Мултимедйини програми

FreeRIP – безплатно решение за качествено рипване и конвертиране на аудио

Written by Редактор


FreeRIP е полезен и практичен инструмент, с който се работи лесно и не се изискват твърде задълбочени познания в областта на аудиообработката. Все пак е добре да сте наясно с някои основни неща, най-малкото за да настроите оптимално програмата за работа. Въпреки че е напълно безплатна, тя поддържа доста широк набор от функции и възможности.Инсталиране на софтуера


Едва ли ще имате някакви затруднения на този етап, защото от вас се изисква да посочите само инсталационна директория и да приемете лицензионното споразумение. Добре е все пак да не натискате механично бутона Next, тъй като на една от стъпките се предлага инсталирането на допълнителния софтуер My Search Bar. Ако не желаете да го инсталирате, трябва просто да махнете отметката пред Install My Search Browser Toolbar, след което може да продължите спокойно с инсталацията на FreeRIP. За изход от инсталатора натиснете Finish.


Интерфейс


Интерфейсът на програмата е не само добре оформен и подреден, но може да се каже, че е и повече от интуитивен. Това е особено важно за потребителите, които не се занимават професионално в тази област, но желаят да съхранят любимата си музика от аудио CD в MP3, WAV, WMA, Ogg Vorbis или FLAC формат.


Основните елементи, присъстващи тук, са лентата с инструменти и двете работни полета. Върху лентата с инструменти са разположени бързи бутони към всички основни опции на приложението – за бързо обновяване на показваното съдържание, както и за смяна на режима на работа (рипване или конвертиране), селектиране и отмаркиране на определени записи, директно конвертиране към формата, настроен по подразбиране, както и към останалите, поддържани от приложението, директен достъп до базите данни FreeRIP CD и freedb CD, търсене в интернет, достъп до конфигурационния панел, наръчник за работа с програмата и др.


В лявото работно поле се извежда динамично променяща се информация в зависимост от избраната опция. В единия случай това са данни за номера на записа, начална позиция върху носителя, продължителност и тип. В другия става въпрос за избрания файл, името на песента, изпълнителя и типа. Дясната половина е разделена на две категории, като превключването между тях става посредством табове. Първият таб – CD Info, извлича и предоставя информация за основните данни на аудиодиска: име на aлбума, жанр, година, продължителност, допълнителна информация и др. В таба Track Info се извежда подробна информация за всяко избрано парче: име, име на албума, година, изпълнител, продължителност и т.н.Настройки


Преди да започнете същинската работа с приложението, е добре да прегледате конфигурационния панел, достъпните опции и ако е необходимо, да направите корекции. Достъп до конфигурационния панел имате по два начина – или от менюто File -> Settings -> Options, или чрез бутона Configuration Options Window, разположен върху лентата с инструменти. Налични са пет категории: General, Info Tags, Output, Encoding и Network, разположени под формата на табове.


В първата може да променяте използвания език за интерфейса, CD/DVD устройството по подразбиране, нивото на звука при рипване, режима на четене на файловете от диска, да определяте дали да се създават плейлисти (налични са няколко различни формата). Оттук става и определянето на приоритета на работа на програмата, стартирането на няколко копия наведнъж, избор за автоматично обновяване на FreeRIP и др.


Kатегорията Info Tags позволява да се направят настройки, свързани с извличането на информация за диска от споменатите по-горе бази данни. По подразбиране всички опции тук са активни, но имайте предвид, че е необходимо да разполагате с достъп до интернет, за да се свържете със споменатите ресурси. Ако не желаете допълнителна информация или просто искате да го правите на ръка, махнете отметките пред Search FreeRIP DB automatically и Automatically Search freedb.org.


В категорията Output имате възможността да определите какъв да бъде форматът по подразбиране, в който да се рипват или конвертират дисковете и файловете. Тук трябва да посочите и директория, където да се съхраняват изходните файлове, както и какъв да бъде форматът на изписване на имената на файловете. В случая са налични няколко предварително дефинирани комбинации, така че отворете падащия списък и изберете най-подходящия за вас.


Най-съществено значение, поне що се отнася за качеството на прекодиране, имат настройките, направени в категорията Encoding. Тя е разделена на пет подкатегории, колкото всъщност са и поддържаните от приложението формати. Може да променяте честотата, броя на каналите и битрейта, като достъпните стойности са в пряка зависимост от избрания аудиоформат. Също така тук трябва да определите дали да се използват тагове – FreeRIP поддържа ID3 v1 и v2 тагове. Ако не сте достатъчно запознати обаче с наличните параметри и техните стойности, най-добре не променяйте нищо.


Последната категория служи за конфигуриране на параметрите за достъп до интернет. Промяна обаче се налага единствено ако използвате proxy или друг нестандартен начин за достъп до мрежата. Освен това разполагате с два допълнителни режима за рипване: Multi track extractor – за извличане на аудиопътечките в един общ файл, и Raw track extractor, позволяващ извличането на отделни участъци от аудиодиска.Работа с програмата


Ако искате да извлечете съдържанието на аудиодиск, е необходимо да преминете през следните стъпки:


1. Стартирайте FreeRIP.


2. Поставете въпросния диск в CD/DVD устройството.


3. От меню View преминете в режим Ripper.


4. В случай че не се зареди подробна информация за съдържанието на диска, използвайте някоя от опциите за търсене в базите данни FreeRIP CD и freedb CD, за да се попълни тази информация автоматично.


5. След това натиснете бутона Rip Selected Tracks To Default Format. При положение че не сте променяли настройките, форматът по подразбиране е MP3. Ако искате обаче да извлечете съдържанието в друг формат, използвайте падащия списък, който се зарежда със стрелката, разположена до този бутон, за да посочите нужната ви опция.


6. Ще се зареди нов прозорец, показващ статуса на рипване, а бързината на изпълнение ще зависи от хардуера, с който разполагате.


Както вече разбрахте, може да използвате програмата и за конвертиране от един в друг формат. Това става по следния начин:


1. Стартирайте FreeRIP.


2. От меню View преминете в режим Converter.


3. От меню File -> Add Files To Convert добавете подготвените за конвертиране файлове.


4. След това натиснете бутона Convert Selected Tracks To Default Format или отново използвайте падащия списък, за да посочите нужната ви опция.


5. На последната стъпка отново ще се зареди прозорец, показващ статуса на конвертиране, като бързината на изпълнение и тук зависи от хардуера, с който разполагате.


Заключение


Може би много от вас ще определят като недостатък малкия брой поддържани формати от FreeRIP. За съжаление това е факт, който трябва да се отбележи, но за повечето потребители те ще са напълно достатъчни. В крайна сметка важното е, че програмата изпълнява качествено своите задължения, а освен това е напълно безплатна. Последната актуална версия е достъпна за изтегляне от http://www.mgshareware.com/frmmain.shtml#download


Галин Атанасов

About the author

Редактор

Leave a Comment