Други

Грижи за системата с Fix-It Utilities Pro 7

Written by Редактор

В последната версия на софтуера Fix-It Utilities разработчиците от Avantquest са добавили широк спектър от тясно интегрирани софтуерни инструменти за оптимизация, почистване и защита на системата от вируси и зловреден софтуер. В комбинация с централизирания диспечер за диагностика и поддръжка, настоящото решение се превръща в едно от най-удачните приложения от типа “инсталирай и забрави” от своя клас.


Софтуерът предлага изключително голям брой функции, всяка от които сама по себе си е добре замислена и реализирана. Сред тях има дисков дефрагментатор, модул за защита от вируси и спайуер, решение за възстановяване на случайно изтрити файлове и много други компоненти. Повечето от вас вероятно вече разполагат с антивирусна защита, но за потребителите, които все още не са инвестирали в такъв продукт, настоящото предложение е повече от апетитно, особено ако го погледнем така: на цената на един антивирусен продукт получавате цял арсенал от други приложения, при това с безупречна интеграция помежду им. Редно е да се отбележи, че антивирусният модул е специално създаден за нуждите на Avantquest от небезизвестната компания Trend Micro.


До всеки от компонентите в пакета се стига от основното меню – така лесно ще можете да прецените какво е текущото състояние на системата и дали тя има нужда от поддръжка или не. Корекциите на проблемите във всяка категория се реализирани с лекота, благодарение на помощниците, които се активират само с едно щракване.Отделните модули във всяка категория са групирани в подменюта. Първата категория е Diagnose и включва модулите за диагностика PC Diagnostics и наблюдение на системата System Monitor. С първия модул се извършват диагностика за проблеми от хардуерно естество, която поради спецификата си изисква многократно повторение на симулираните натоварващи цикли. Това означава, че за този тип проверка е необходим голям период от време, вариращо според наличния хардуер. От менюто за наблюдение бихте могли да следите каква е температурата на отделните компоненти, доколко се ползва виртуалната памет в реално време и т.н. Опцията за проверка на състоянието на S.M.A.R.T. съвместимите дискове се нарича SMARTDiskcheck. Тя би могла да ви предупреди за евентуални неприятности навреме, много преди да настъпи системен срив и съответно загуба на данни. С модула Error Tracker получавате възможност да надникнете назад във времето и да разгледате всяка грешка, която Windows е показвал до момента.


Втората категория за поддръжка, Fix & Maintain, включва DiskFixer, която е нещо като напомпан със стероиди аналог на MS ScanDisk, тъй като се справя с проверките и корекциите осезаемо по-бързо. Тук разполагате и с две функции за сканиране и “ремонт” на системния регистър: автоматичната Registry Fixer и Registry Editor, при която редакциите се извършват на ръка.


В графата Optimisation utilities има достъп до дефрагментиращия модул JETDefrag, който е изключително ефективен и работи няколко пъти по-бързо от вградения в Windows дефрагментатор. От тук чрез Startup Commander е възможно и да определите кои програми да се зареждат заедно с операционната система и кои не. Интересното е, че софтуерът предлага и съвети относно конкретните процеси и приложения, което е похвално.С модула Disk Cleaner почиствате временните файлове, MRU списъците и интернет бисквитките, а в случай че по погрешка загубите определен файл, бихте могли да го възстановите с помощта на File Undeleter. С приложението Recovery Commander се създава имидж файл, съдържащ текущото състояние на системата в буквалния смисъл, която софтуерът качва върху самостартиращ се оптичен носител. Той може да бъде използван, в случай че операционната система откаже да стартира.


Цената за единичен лиценз за Vcom Fix-It Professional 7 е $30, което, както и да го погледнем, е атрактивна оферта, с оглед на богатите възможности, които предлага това решение. Официалният сайт е www.avanquest.co.uk.


Димитър Петков


Подобрения в настоящата версия


• Нов екран за наблюдение на цялостното състояние на системата


• Режим за предприемане на необходимите мерки за активиране на адекватна антивирусна защита, работещ с едно щракване


• Алгоритъм за автоматизирана оптимизация на системата, включва се с едно щракване


• Поле за бърз достъп до файловете – отчети от резидентния антивирусен скенер


• Възможност за контрол на програмите, които се стартират паралелно с операционната система


• Много по-малък обем на файловете с антивирусните и антиспайуер дефинициите в сравнение с предишната версия, което предполага по-бързото им сваляне

About the author

Редактор

Leave a Comment