставите включено вграденото графично ядро, дори и ако имате външен адаптер, така че да можете да го използвате за свързване на трети монитор. Иначе разполагате с възможността да заделите между 32 MB и 256 MB от оперативната памет, но аз бих ви посъветвал да не използвате повече от 128 MB, тъй като най-голямата стойност не доведе до подобряване на производителността. В BIOS имате настройки, позволяващи повишаване на напрежението на процесора до 1,45 V, както и възможности за увеличаване на тактовата честота на HT шината до 300 MHz. Можете също да намалявате множителя на процесора, както и да повишавате напрежението на паметта до +0,2 V. Реално платката успя да стартира и работи стабилно на 248 MHz шина. Предполагам, никой не е очаквал особени овърклокърски възможности, но все пак може да изцедите малко допълнителна производителност от процесора си.


ECS RS485M-M


Втората платка, RS485M-M, е базирана на Radeon Xpress 1100, използващ най-новата ревизия на чипсета на ATI – RS485, който е произведен по 110-нанометрова технология. Южният мост е по-старият SB460. Графичното ядро има същата конфигурация на конвейерите, както и GeForce 6100 – 2 броя, с по един пикселен шейдър и текстуриращ модул и един вертексен шейдър. Тактовата честота обаче е 300 MHz, което само по-себе си предполага по-ниска производителност в сравнение с модела на Nvidia. Освен това ядрото е на базата на по-старата архитектура R3х0, която поддържа Shader Model 2.0.Конфигурацията на дънната платка е много подобна на тази на C51GM-M, така че няма да повтарям вече написаното. Единствената по-сериозна разлика е наличието на само един UltraATA/133 канал, като за сметка на това разполагате с цели четири SerialATA конектора. За съжаление те не поддържат SerialATA 2, но отново е възможна реализацията на RAID 0 или 1 дисков масив. Звуковият кодек отново е 6-каналният Realtek ALC655.


Тази платка, както и моделът, базиран на чипсета на Nvidia, поддържа работата на вградения графичен адаптер дори когато има външна карта. Отново паметта, която може да заделите за вграденото видео, варира между 32 MB и 256 MB, като изказаните по-горе съображения отново важат – 256 MB просто ще заемат твърде много от оперативната памет, без да дадат някакви реални предимства. Опциите за настройка на паметта, процесора и HT шината са повечко, като отново максималното напрежение е 1,45 V за процесора, но HT шината поддържа до 500 MHz тактова честота. Липсва обаче настройка за напрежението на паметта и предполагам, че това е една от причините за по-неубедителния овърклок – само до 230 MHz.


Резултати


Но нека да преминем и към самите тестове. За сравнение включих и външен графичен адаптер GeForce 7100GS, който е един от най-евтините на пазара. Останалите части са процесор Athlon 64 3000+, 2×1 GB DDR2-667 памет на Patriot, твърд диск Hitachi 7K250 с обем 120 GB и ATA/100 интерфейс и захранване Fortron 400 W. Разделителната способност на работния плот е 1280 х 1024 при честота на опресняване 85 Hz. Резултатите от тестовете може да видите в приложената таблица.


Работата в 2D режим не се повлиява съществено от наличието на вграденото графично ядро. Вярно, RS485M-M показва малко по-ниска производителност, но разликата е достатъчно малка, за да се дължи и просто на особености на чипсета. От чисто потребителска гледна точка мога да кажа, че не забелязах никаква разлика както между работата с двете интегрирани ядра, така и при използване на допълнителна графична карта.


В игровите тестове обаче нещата се променят – използването на външната GeForce 7100GS в действителност забележимо подобрява производителността, като трябва да се отчете, че графичното ядро работи на 350 MHz, а паметта – на 333 (667 ефективни) MHz, реализираща 5,3 GB/s пропускателна способност през 64-битовата шина. Накратко, явно паметта вече не е ограничаващ фактор за вграденото видео, а проблемът е в самата му мощност. Двуканалната DDR2-800 памет открива пътя за ядра с 4, а може би дори с 8 конвейера, което може да превърне вградената графика в адекватно игрово решение от нисък клас.


Инж. Димитър Чизмаров


Авторът благодари на фирмите:


• “Торин Компютърс” за предоставените дънни платки на ECS;


• ISA Hardware за използвания в теста процесор Athlon 64 3000+;


• “АСБИС България” за паметта Patriot DDR2-667;


• “Мост Компютърс” за графичния адаптер Asus GeForce 7100GS.


About the author

Редактор

Leave a Comment