Уеб дизайн

HTMLPad 2006 Pro – създайте собствен сайт

Written by Редактор

Официален сайт: http://www.blumentals.net


           


Създаването на уебсайтове вече не е приоритет само на професионалните дизайнери. С многообразните продукти за дизайн почти всеки може да спретне собствен уебсайт. В тази статия ще си поговорим точно за една такава програма. HTML Pad комбинира HTML, CSS, JavaScript и XHTML редактор. Ориентиран е предимно към професионалистите, но простотата на работа и удобният му интерфейс го правят подходящ за широк кръг потребители.


Той притежава всички необходими функции за бързо и лесно създаване на уебсайт, комбинирани с лесен и удобен за работа интерфейс. Като размер самата програма е малка, само няколко мегабайта, което е нищо за днешните стандарти, особено ако се сравни с най-големите (и в прекия, и в преносния смисъл) продукти от бранша. Зарежда доста бързо и не отнема много системни ресурси.


Както при повечето такива програми, имате възможност за директно редактиране на кода на страницата. Докато работите, може да превключвате в режим на преглед на страницата, където да видите как ще изглежда в действителност. За целта се ползва ядрото на Internet Explorer. Ако имате инсталирани Mozilla, Netscape или Opera, може да правите прегледа и в някои от тях, за да гарантирате съвместимост на сайта си. Предлага се и т.нар. разделен режим на работа (Split Screen), където може едновременно да работите върху кода и да виждате резултата в съседния панел. Разделянето става и по вертикала, и по хоризонтала – както ви е по-удобно. Може да отваряте и работите върху много страници едновременно, като сменяте активния документ от лентата в долния край.


Ако не сте толкова напреднали, че да пишете директно код, не се притеснявайте. Продуктът има пълен набор от инструменти, с които да работите изцяло в графичен режим. Може директно да вмъквате готови форми и елементи на страницата. Програмата сама ще генерира нужния код и дори не е нужно да разбирате от HTML, PHP, CSS, xHTML, Java и другите езици, ползвани в уебдизайна.


Вмъкването на картинки става лесно от съответния бутон, както и използването им за връзки (линкове). Разделянето на страницата на рамки (frames) също е елементарно. Таблиците се оформят и форматират лесно, само с няколко щракания на мишката. За изработването на текстовата част на страницата ви също е помислено – може да редактирате и форматирате текст не по-трудно, отколкото с текстов редактор, тъй като всички необходими инструменти са налице – подравняване на текста, почерняне, оцветяване, смяна на шрифта, оформяне на списъци, номериране и т.н. Продуктът поддържа правописна проверка на текста на английски език. Може също да проверява за грешки и самия код и да ги отстранява автоматично. Има функция W3C HTML Validator, която проверява дали кодът отговаря на уебстандартите.


Разполагате и с още доста инструменти и готови форми, подходящи за цялостно оформяне на сайта ви, като разделителни линии, радиобутони, текстови полета и кутии, готови Java Script бутони и т.н.


Има възможност за синтактично оцветяване на кода на страницата в различен цвят – в зависимост от езика, който ползвате в момента (HTMl, CSS, PHP и т.н.). Автоматично оцветява таговете в цвят, различен от съдържанието на страницата, за да се ориентирате по-добре.


Може както да вмъквате скриптове, така и да редактирате и пишете собствени. За целта се използват Java Script, PHP, VBScript, ASP и т.н.


След като направите сайта си, ще искате да го публикувате в интернет. Това може да стане директно през HTMLPad, чрез FTP протокол. Продуктът поддържа също отваряне и редактиране на страници директно от сървъра, без да е необходимо да ги сваляте първо на диска. Разбира се, трябва да имате съответните права на съответния сървър.


Програмата наистина е добра за размерите си. Цената й от $29,85 също е доста добра оферта, ако вземем предвид доста богатите й възможности. Все пак, преди да я купите, може да пробвате Trial версията в рамките на 30 дни. Ще я намерите на официалния сайт.


About the author

Редактор

Leave a Comment