Памети

FB DIMM – стара песен, но на нов глас

Written by Редактор

Преди да се впуснем в дебрите на новата технология, предоставяща памет с по-голям капацитет и по-бърза скорост, искам да ви върна назад във времето, когато серийният тип комуникация бе на мода. Е, както доста често става в ежедневието ни, старото отново става модерно. В тази насока искам да дам и подобаващи примери – HyperTransport, PCI Express, Serial ATA. Все още не се досещате какво е общото между тях? Разбира се, общото между тези три типа иновационни решения е в начина, по който обменят информация в системата – те използват серийния тип комуникация.


За разликата между двата основни типа комуникации в съвременната компютърна архитектура сме споменавали в по-старите броеве на вестника и затова няма да се спираме подробно на характеристиките им.


Макар Fully Buffered DIMM да звучи доста сходно на старите DIMM модули, основната разлика между двата типа памети е в начина, по който обменят информация със системата (в това число най-вече с чипсета). При по-старата версия – обикновената DIMM, комуникацията между нея и чипсета е от паралелен тип, а при FB-DIMM – от сериен. Разбира се, с това не се изчерпват всички разлики между тях. Fully Buffered DIMM представляват JEDEC стандартизирани модули, чиято основна цел представлява поддръжка на чипове памет с висока плътност и голямо бързодействие. Смята се, че от началото на тази календарна година големите компютърни компании ще започнат да внедряват масово новата технология в съвременните си хай-тек решения.


При проектиране на новата памет са взети под внимание няколко фактора. Първият от тях е, че използвайки серийния тип комуникация, се пести голяма част от свободната повърхност върху дъното, което от своя страна е предпоставка за вграждане на нови технологии в съвременните платки. Например за опроводяването на пътищата, по които ще се обменят данните между чипсета и модула на паметта при DDR2 за един канал, са нужни повече писти, отколкото за опроводяването на два канала от FB DIMM 


 


Другият основен аспект е, че с повишаване броя на каналите се постига значително увеличение на производителността. Например когато инсталирате една DDR2 – 533 MHz памет в настолното си PC, ефективната максимална производителност, която ще получите, няма да превиши 4264 MB/s. Обаче ако инсталирате два еднакви DDR2 – 533-мегахерцови модула, те започват да работят в двуканален режим, при който максималната производителност достига до 8528 MB/s. FB-DIMM технологията поддържа до осем модула памет, инсталирани на един канал, както и максимален брой на каналите – шест. На практика това означава реално адресиране на памет до 192 GB, както и максимална пропускателна способност от 6,7 GB/s на канал.


Новите модули памет имат почти същата структура като другите типове памет, но в тях е интегриран допълнителен чип, който играе ролята на буфер. Този буфер се нарича AMB (Advanced Memory Buffer) и в момента се произвежда от компании като Intel и други подобни. Връзката между чипсета и буфера се осъществява чрез десет двойки електронни писти, а обратната връзка – от буфера към чипсета, се осъществява чрез дванадесет или четиринадесет двойки писти.


Всеки един AMB чип е последователно свързан със съседния на него. Разбира се, говорим за последователно свързване на чиповете на памети, инсталирани на един и същи канал. В този случай, когато най-крайната памет реши да предава данни, те се препращат към нейния AMB чип, който от своя страна започва да предава побитовата информация към съседния на него AMB чип. От своя страна, той препредава битовете на своя съсед. Това се повтаря, докато поредицата от битове не достигне до чипсета.


За разлика от конвенционалните типове памет, в които трансферът на данни се координира по адресни линии, при FB-DIMM модулите обменът на битове се координира както по адресни линии, така и чрез шината за данни. На практика това означава, че всеки един бит, който се записва или чете от паметта, се следи стриктно както от AMB чипа, така и от чипсета на дънната платка.


Друго предимство на FB DIMM модулите пред стандартните конвенционални типове памет е, че при тях, както споменахме по-рано, се използват два различни канала за предаване и получаване на побитова информация между чипсета и AMB. На практика това е предпоставка за елиминиране на read-to-write латентността при стандартните модули. Разбира се, серийният тип памети са добре познати с голямата си латентност, която обаче в случая с FB DIMM технологията на практика се елиминира поради новата организация на пистите и посветените канали за предаване и приемане на данни.


Подобно на ECC паметите (Error Checking and Correcting), FB DIMM също поддържа корекция и елиминиране на случайните грешки в трансфера, като освен това прави и CRC (Cylic Redundancy Checks), отново благодарение на интегрирания AMB чип.


В момента се произвеждат следните типове FB DIMM модули: PC2-4300, PC2-5300, PC2-6400 със скорости на трансфер, както следва: 4300 МВ/s, 5300 MB/s и 6400 МB/s. Всеки FB-DIMM модул пасва в стандартните 240-пинови DIMM сокети, като консумираното напрежение е около 1,8 V. Очаква се следващото поколение FB-DIMM-2 памети да използват същия сокет, но с по-малка електроконсумация – 1,5 V.


За момента се очаква, че първите FB-DIMM системи ще дебютират от Intel като сървърни хай-енд решения. Освен от Intel, в момента АМВ чипове се произвеждат още от компаниите Micron, Kingston, Infineon.


На практика, както сами най-вероятно се уверихте, FB DIMM технологията успешно внедри серийния тип обмен на данни, при това без да променя съществено основните стандарти и характеристики на DDR2 паметите. Това означава, че единственото в момента, което трябва да бъде успешно разработено, е подходящ чипсет.


За разлика от Intel, прогнозите за AMD са, че се очаква по-бавно да премине към новата технология. Разбира се, голяма част от критиците в бранша смятат, че ако с появата на 64-битови Xeon/FB-DIMM системи от Intel се направи хит и сензация на ИТ пазара, то от AMD ще отговорят по-бързо от очакваното със свои Opteron/FB-DIMM базирани сървърни решения.


 


 

About the author

Редактор

Leave a Comment