Практика

Fine Metronome

Written by Редактор

Разработчик: Fine Software


Лиценз: $17,99


Официален сайт: www.finemetronome.com


Предполагам, че ако се занимавате с музика, знаете какво е метроном. За останалите ще поясня: неголям уред, с форма, подобна на пирамида, и махало, което се клати наляво-надясно, отмервайки ритъма. Да, но това вече не е модерно и освен всичко друго, компютърът може да се използва и като негов заместител.


Самата настройка и работа на Fine Metronome е пределно лесна. Малкото прозорче, подобно на LED екран, ви показва броя на ударите в минута, а ако щракнете върху него, ще можете да въведете произволна цифра. Друг начин за задаване на темпото е слайдерът вдясно, край който са указани основните вариации – Presto, Allegro, Moderato и т.н. Също така от падащото меню Meter се избира броят удари – щракнете More под него, за да съставите произволна своя комбинация. В отделен прозорец е т.нар. Beat Panel, в който визуално се отмерват ударите. Друга екстра е възможността да променяте звука на ударите (разполагате с различни стилове), като могат да се добавят и ваши WAV файлове.


Единственият недостатък, на който се натъкнах, е неразбирателството на програмата с локалната настройка на една от тестовите ми системи. Тя упорито твърдеше, че форматът на датата е невалиден, и поради това съобщение за грешка можеше да се спре само принудително, чрез Task Manager.


Трябва да отбележа и това, че представянето на програмата се базира на по-старата й версия 2.5.1, която ми допадна повече като интерфейс, за разлика от новата 3.0, която все пак притежава някои допълнителни опции.Fizznotes


Разработчик: Fork Particle


Лиценз: $49,95


Официален сайт: www.fizznotes.com


С огромно удоволствие искам да ви представя Fizznotes – едно незначително на пръв поглед приложение за графична обработка, което обаче изненадва с оригинални възможности. Не, това не е стандартен графичен редактор, каквито има хиляди или, кой знае – може би милиони :), а инструмент за добавяне на елементи в графичен файл. По-ясно казано, с него може да добавите балончета с реплики и текстови обяснения.


С Fizznotes се работи изключително бързо и лесно. Отваряте снимка, след което щраквате два пъти с мишката на желано място от нея, и точно там ще се появи квадратно “балонче”. След това можете с влачене да го премествате, като неговата опашка (котва) ще остане свързана с първоначалното местоположение. Текстът се набира направо в него, а много приятен момент е поддръжката на кирилица. От бутоните в долната част има възможност и да се избира линия или текстов правоъгълник, а от контекстното меню (което е много по-удобно за работа) – и надпис (текст върху прозрачен фон).


Накрая програмата ви позволява да съхраните полученото изображение в някой от най-популярните графични формати. С Fizznotes лесно се съставя графика към обучаващ материал (каквито понякога се използват в специализирани издания като нашите), а също така е подходящ за забавление. С негова помощ например ще изпратите снимка на приятел с точни обяснения какво се съдържа в нея. Дори може да се създаде нещо подобно на минималистична презентация от поредица от кадри.


Не пропускайте и опцията Document Security отново в контекстното меню, чрез която файлът (fzz) може да се защити от промени. При следващото отваряне на графиката трябва да се въведе правилната парола (отново по същия начин), за да се получи достъп за модифициране.SRS Audio Sandbox


Разработчик: SRS Labs


Лиценз: $19,95


Официален сайт: www.srslabs.com/consumerhome500.asp


Това е малък инструмент, който ще разшири аудиовъзможностите на вашето PC и ще подобри съществено звука. В началото бях скептичен по отношение на ефекта от неговото действие, но мнението ми почти веднага се промени. Програмата се стартира самостоятелно, като остава да работи на заден фон и прихваща звуковия поток от вашите приложения, променяйки го според вашето желание (чрез драйвер на ниско ниво) преди подаването му към аудиоплатката.


Аз не се отличавам с добър музикален слух и допълнително поставих затруднения, тествайки SRS Audio Sandbox на повредена 5.1 система, работеща като 2.1, и на вградения звук в Compaq iPaq (AC’97). И в двата случая останах изумен от промяната и просто не можех да повярвам, че всичко това се случва само по софтуерен път. Струваше ми се, че съм си сменил звуковата платка или тонколоните с по-качествени.


Настройките са минимални и с тях се работи много лесно. Има четири предварително дефинирани профила: музика, филми, игри и глас. Под тях избирате вида на източника – слушалки, лаптоп или конфигурацията на тонколоните. След това може да се избере ръчно технологията за обработка и възпроизвеждане или да се остави на автоматична селекция – TruSurround XT, WOW HD, Circle Surround II, Headphone 360. Разполагате и с три допълнителни слайдера за фина настройка в Advanced Controls. След като си поиграх малко с настройките, в един момент успях да постигна дори звучене, подобно на стар грамофон. Накрая просто стартирайте файл през любимия си плеър и се наслаждавайте на промяната.


Сред устройствата, които засега не се поддържат, са тези с USB и FireWire интерфейс.DirectShutdown


Разработчик: DLAO Software


Лиценз: безплатен за некомерсиална употреба


Официален сайт: www.dlao.com/directshutdown


По-новите версии на ОС и хардуера ни научиха да спираме системата от копчето на кутията, без при това да има негативни последствия. Но при някои случаи това не е удачно и трябва да щракнем няколко пъти с мишката, за да извършим действието. Например ако все още работите с Windows 98, притежавате някой по-нестандартен модел маркова конфигурация или операционната система просто се повреди и спре да отчита натискането на бутона за захранване, както е в момента при мен.В този случай може да използвате софтуер като DirectShutdown, който много ще ви улесни. Програмата резидира в системния трей и по-всяко време имате достъп до функциите й от иконата, но силата й се състои в назначаването на клавишни комбинации, с чиято помощ бързо се подават основни команди на Windows. Тези действия са следните: спиране, рестартиране, смяна на потребител, заключване на компютъра, спящ режим (Hibernate) и дълбок спящ режим, ако се поддържа от вашия хардуер (Suspend). Аз предпочетох да махна отметките под всяка една опция за нейното потвърждаване, което губи излишно време, но от друга страна, те ви предпазват от случайно натискане на някоя от избраните клавишни комбинации. Има и избор на самите комбинации, които могат да се състоят от системен клавиш (или два) и буква, цифра или F1–F12. Препоръчвам ви да сложите отметката и при опцията за стартиране едновременно с ОС.


Леко неприятен момент е само фактът, че DirectShutdown е активна дори и при стартиране на игра, но ако изберете някоя невъзможна за случайно натискане комбинация, няма да имате проблем.Адриан Банчев

About the author

Редактор

Leave a Comment