Хардуер

GeForce 9800GX2 – двуглавата ламя на Nvidia

Още с появата на AMD Radeon HD3870 X2 стана ясно, че AMD няма да бъде единственият производител на „двойна“ графична карта, която да притежава две видеоядра с много памет и способността да работят паралелно с цел още по-висока производителност. Не след дълго и в Nvidia започнаха да говорят за своя вариант (дълго време забулен в мистерия), който наскоро бе официално обявен – GeForce 9800GX2.

Новата GeForce 9800GX2 представлява две графични ядра с директна връзка помежду им, неизискващ наличието на SLI съвместима дънна платка. Ускорителят е доста голям и със сигурност няма да се събере във всяка кутия. GeForce 9800GX2 може да работи както на PCIe x16 ver. 2.0 слотове, така и на „по-старите“, ver. 1.0, но за разлика от Radeon HD3870 X2 (където CrossFire автоматично е активиран), при новата двучипова платка на Nvidia ще трябва сами да си активирате паралелната работа – по подразбиране е в режим Multi Monitor. Така може да използвате двата DVI конектора поотделно, но превключването в Multi-GPU вариант ще ви лиши от тази опция – тогава обаче реално получавате и SLI ускорението.

По спецификации GeForce 9800GX2 притежава две ядра Nvidia G92 (65 nm технология), всяко от които с по 128 шейдъра, работещи на 1500 MHz. Геометричната част функционира при 600 MHz, а паметта – при 2000 MHz GDDR3. Буферът към паметта е 256 bit, като всъщност говорим по-скоро за 2 х 512 MB, отколкото за 1 GB ефективни (всяко от ядрата работи само със своята памет). При тези си характеристики GeForce 9800GX2 реално е едно ниво под 9800GTX и в известен смисъл може да се сравнява с 8800GT, но нека не забравяме, че не изисква SLI съвместима платка за Multi-GPU работа, за разлика от другите две споменати карти. Иначе, ако си говорим чисто технически, GeForce 9800GX2 предлага над 1,5 млрд. транзистора изчислителна мощ чрез двата чипа G92.

Както се досещате, към момента всички предлагани на пазара GeForce 9800GX2 са направени стриктно по референтния дизайн на Nvidia и единствено стикерът върху радиатора демонстрира принадлежност към някоя от марките. Предоставените тестови ускорители на Point of View, ASUS и Gigabyte не се отличават по нищо друго, освен по стикера на компанията и вида на комплектовката.

Вече стана дума, че GeForce 9800GX2 е доста солиден ускорител. За това помага и огромният охладител, който е поставен върху платката. Имайте предвид, че за захранване са нужни или три PCIe Power кабела, или според предоставените от производителя (към комплектовката) захранващи кабели преходници. Единият конектор на платката е 6pin PCIe, докато вторият е модифициран вариант и въпреки че е 8-пинов, реално представлява нещо като два 4-пинови един до друг (моделът на ASUS изисква общо три броя PCIe захранващи кабела, идващи от PSU, а този на PoV само един, но притежава собствен преходник от два MOLEX-а към единичен 8-пинов, модифициран).

Сигурно се досещате, че консумацията е доста голяма, а топлоотделянето – още по-голямо. Само за сравнение ще кажа, че единствено енергоемката Radeon HD2900XT е изисквала подобно „окабеляване“ с цел захранването й, а при 2900XT говорим за около 220–230 W консумация (Nvidia официално признава за 197 W, но съм склонен изобщо да не вярвам на това, защото сумарната теоретична мощност е 300 W (75 W PCIe + 3 х 75 W от конекторите).

По време на работа платката става наистина гореща. Дори и само по време на „спокойна работа“ в 2D режим се усеща, че корпусът й загрява доста. Наистина, тогава охлаждащият вентилатор работи при намалени обороти, но все пак можем да кажем, че постоянно в системата ви ще има източник на 80–100оС топлина. Представете си какво става, когато добавим още една такава карта за QUAD SLI.

Въпреки че тестовите резултати в таблицата показват доста солидни възможности (няма как да е другояче), поне за момента цената на този ускорител влошава много съотношението цена/производителност и го прави по-скоро неизгоден за повечето фенове. Не ме разбирайте погрешно – GeForce 9800GX2 е много бърза карта, която не иска SLI дънна платка, за да работи. Но като се има предвид, че е базирана на технологията SLI, идеята за двойка 8800GT с подходяща дънна платка като че ли е по-удачна.

About the author

Редактор

Leave a Comment