Дънни платки

Gigabyte GA-X48-DQ6 – запознайте се с Intel X48

Written by Редактор

През последните няколко години Intel е почти на ръба на възможностите си, що се отнася до бързината, с която пуска в продажба все по-нови продукти. Като оставим настрана проблемите с Pentium 4 Prescott, оттогава насетне в почти 100 % от случаите нещата ставаха така, както процесорният гигант иска. Така беше и с новото (за времето си) поколение чипсети P35/G35/G31, след него и X38, а сега вече и X48. Промяната в означението би трябвало да значи нещо, но какво точно?


Всъщност самият X38 не беше нещо кой знае колко сериозно като възможности спрямо P35 главно поради факта, че самият P35 предлагаше всичко ново и интересно на компютърния пазар. Поради тази причина появата на (скъпите) X38 дънни платки не предизвика чак толкова голямо въодушевление, както пускането на P35. Освен това по времето, когато се появиха първите X38 базирани дънни платки, вече бяха плъзнали и сериозните слухове около “новия чипсет X48, който скоро Intel ще може да предлага в големи количества”. Въпреки това X38 съумя да постигне някакъв успех не само заради по-добрите овърклокърски възможности на дънните платки, но и заради наличието на два пълноценни PCIe x16 2.0 слота или пък заради официалната поддръжка (и бонусите, които това води със себе си) на 400 MHz FSB. Сега обаче е ред на X48 да заеме мястото на чипсет за високия клас дънни платки за Intel платформата, което може би ще прехвърли X38 към средния клас, където да измести P35. Но преди това да се случи (или не), нека разгледаме какво представлява новият Intel X48, наред с една от първите дънни платки на нашия пазар – Gigabyte GA-X48-DQ6.


Към момента на сайта на Intel няма нищо конкретно относно X48 и новият чипсет дори не присъства в списъка със схемните набори за десктоп платформа (засега X38 е най-сериозният). Но ако приемем факта, че X48 е нещо като ъпгрейд на X38 и несериозно подобрение на десктоп платформата, какво реално можем да очакваме от новия X48?


Всъщност интересната част е, че X48 в 99 % от възможностите си не се отличава от X38. Вече сме запознати с 1600 MHz FSB поддръжката, както и с по-сериозни честоти за DDR3 паметта. Нито пък PCIe v2.0 е нещо ново. Тогава какво остава за X48? Това е новата XMP оптимизация на контролера на паметта, която помага за достигането на още по-високи честоти при DDR3 – така официално получавате 1800 MHz и 2000 MHz. И преди да сте се зачудили дали е само това – да, само това е. Доста интересно е защо на Intel й трябваше да прави/означава цял нов чипсет (или само северен мост в частност), след като съвсем спокойно можеше да го добави в X38 или пък изобщо да го пропусне и директно да обяви X48. На този въпрос вероятно ще могат да отговорят по-важните хора в Intel. Важно е да допълним, че X48 продължава да поддържа и DDR2.Да се върнем на XMP – тази нова “функция” на чипсета ще позволи постигането на много високи честоти на паметта, което от своя страна би трябвало да подобри още повече производителността (или поне над нивото на X38). Това обаче в известен смисъл е придружено с ограничения – XMP работи само ако сте заели два от четирите слота на платката. При инсталиране на памет във всички слотове функцията няма да работи (и реално имате X38 платка).


Всичко това обаче не пречи на производителите на дънни платки да предлагат модели с новия X48. Gigabyte е една от първите със своята GA-X48-DQ6. За момента тя е единствената с X48 в продуктовата линия на компанията, докато с X38 можем да открием цели осем варианта.Спецификации на GA-X48-DQ6:


• Поддръжка на Socket775 Core 2 QUAD/Duo/Extreme, P4 6xx, P4 8xx и P4 9xx – всички варианти на процесорите на Intel за Socket775 с изключение на 533 MHz FSB модели Celeron и P4 5xx/6xx.


• Intel Bearlake X – X38 + ICH9R.


• 4xDIMM слота за до 8 GB DDR2-800/1200 памет в Single/DUAL Channel конфигурация.


• 2xPCIe ver. 2.0 x16 пълноценни с поддръжка на ATI CrossFire, 3xPCIe x1, 2xPCI разширителни слота.


• Поддръжка на 2xATA133, 6xSATA300 с поддръжка на RAID0/1/0+1/5 (от ICH9R), 2х SATA чрез контролера Gigabyte SATA2, 2x Gbit LAN чрез Realtek RTL8111С.


• 8-канален HD Audio Azalia чрез чип Realtek ALC889А.


• Поддръжка на 12 USB 2.0 конектора (4 от тях достъпни чрез допълнителни кабели), IEEE1394 чрез Texas Instruments чипсет.


• ATX Form Factor.


Вероятно от снимката, а и от спецификациите забелязвате, че приликата с вече представената ви платка GA-X38-DQ6 не само не е случайна, а е повече от явна. Двата модела си приличат като две капки вода, което всъщност изобщо не е странно – все пак X48 е модификация на X38 и нищо повече. Прави впечатление фактът, че X48-DQ6 работи все още с DDR2 модули памет.


Охлаждането на платката е основано изцяло на медни елементи, а топлинните тръби са сериозно използвани. Връзката между чипа X48 и MOSFET транзисторите от горната страна на LGA775 сокета е осъществена чрез две медни топлинни тръби, а радиаторът върху ядрото X48 е доста приличен. Оребряването също е много добро и дори чипът ICH9R е свързан в тази медна схема чрез единична топлинна тръба. Като цяло всичко това води до едно много стабилно и адекватно охлаждане на основните топлоотделящи елементи по платката, а това е от голямо значение, като се има предвид овърклокърската насоченост на X48-DQ6. Не забравяйте обаче, че всичко това се нуждае и от поне някакъв въздушен поток, който да подсили ефективността на охладителната система Silent Pipe + Crazy Cool на X48-DQ6. Само в допълнение ще кажа, че дори от долната страна на PCB-то има медна подложка, която допълнително отнема топлина от самото PCB (с което да понижава температурата на елементите върху платката).


BIOS-ът на GA-X48-DQ6, както можеше да се очаква, е доста подробен и предлага сериозни възможности за донастройка на системата, особено за феновете на повишените работни честоти. Всичко, което изобщо може да бъде управлявано, е налице, наред с всякакви знайни и незнайни функции, а що се отнася до задаването на захранващи напрежения, нещата стават доста сериозни – процесорното напрежение може да бъде завишено с до +0,75 V, това на паметта може да се пусне с цели 1,55 V повече (резултатно може да получим между 3,3 и 3,5 V на чиповете DDR2), чипът X48 може да бъде направо изпържен с увеличение на напрежението от над +0,75 V; дори южният мост не е пожален, както и FSB и NB терминиращите напрежения и тези на PCIe шината. Налични също са и DDR Termination Voltage, DDR Reference Voltage и MCH Termination Voltage.


От своя страна FSB шината може да достигне до 700 MHz. Интересен момент е настройката на множителя на DDR2 паметта. Поради факта, че стойността Strap на FSB е свързана пряко с множителя на паметта, може да задавате различен Strap-to-FSB (задава латентностите на чипсета в определени граници) и да запазвате множителя. За сметка на това обаче, колкото по-сериозен е Strap (т.е. за по-ниска стандартна FSB честота), толкова по-висок може да бъде множителят (което е малко абсурдно). Така, ако зададете нисък Strap (например 200 MHz), ще можете да използвате множител 4.00 (което при 333 MHz FSB ще даде 1333 MHz DDR2), но пък машината със сигурност няма да работи. Хубавото в случая е, че при 333 FSB има Strap за 1066 MHz на паметта, което при 400 FSB резултатно отговаря на 1200 MHz DDR2 и би трябвало да е достатъчно за много от вас.


За GA-X48-DQ6 (а и за самия й чипсет Intel X48) можем да кажем, че е вече познат продукт, но с друга лепенка на подвързията. Това обаче не пречи на Gigabyte да го предлага. По всяка вероятност X48-DQ6 ще замести X38-DQ6 в продуктовата линия на много дилъри на марката. От друга страна, самият X48 не е толкова безполезен, защото Intel много бързо може да реши да изтегли X38 от пазара, оставяйки X48 да бъде флагманът на схемните набори на компанията. Така или иначе, ако вече притежавате (например) GA-X38-DQ6, тогава X48-DQ6 едва ли ще ви е интересна платка, но за преминаване от друга платформа или от по-стар чипсет на Intel, Gigabyte X48-DQ6 е отличен вариант.


Тодор Богданов


Авторът благодари на фирма “МОСТ Компютри” за предоставената Gigabyte GA-X48-DQ6.

About the author

Редактор

Leave a Comment