Дънни платки

Gigabyte X38-DQ6 – първата X38 платка в България

Written by Редактор


Миналия брой ви представих подробности около най-новия ентусиастки чипсет на Intel за процесорите от поколение Core 2 Duo и QUAD, както и за бъдещите 45 nm образци с кодово име Penryn. Intel P35 е наличен от няколко месеца насам и феновете вече видяха неговите възможности. Intel X38 обаче се позабави не само защото е “по-важен” от Р35, но и защото има повече промени по функционалността. Както вече споменах в предишния материал, добавянето на PCIe 2.0 е една сериозна крачка напред към подсигуряването на графичният ускорител с достатъчно честотна лента за още по-бърза връзка с процесора и системната памет. Малко след като Intel обяви своята платка с кодово име X38 Bonetrail, Gigabyte вече е готова да предложи вероятно флагмана в сегмента с чипсет X38 – GA-X38-DQ6.


Ако си спомняте материала за P35-DQ6, вероятно вече ви е направило впечатление, че DQ6 образците на Gigabyte се славят с много сериозни възможности. Високата цена се оправдава почти веднага след като видите за какво става дума – само качествени компоненти, изцяло медно охлаждане, много разширена функционалност и т.н. Но нека започнем с едно кратко описание на спецификациите на GA-X38-DQ6:• Поддръжка на Socket775 Core 2 QUAD/Duo/Extreme, P4 6xx, P4 8xx и P4 9xx – всички варианти на процесорите на Intel за Socket775 с изключение на 533 MHz FSB модели Celeron и P4 5xx/6xx.


• Intel Bearlake X – X38 + ICH9R.


• 4xDIMM слота за до 8 GB DDR2-800 памет в Single/DUAL Channel конфигурация.


• 2xPCIe ver. 2.0 x16 пълноценни с поддръжка на ATI CrossFire, 3xPCIe x1, 2xPCI разширителни слота.• Поддръжка на 2xATA133, 6xSATA300 с поддръжка на RAID 0, 1, 0+1, 5, 2х SATA чрез Gigabyte SATA2 контролера, 2x Gbit LAN чрез Realtek RTL8169.


• 8-канален HD Audio Azalia чрез Realtek ALC889А чип.


• Поддръжка на 12 USB2.0 конектора (4 от тях достъпни чрез допълнителни кабели), IEEE1394 чрез Texas Instruments чипсет.


• ATX Form Factor.


Поради наличието на новия схемен набор X38, GA-X38-DQ6 е първата платка на Gigabyte, която официално предлага поддръжка на 400 MHz (1600 MHz QDR) FSB. Това е необходимо за новите 45-нанометрови процесори Penryn. Неотдавна Intel обяви, че X38 няма да притежава никакви FSB ограничения, което ще позволи достигането на доста сериозни MHz – всичко ще зависи от нивото на охлаждане, от възможностите на потребителя и самия чип X38. След като станахме свидетели на над 600 MHz, постигнати с P35, само можем да гадаем какво ли ще успее да предложи X38.


Охлаждането на платката е основано изцяло на медни елементи, а топлинните тръби са сериозно използвани. Връзката между X38 чипа и MOSFET транзисторите от горната страна на сокета LGA775 е направена чрез две медни топлинни тръби, а радиаторът върху ядрото X38 е доста сериозен. Оребряването също е много добро и дори чипът ICH9R е свързан в тази медна схема чрез единична топлинна тръба. Всичко води до много стабилно и адекватно охлаждане на основните топлоотделящи елементи по платката, а това е от голямо значение, като се има предвид овърклокърската насоченост на X38-DQ6. Не забравяйте обаче, че е нужен поне някакъв въздушен поток, който да подсили ефективността на охладителната система Silent Pipe + Crazy Cool на X38-DQ6. В допълнение ще кажа само, че дори от долната страна на PCB-то има медна подложка, която допълнително отнема топлина от самото PCB (с което да понижава температурата на елементите върху платката).


Всичко това няма как да е направено с цел използването на X38-DQ6 на стандартни честоти. Вероятно вече всеки се е досетил, че става дума за изключително овърклокърски насочена платка. Като говорим за овърклок, едва ли ще ви учудя, като кажа, че процесорното захранване е изградено на базата на четири “3-фазни” конфигурации, което ефективно значи “12-фазно” захранване. Това от своя страна е необходимо, за да може платката да подава доста сериозните над 2 V (при желание от страна на потребителя) към процесора, които са позволени през BIOS-а на платката. Естествено, всичко е подкрепено от изцяло алуминиеви кондензатори (използват се по цялата платка), помагащи за по-доброто филтриране.Допълнителните възможности на платката са сериозни – осем SATA300 порта с RAID поддръжка, както и четири eSATA2 за свързване на външни съвместими устройства. Към това добавете и двата Gbit LAN контролера, FireWire 1394А и 8-каналния Azalia HD съвместим кодек на Realtek ALC889A с DTS Connect и поддръжката на BlueRay/HD-DVD звукови потоци. За дванайсетте USB 2.0 порта дори няма да става дума, но имайте предвид, че цели осем от тях са директно изведени на задния панел заедно с аналоговите и цифрови изходи на звуковия чип, както и двата Gbit LAN.


BIOS-ът на GA-X38-DQ6, както можеше да се очаква, е доста подробен и предлага много добри възможности за донастройка на системата, особено за феновете на повишените работни честоти. Всичко, което изобщо може да бъде управлявано, е налице, наред с всякакви знайни и незнайни функции, а що се отнася до задаването на захранващи напрежения, нещата стават доста сериозни – процесорното отива над 2 V (по-точно 2,35 V), на паметта може да достигне 3,35 V (!!!), чипът X38 може да бъде направо изпържен с почти 2 V. Дори южният мост не е пожален, както и FSB и NB терминиращите напрежения, а също и тези на PCIe шината. Добавени са и две-три нови за мен – DDR Termination Voltage, DDR Reference Voltage и MCH Termination Voltage. Като че ли единствено не можете да променяте волтовете на звуковия и мрежовите чипове, но там това е лишено от логика. Само да искате да контролирате напрежения – тази платка е точно за вас.


За малкото време, което имах да се занимавам с овърклока на платката, достигането на честоти над 500 MHz не бяха проблем. Това, разбира се, с двуядрен процесор; тестове с четириядрения Q6600 тепърва ще бъдат направени. Интересно е да се отбележи, че повишаването на FSB честотата до стойности около 500 MHz дори не изискваше повече напрежение за чипа X38, което само показва потенциала му. Наличният комплект Corsair Dominator не пожела повече от 2,2 V и 1000 MHz стабилна честота, поради което не успях да изпробвам възможността да подам над 3 V на DIMM слотовете и да се опитам да постигна още по-сериозно FSB увеличение.


Какво повече можем да кажем – уникална платка. Скоро възнамерявам да ви предложа един материал относно скоростните възможности на X38 в сравнение с P35 и i965 и затова сега няма да ви занимавам с тестови резултати. Едно нещо обаче е ясно – по всичко изглежда, че PCIe 2.0, което е неразделна част от X38, ще даде допълнителна производителност при 3D задачи, което може да направи чипсета X38 чудесен избор за хората, които освен бърза машина искат и много сериозна 3D подсистема, основана на CrossFire паралелната конфигурация. Така да се каже, ще имате на разположение два PCIe x32 слота, за да захранвате лакомите за текстурна памет Radeon HD2900 XT.


Иначе, ако трябва да съм точен, не успях да намеря нито един недостатък на X38-DQ6, който да успее да ми развали отличното впечатление от платката. Наистина, охлаждането с топлинните тръби загрява немалко, ако не подсигурите поне някакъв въздушен поток, но хората, които ще се насочат към този модел, едва ли ще направят подобна грешка. Останалата част от X38-DQ6 e много добре изпипана, а възможностите в BIOS-а са дори в известна степен плашещи – недобре запознати с материята хора могат да направят големи бели. Като цяло GA-X38-DQ6 е един отличен екземпляр, основан на чипсета Intel X38.


Тодор Богданов


Авторът благодари на фирма “МОСТ Компютри” за предоставянето на Gigabyte GA-X38-DQ6.

About the author

Редактор

Leave a Comment