Сигурност

File Defender – ефективна защита на ценната информация

Written by Редактор

Системни изисквания: Windows 98, ME, NT 4.0, 2000, XP, 2003Официален сайт: http://enplase.com/pages/File+Defender+description.html Лиценз: Shareware


File Defender е софтуер, който ще е полезен на потребителите, за които сигурността на файловете и информацията е задължителна, а не просто въпрос на избор. Разбира се, от възможностите на програмата биха могли да се възползват и всички останали, които в точно определен момент се нуждаят от достатъчно надеждна и качествена защита за своята информация. Приложението се различава с това, че създава защитени и криптирани изпълними файлове, които бихте могли да отворите на всеки компютър, стига да знаете паролата. Не е необходимо да разполагате с инсталирано копие на всички машини, на които използвате защитените файлове.Интерфейс


Както ще забележите веднага, File Defender разполага с интуитивен и изключително приятен интерфейс. Лентата с инструментите се намира точно над основният работен прозорец на програмата и от там имате достъп до всички опции, като според избраният режим на работа са активни само определени бутони. Приложението работи в два режима – защита на файлове и отваряне на защитени файлове. Ако случайно сте сбъркали или искате да превключите режима по време на работа, може да го направите от File –> Set Mode или с клавишната комбинация Ctrl + M да извикате прозореца с възможностите.Работа с програматаFile Defender има собствен генератор на пароли, който измежду 256 ASCII символа избира комбинация от 16 произволни и ви предлага да ги използвате. Според авторите, за разбиване на парола, генерирана от приложението, ще са необходими много повече от 15 млн. години, при положение че се изпробват по 100 млн. различни ключа в секунда. Криптиращият алгоритъм, който се използва от приложението за защита на файловете, е XTEA (eXtended Tiny Encryption Algorithm). Това е блоков Фейстел алгоритъм с променлив брой итерации на шифриращата процедура и ключ с дължина 128 бита.


За да добавите файл, който искате да защитите, може да използвате функцията drag-and-drop или бутона Add. След това е необходимо да настроите съответните параметри, които да се използват при създаването на новия защитен файл. За целта натиснете бутона Settings или F5 – ще се зареди нов прозорец, осигуряващ достъп до защитните параметри. Освен че може да смените използвания алгоритъм, тук трябва да укажете на приложението какво да направи с оригиналния файл, след като го криптира. Ако искате да го запазите, сложете отметка пред Save original file. В този случай е необходимо да зададете и представка, която да се използва в името на новия файл. По подразбиране тя е “protected_”. Възможно е да добавите и коментар, който ще се извежда при опит за отваряне на защитения файл.


След като сте задали нужната конфигурация, натиснете Protect. File Defender ще поиска да въведете паролата, с която да заключите избрания файл. При положение че не сте активирали опцията за съхранение на оригиналния файл, запомнете какво въвеждате тук.


За да отворите вече криптиран файл, е достатъчно да щракнете с мишката върху него. Ще се появи прозорец, в който трябва да въведете и потвърдите паролата, поставена преди това. След това натиснете Open. Ако криптираният файл е текстов документ, той ще бъде отворен директно с програмата, с която е асоцииран, т.е. ако е файл с разширение .txt, ще бъде отворен с Notepad.Ако обаче искате да екстрактирате файловете за постоянно на твърдия диск, ще е необходимо да използвате File Defender в режим за отваряне на защитени файлове. След като добавите съответния файл в програмата (с Add или с издърпване), този път използвайте бутона Extract, въведете нужната парола и файловете ще бъдат разархивирани в същата директория, в която се намира и защитеният файл.


В случай че искате или ви се наложи да използвате програмата, може да изтеглите нейно копие от http://enplase.com/pages/DownloadProduct/ProductName-File+Defender.html. Единственото ограничение в пробната версия е, че за парола може да се използва само думата “demo”. Ако искате да го премахнете, ще трябва да се разделите с $34,95.


Галин Атанасов

About the author

Редактор

Leave a Comment