Уеб дизайн

HTTrack Website Copier – офлайн браузър на уебсайтове

Written by Редактор


HTTrack Website Copier – офлайн браузър на уебсайтове


HTTrack Website Copier е open source програма за цялостно сваляне на сайтове, която ви позволява да ги разглеждате офлайн. Освен че приложението ви дава възможност да свалите една или няколко уебстраници на твърдия си диск, то автоматично изгражда и съответните директории, като взема HTML кода, изображенията и всички други файлове, свързани по един или друг начин със самата страница и достъпни от уебсървъра.


Сигурен съм, че ще се запитате за какво ли би могло да ви послужи подобно помощно средство, при положение че имате постоянна и неограничена връзка със световната мрежа и съвсем необезпокоявани бихте могли да потърсите необходимата информация. Всъщност възможните причини да използвате програмата са много, но може би тя основно ще допадне на онези от вас, които следят огромен брой сайтове и по-точно промените в тях.Да си призная честно, аз оценявам функционалността на програмата от съвсем друга гледна точка. Причината е, че напоследък предлаганата от доставчика ми интернет връзка съвсем не е постоянна и неограничена, напротив, в 90 % от времето такава няма. И тъй като ми се налага да следя доста голям брой уебсайтове, разбира се, преди всичко заради съдържанието им, ми е необходим постоянен достъп до тях. Тук на помощ се явява HTTrack Website Copier. Той прави тяхно локално копие, което е достъпно по всяко време.


Интерфейс


HTTrack Website Copier не притежава кой знае колко красив интерфейс, но пък за сметка на това е изключително добре структуриран. Няма да срещнете почти никакви трудности при работата си с приложението (може би ще ви отнеме малко повече време да се запознаете с отделните настройки). Основният прозорец наподобява Windows Explorer, а още с първоначалното стартиране на програмата се зарежда помощник, който ще ви покани да зададете своя първи проект. Не се притеснявайте, дори и да сбъркате нещо, винаги може да спрете “преточвача” на сайтове и да започнете отначало. Интерфейсът е преведен на повече от 25 езика, сред които е и българският. А ако срещнете затруднения, винаги може да потърсите отговор в добре описания помощен файл.Работа с приложението


Функциите на програмата са много и ви позволяват достатъчна свобода на действие. Ще представя накратко някои от тях. Освен че обновява дадена огледална страница, приложението позволява теглене и от прекъсната връзка. HTTrack Website Copier има много настройки, чрез които може да конкретизирате кои точно файлове, с какъв размер и т.н. искате да изтеглите, защото невинаги е необходимо източването на абсолютно целия сайт. Добре е, преди да стартирате, да зададете и дълбочината (нивата), до която искате да изтеглите сайта. Може да задавате и определен размер на файловете, след който свалянето да се прекрати или да се прекъсне временно и евентуално по ваша преценка да продължи по-късно. Достъпни са и настройки за скоростта на трансфер на файлове с програмата, които ви позволяват да ограничите стойностите й, когато имате да свършите нещо друго.


Разполагате с избор между 14 предварително подготвени профила за структурата на изтегления сайт, а ако никой от тях не отговаря на нуждите ви, спокойно може да дефинирате свои собствени. Важно е да се отбележи, че се поддържа и протоколът IPv6. Отделено е достатъчно внимание и на въпросите, засягащи сигурността. Много полезна е и наличната опция за валидация на линковете преди тяхното реално изтегляне, тъй като в някои случаи те могат и да не водят до посоченото място и да си навлечете излишни главоболия. Възможностите на програмата не свършват тук. За да се запознаете с тях обаче, ще трябва да отделите известно време, тъй като в повечето случаи те зависят от индивидуалните нужди на всеки. Моят съвет е да не подминавате с лека ръка никоя от настройките, за да не се окаже в един момент, че цялото интернет съдържание желае да се “изсипе” на компютъра ви 🙂 .


Това е един безценен помощник, който върши перфектно своята работа и е една от програмите, които спечелиха изцяло симпатиите ми. HTTrack Website Copier е напълно безплатна и се разпространява под GPL лиценз. WinHTTrack е версията за Windows 9x/NT/2000/XP базирани системи, а WebHTTrack е за Linux/Unix/BSD системи. Може да свалите приложението от адрес http://www.httrack.com/page/2/en/index.html, като е необходимо да посочите своята платформа.


Официален сайт: http://www.httrack.com/page/1/en/index.html


Галин Атанасов


About the author

Редактор

Leave a Comment