Интернет

Геолокализиране с CountryWhois

Written by Редактор

Настоящият инструмент ще ви е полезен, ако използвате интернет не само за да сърфирате, да разменяте чат съобщения и електронни писма, а ако да речем имате пуснати локално уеб, FTP или DNS, сървър, форум, блог или защо не собствена интернет радиостанция. Става дума за графичен whois инструмент със своя, интегрирана база данни. Интересното тук е, че софтуерът успешно транслира DNS записи към съответния IP адрес.


Естествено, с CountryWhois може да установите местонахождението и на произволен хост не само на базата на името на домейна, а и директно по неговия IP адрес. При приложения от този тип е от изключително значение базата данни да бъде обновявана редовно, за да се гарантира високата прецизност и скорост при определянето на конкретното местонахождение на избрания хост. Именно това свойство на CountryWhois я различава от аналогичните инструменти, като например VisualRoute на Visualware: освен че показва географското местонахождение на зададения адрес или име на хост, програмата не се нуждае от връзка с външни whois сървъри, за да свърши работата си.


Редно е да се отбележи, че CountryWhois е разработена на базата на известната технология SmartWhois, чиято първа версия от своя страна е създадена от TamoSoft преди точно 10 години. Поддържа се и конзолен режим на работа, което е удачно при създаването на batch файлове с цел автоматизация. Възможно е и експортирането на получените резултати в няколко различни формата с цел максимално удобство.Около инсталационната процедура на продукта няма нищо необичайно. Единственото, което трябва да се има предвид, е, че трябва да укажете на защитната си стена да пропуска пакетите на SmartWhois, ако то не бъде разпознато автоматично като легитимно приложение. В горната част на работното поле се намира лентата за домейна или IP адреса, а с основната част на интерфейса се визуализират IP адресите/домейните и съответно тяхното географско местонахождение. Бутоните в лентата с инструментите служат за импортиране на IP адреси и за експортиране на получените резултати. Освен да се разпечатат, генерираните данни биха могли да бъдат запазени в архив или в текстов, HTML, XML или XLS формат. В най-долната част на работното поле получавате и детайлна статистика за общия брой проверени хостовe и IP адреси. Така бихте могли лесно да определите колко потребители от конкретна държава са посетили сайта ви да речем.


Демонстрационна версия на приложението може да свалите от уебсайта на разработчиците от TamoSoft, намиращ се на адрес: http://www.tamos.com/products/countrywhois/ .


Димитър Петков

About the author

Редактор

Leave a Comment