Периферия

Infosec – модели UPS за дома или офиса

Written by Редактор


Независимо дали използвате компютъра си в домашни условия или в офиса, рано или късно настъпва момент, в който токът спира. Ако не загубите ценна или важна информация, едва ли ще има проблем, но според Закона на Мърфи, винаги се получава така, че токът спира в най-неподходящия момент. Дори и да оставим настрана това, ако работата ви е основно на компютър и не искате да губите направеното до момента, заслужава си да обмислите инвестирането в някой UPS.


 


В общия случай изборът на подходящия модел UPS за нас би се основавал на няколко основни фактора – цена, осигуряваната от него мощност, и не на последно място – предлаганите функции. Що се отнася до цената, тя е строго индивидуален фактор, затова ще се спрем на оставащите два – мощност и възможности. В зависимост от това каква система ще се захранва от UPS-a, за по-разпространените конфигурации ще е достатъчна мощност от порядъка на 650, 1000 или по-сериозните 1500 VA. Разбира се, не трябва да се забравя фактът, че към него ще се включва също така и мониторът, и ако той е от CRT тип и е с големи размери, добре е да се помисли за модел с поне 1000 или 1500 VA. Предлаганите от различните фирми възможности в моделите им са най-разнообразни, ето защо нека разгледаме по-отблизо три конкретни модела на фирмата Infosec.


За да проверя времето на работа, което ще се осигурява от всяко от устройствата, използвах елементарен тест – при напълно заредена батерия измервах времето, за което системата остава включена след изваждане на захранващия кабел. Самата система е с относително високо ниво на консумация и е следната: процесор Pentium 4 630 с работна честота 3 GHz, дънна платка ASUS P5LD2 Deluxe, 1 GB 533 MHz DDR2 A-Data графична карта GeForce 7600GS с 256 МВ DDR2 памет и твърд диск Seagate SATA ST380811AS. Мониторът е 17-инчов LCD дисплей, марка AVidAV, ползващ 4 А при 12 V, т.е. максималната му консумация възлиза на около 48 W. Що се отнася до конфигурацията, нейната консумация на енергия е около 300 W, изчислена според наличните калкулатори в интернет. Разбира се, тези нива не са съвсем прецизни, но могат да послужат като най-общ ориентир.


Infosec SoHo 1000VAМоделът SoHo представлява предложение от по-ниския клас, което обаче осигурява на потребителите мощност от 1000 VA. Тя би трябвало да е напълно достатъчна за осигуряването на захранване на една средномощна съвременна система за достатъчно време. Поради факта, че при серията SoHo се търси по-ниска цена, устройството не разполага с интерфейс за свързване с компютъра. Ето защо при него не е необходим и софтуер, който да следи работата му, отклонението на мрежата от стойностите или какво е нивото на оставащата в батерията енергия. Комплектовката, освен самия UPS, включва още 2 захранващи кабела и ръководство за употреба.


SoHo разполага с 3 контакта, в които да се включват защитавани и захранвани потребители на енергия, а освен тях има още 2 конектора за мрежа или телефон. Тъй като устройството не разполага с връзка към компютър и няма как да се ползва софтуер, нека без повече бавене пристъпим към тестването му. След изваждане на кабела му то успя да осигури захранване на системата в продължение на 13 минути и 45 секунди.


Infosec XP Office 1000Моделът XP Office 1000 предлага на потребителите мощност от 1000 VA, 4 контакта за включване на консуматори, от които един само за защита от пренапрежение. Разполагаме още с възможност за включване и предпазване на телефонен или LAN кабел.


Връзката между компютъра и устройството се осъществява посредством USB кабел (предвиден в комплекта), а следенето на нивото на оставащата в него енергия става чрез съответния софтуер на Infosec. Като цяло в разполагаме още с 3 захранващи кабела, с които да свържем системата и монитора към UPS-а.


Тъй като моделът е от сравнително нисък клас, софтуерът за управлението му се сваля от сайта на компанията. Впрочем свалянето на софтуера е безплатно, а единственото, което се изисква при инсталацията, е въвеждането на сериен номер в началото. След инсталиране и стартиране разполагаме с информация за нивото на енергия, оставащо в батерията, за отклоненията в стойностите на входното напрежение (впрочем доста полезна функция при родните условия) и като цяло натоварването над UPS-а като цяло.
За тестването на устройството свързах монитора и компютъра към UPS-а, който беше напълно зареден, а после при стартирана система изключих захранващия му кабел. В този момент софтуерът започва да отчита оставащото време при работа на батерия, като при определено ниво автоматично изключва компютъра. За да разбера какво е максималното време, за което UPS-ът ще може да захранва системата, дезактивирах тази функция на софтуера. В крайна сметка, времето, за което той успя да поддържа системата работеща, беше 13 минути и 30 секунди.


Infosec XP Pro 1000VAТози модел на Infosec представлява предложение от по-висок клас, което съответно притежава повече екстри и възможности. В комплекта към него получаваме ръководство за употреба, диск със софтуер, USB кабел за връзка с компютър, телефонен кабел с конектори RJ11, три захранващи кабела от него към консуматор и един предназначен за включването му в мрежата. Софтуерът, предвиден към XP Pro, е подобен на този при XP Office и ни дава същата информация.


Що се отнася до самото устройство, то е с капацитет 1000 VA и разполага с 4 контакта за включване и захранване на консуматори, защита на телефонна или мрежова линия (LAN кабел) и USB и СОМ порт за комуникиране с компютъра. XP Pro разполага също така с предпазител на задния си панел, който осигурява допълнителна защита от пренапрежение. Интерес представлява охлаждащият вентилатор, който поддържа ниска температура за управляващите схеми и за самата батерия. На предния си панел XP Pro разполага с LED индикатори за нивото на батерията, които предоставят допълнителна информация при липса на софтуер.


Нека пристъпим и към тестването на устройството, След изваждане на кабела му то успя да осигури захранване за системата за впечатляващите 32 минути и 30 секунди! Както е видно от тестовете, различните класове устройства се представят по различен начин. Ето защо това, което остава, е да подберете най-подходящото за вас според консумацията на енергия, вашите изисквания и цената.


Авторът благодари на фирма “Солитрейд” за предоставените UPS устройства.

About the author

Редактор

Leave a Comment