Мултимедйини програми

Фото трикове с Morpheus – Photo Animation Suite Standard 3.10

Written by Редактор

Преди години единствено професионалистите имаха достъп до сериозните, скъпи софтуерни приложения за работа със снимки, но този период вече е в историята. Благодарение на популяризирането на цифровите фотоапарати и мобилните телефони снабдени с камера, бюджетните приложения за обработка на изображения вече наброяват стотици. С повечето тях се работи съвсем лесно, без да се налага човек да прочита подробно документацията към конкретната програма.

Такъв е и случая с най-новата версия на пакета Photo Animation от Morpheus. Той комбинира в себе си добра функционалност и лесен за употреба интерфейс, където всичко става на принципа стъпка по стъпка.

Около инсталацията на програмата няма нищо сложно, единствената особеност се изразява в необходимостта от първоначалното въвеждане на електронния ви имейл адрес, което е необходимо, ако искате да получавате информация при наличността на достъпна версия на продукта. Уверете се, че сте маркирали отметката „Don’t show this window again“, за да се отвъртете от този диалогов прозорец при следващото стартиране на програмата.

Morpheus Photo Animation предлага два режима на работа – с опростени или пълни менюта, но и в двата случая успоредно с процеса на работа получаваме навигация от т.нар помощник (wizard), като при първия режим някои от опциите за скрити, за допълнително улеснение на начинаещите потребители.

При първата стъпка е необходимо да изберете какво искате да направите – анимирано сливане на изображения (morph layout), редактиране чрез „свиване“ и „разтягане“ (warp layout) или аранжиране на фото-колаж (photomix layout).

В режима за начинаещи можете да сливате само две снимки, но при преминаване към разширеният интерфейс, това ограничение отпада и ще можете да реализирате анимирани сливания между няколко различни снимки.

След като заредите снимките, който сте избрали, следва да добавите т.нар. ключови точки към тях. Това става чрез бутона Add Dots. Целта е да маркирате сходните елементи в двете снимки с тях, като всяка точка има своя аналог в при другата снимка, за да ги различавате те са оцветени в различни цветове.

Ако работим с портрет трябва да маркирате ключовите зони, като например очите, носа, устата и веждите. След като поставите достатъчно точки и ги подредите, което става с функцията Move Dots, можете да очертаете най-важните региони от снимките, използвайки инструмента за свързване на точките Connect dots, от панела в горната част на работното поле.

В прозореца Previеw получаваме предварителен преглед на анимацията, с намалено (draft) качество. В случай, че сте доволни от резултата на сливането, можете да изненадате някой ваш познат, като му изпратите резултатната анимация чрез имейл, директно от програмата. Това става с функцията Email morph to a friend, достъпна в менюто Share. От тук можете и да качите творението с в произволен уеб сайт, стига да имате хостинг абонамент – за целта изберете Upload morph to a website.

Алтернативно, бихте могли да запазите локално проекта си във произволен видео формат, примерно AVI, ASF, WMV и други.

За целта изберете File – Render Timeline и просто задайте видео алгоритъма за компресия (наричан още кодек) и името на клипа си.

Методиката на действие е аналогична и при останалите режими на работа, за които споменах в началото, а именно Photo Warp и Photo Mix, затова няма да ги разглеждам отделно.

С тази програма ще можете да направите много забавни преливания между снимката на домашния си любимец и тъщата да речем, или защо не „фейслифтова“ снимка на Трабант смесена с изгледа на BMW „петица“, тунингована от Hartge….

 

Спирам дотук и ви поставям да се забавлявате с тази забавна програма. Единственият й недостатък е, че тя не е безплатна, но демоверсията не оставя никакви дразнещи надписи върху получените клипове, което е похвално.

Демото можете да свалите от www.morpheussoftware.net, а цената за лицензиране е $59.99.

About the author

Редактор

Leave a Comment