Интернет

Flickr – не просто онлайн фотогалерия

Written by Редактор

В глобалната мрежа съществуват стотици уебсайтове, създадени за споделяне на снимки, създаване на публично достъпна или лична фотогалерия. Същата е и основната цел на феноменалния продукт на Yahoo – Flickr, но трябва да се отбележи, че ако веднъж изпробвате Flickr, всеки друг подобен уебсайт вероятно ще ви се стори блед на неговия фон.


Ако се чудите защо така агресивно препоръчвам този продукт, веднага ще издам истинската причина: лично аз го използвам и разчитам на него ежедневно. Мога да кажа, че съм тествал десетки подобни уеббазирани услуги и определено имам опит. Това, което различава конкуренцията от Flickr, е, че той най-много се доближава до десктоп фотософтуер за организация и подредба на снимките и албумите, с тази разлика, че тук всичко се случва онлайн и съответно се получава нещо като социално споделяне на снимки в типичен Web 2.0 маниер. Това обаче не значи, че с него се работи трудно, напротив!


Снимките, изображенията и колажите в базата данни на Flickr са обвързани с етикети (tags), поставени от потребителите, които са ги качили. Съответно, когато вие качвате снимки, задавате тагове за тях и по желание бихте могли да ги групирате в произволен списък, но интересното е, че може да обвързвате и чуждите снимки с вашите тагове, както и обратното – потребителите могат да оценяват и коментират собствените ви творби, както и да им добавят етикети. По този начин с една ключова дума попадате на стотици тематично обвързани фотографии, както е при употребата на десктоп софтуер за фотомениджмънт и подредба.Разполагате и със статистика, показваща най-често използваните тагове, както и най-популярните снимки от съответната категория, което само по себе си е уникален начин за разглеждане на текущите тенденции при фотоманипулацията и обработката, както и за откриване на нови идеи. Например аз не подозирах за съществуването на подхода “Снимай, докато въртиш фотоапарата“ (camera toss – http://www.flickr.com/groups/cameratoss/ , а той действително заслужава внимание. Независимо дали сте маниак на тема подредба или тагване с ключови думи, Flickr осигурява отлично поле за изява, при това без да се налага да заплащате за услугата, освен ако не сте максималисти.


Тук е налице и клъстеринг опция, предоставяща връзки към страници, които хостват снимки, обвързани с конкретния таг, както и други, тематично свързани етикети. Да речем клъстерът България обединява снимки, маркирани с етикети като “Рилски манастир”, “София”, “Пловдив” и т.н. Всеки клъстер обединява десетки тагове, като по желание бихте могли да конкретизирате търсенето, избирайки само един от етикетите в списъка – например щраквайки върху “Пловдив”, логично ще видите само снимки, обвързани с този етикет. Мисля, че идеята е ясна.


Тъй като услугата е собственост на Yahoo, не е учудващо, че тук всичко е ориентирано към колаборация и групиране. Под всяка снимка виждате дървовиден списък с коментарите за нея, както е и при всички останали уеббазирани услуги, предлагани от Yahoo, а в горния ляв ъгъл се виждат групите, към които принадлежи конкретната фотография, ако има такива. Някои от най-популярните групи във Flickr за момента са Flickrcentral с над 44 000 членове, 5646 дискусии и 871 753 снимки, B&W за черно-бели снимки с над 38 000 участници, 582 дискусии и 512 397 фотографии. Поддържа се RSS и Atom синдикация, което още повече увеличава интереса към услугата, с оглед на бума на блоговете през последните години.


Естествено, по желание бихте могли да ограничите достъпа до снимките си, така че те да не са публично достъпни. Принципно всяка снимка, която качите онлайн, наследява нивото на конфиденциалност, зададено в опциите за акаунта ви. По подразбиране всички фотоси са публично достъпни и са отворени за коментар от останалите потребители. За да ограничите частично достъпа, трябва да създадете социална мрежа от контакти и да ги подредите по групи, например семейство, приятели и интернет познати.


Една от най-добрите страни на Flickr е броят на ентусиастите, склонни да коментират. Ако сте начинаещ фотограф и търсите градивна и конструктивна критика, това е идеалното място за целта. В случай че някой ви обиди със своя коментар, винаги може да го блокирате и да си спестите неговите забележки занапред. Ако притежавате акаунт за Yahoo, това означава, че вече сте регистрирани и във Flickr, просто трябва да се логнете и да си изберете потребителско име, което може да се различава от логин името за Yahoo мрежата.Разполагате с възможност да качвате максимум 20 MB снимки всеки месец, но само последните 200 снимки се виждат от основната ви галерия. Останалите изображения остават архивирани, т.е. ако сте ги сложили в блога си, те няма да изчезнат ненадейно в даден момент. Срещу абонаментен план от $24,95 годишно получавате Pro акаунт, което ви осигурява някои предимства: може да качвате до 2 GB снимки месечно и разполагате с неограничен кумулативен обем за снимките си, като тук те не се преоразмеряват или компресират, а запазват оригиналното си качество.


Flickr се различава от останалите си конкуренти и с още нещо: предлага удобен софтуер, който улеснява процедурата на качването на снимките онлайн и обвързването им с тагове плюс групирането им в съответната категория. Не бива да пропускам и опцията за разглеждане на снимките като слайдшоу, която според мен е едно от най-приятните неща във Flickr. Тя се отваря в отделен прозорец и разполага с приятен и интуитивен интерфейс. Ако някоя от снимките ви хареса, винаги може да се върнете назад, а също и да контролирате времето, през което се сменят снимките.


С модула Organizr пък лесно ще можете да подредите снимките си върху виртуален календар – в маниер, сходен с Adobe Photoshop Elements 4, да речем. Налице е и Flickr API интерфейс, което означава, че всеки програмист би могъл да създаде собствен софтуер, обвързан с услугата по някакъв начин. Пример за такъв софтуер е Mappr, разработка на Stamen Design. Това е търсачка, която показва снимките според тяхното географско местонахождение. Интерес представлява и модулът Color Fields Experimental Colr Pickr, с чиято помощ бихте могли да търсите фотографии не според тяхното фактическо съдържание, тагове или група, а на базата на цветовете, използвани в тях! Associatr пък е инструмент, с чиято помощ ще сте в състояние да търсите снимки на базата на техните тагове и групи, като при него резултатите се извеждат в дървовиден изглед.


С две думи, Flickr вероятно е една от най-качествените уеббазирани услуги за съвместно или лично фотосподеляне за момента. И накрая нещо като бонус за онези от вас, които не са фотографи и рядко снимат: с помощта на интересния скрийнсейвър Slickr ще можете динамично да извличате нови и популярни снимки от онлайн базата данни на Flickr под формата на атрактивно слайдшоу за своя десктоп! Цялата статия за Slickr може да прочетете на нашия уебсайт: http://www.computers.bg/statia.php?mysid=707&t=8


Димитър Петков

About the author

Редактор

Leave a Comment