Игри

Гейминг под Linux със Cedega 5.2.8

Written by Редактор


Гейминг под Linux със Cedega 5.2.8


Един от най-значимите фактори, влияещи при избора на дадена платформа, е софтуерната поддръжка и докато за някои софтуерни приложения има аналози и под Linux, при съвременните компютърни игри разработчиците обръщат внимание най-вече на съвместимостта с Windows платформата. Дори и някой потребител да има намерение да изпробва алтернативна, Linux базирана ОС, това, че той няма да е в състояние да инсталира любимите си игри в тази работна среда, вероятно би охладило ентусиазма му. Накратко, когато говорим за сървърна система или пък за стандартна работна станция, GNU/Linux най-често е безупречен избор на фона на доминиращата ОС Windows, но що се отнася до гейминга, това за съжаление все още не е така. Вече няколко години компанията TransGaming работи усилено, за да подобри лошата слава на Linux базираните ОС, тъй като с техния продукт Cedega е възможно стартирането на някои Windows приложения под Linux. В настоящия материал ще разгледам какво предлага новата версия на Cedega – 5.2.8, която излезе буквално преди броени дни.


Cedega, преди известна като WineX, е софтуер със затворена архитектура, базиран върху свободния софтуер WINE. В същността си това е набор от приложения, библиотеки и модули, които успешно “залъгват” игрите, че операционната система е Windows, а не Linux, т.е. като функционалност Cedega може да бъде сравнена с популярното решение CrossOver Office, но при нея вниманието е съсредоточено върху емулацията на Windows работна среда не за офис приложения, a за игри.


За съжаление не всяко игрово заглавие за Windows работи под Cedega, но все пак списъкът с поддържаните игри не е никак кратък и се разраства с всяка нова версия на продукта. Интересното е, че екипът от разработчици съсредоточава усилията си в зависимост от интереса на регистрираните потребители. Дори дадена игра да е съвсем нова, ако към нея има достатъчно голям интерес от страна на потребителите, поддръжката й вероятно ще бъде факт в някоя от бъдещите версии на Cedega. Неприятното при въпросния модел на развитие се състои в това, че някои по-стари (и недотам популярни заглавия) практически остават “обречени”, тъй като екипът от разработчици едва ли ще им обърне внимание.


TransGaming разчита на месечни вноски от потребителите си вместо на еднократна лицензионна такса за продукта си, т.е. всеки, който се абонира, получава и правото на глас относно това кои нови игрови заглавия да започнат да бъдат поддържани. Абонаментът струва $5 на месец, като минималният период за членство е три месеца.


Нови възможности


Тъй като екипът от програмисти, разработващ Cedega, почти ежеседмично пуска обновления за своя продукт, разглеждането на новостите за всяка отделна негова версия би било излишно. Вместо това ще направя само кратък обзор на настоящата Cedega 5.2.8.


Вероятно най-значимата новост е механизмът, осигуряващ възможност за по-лесно конфигуриране на специфичните игрови заглавия. Това вече е възможно само с няколко щраквания на мишката, стига да имате активна връзка с интернет, благодарение на базата данни GDDB (Games Disc Database). В нея има информация за заглавията, поддържани от Cedega, в комбинация с предварително зададени оптимални конфигурационни настройки за всяко от тях. Тези две новости са толкова значими, че ако някой изпробва Cedega в сегашния й вид, вероятно ще се учуди как са се справяли потребителите, преди въпросните улесняващи новости да бъдат добавени към софтуера.


Практика


Най-голямото предизвикателство при инсталирането на Cedega се състои в “подкарването” на видеодрайверите под Linux, които в моя случай не се разпространяват със самата Linux дистрибуция, а се добавят отделно, тъй като са обект на авторски права. За тестовете използвах Ubuntu 6.06 + XFree 86 4.3, съответно с добавени драйвери и някои модификации. По време на инсталацията Cedega изпробва хардуерната конфигурация и съответните драйвери за всеки от компонентите в системата, за да се увери, че такива са налични за всички хардуерни компоненти и че операционната система е конфигурирана коректно за работа с тях. Впоследствие, когато първоначалните тестове приключат, се озовавате в основното меню на Cedega, откъдето инсталирате новите игри.


Минимални изисквания


TransGaming препоръчва следната конфигурация за оптимални резултати при работа с продукта им: Linux ядро версия 2.4 или по-нова, XFree 86 4.0 или по-нова (препоръчва се версия 4.3) или библиотеките Xorg и glibc 2.2. За съжаление не разполагах с много игри, но по време на тестовете установих, че първата версия на деструктивното автосъстезание FlatOut върви абсолютно перфектно. Дори след няколко часа люти надпревари при резолюция 1024 x 768 x 32 bit и максимално ниво на детайлите системата изобщо не се затормозяваше, като кадровата честота винаги бе над 60 FPS. Същото важи и за двете по-стари версии на свръхпопулярния мултиплеър шутър от първо лице (FPS) Counter Strike 1.5 и 1.6, както и за класическия анимационен куест Grim Fandagno от Lucas Arts. Тестовата ми система е следната: Athlon XP-M (Barton core) @ 2,6 GHz CPU, чипсет NForce2, 1 GB RAM, 160 GB HDD, графичен адаптер Nvidia GeForce 6600.


Като споменах за онлайн игри, хитовата мултиплеър ролева игра (MMORPG) World of Warcraft също работи коректно със Cedega. Единственият по-сериозен проблем се изразява в спад на производителността (под 10 FPS при 1024 x 768 x 32 bit), когато в полезрението на играча попадне голямо пространство с вода, но за щастие този бъг се коригира чрез съвсем малка модификация в опциите на WoW.Тук е моментът да отбележа, че спрямо GNU/Linux (и съответно Cedega) собствениците на видеокарти от Nvidia доскоро бяха облагодетелствани заради сравнително по-добрата софтуерна поддръжка спрямо ATI. За щастие напоследък и потребителите на ATI хардуер вече разполагат с качествени и оптимизирани видеодрайвeри за работа под Linux.


Заключение


Накрая мога да кажа, че Cedega е добра алтернатива за гейминг, но само при условие че инсталирането на Windows ОС е невъзможно като опция. Таксата от $5 месечно е оправдана, понеже така се стимулира разработката на още по-добър и по-качествен емулатор, съвместим с лавинообразно нарастващия списък от игрови заглавия.


Надявам се, че в бъдеще разработчиците ще обърнат внимание и на поддръжката на по-малко популярни заглавия, а не само на най-масовите хитови игри. Кой знае – може би някой ден емулаторът ще е достатъчно добре направен, за да работи по-добре от самата Windows XP, пък защо не и от Vista :).


Димитър Петков


About the author

Редактор

Leave a Comment