Захранване

Enermax Liberty 400 W – модулно захранване на нашия пазар

Written by Редактор

И без да ви обяснявам устройството на едно захранване, на всички е ясно, че в крайна сметка идеята е да получите стабилно напрежение по проводниците, които излизат от него. А колкото повече са тези проводници, толкова по-добре ще могат да се захранят повече подсистеми в компютъра. Но докато всички искаме много кабели да излизат от захранването, доста от нас желаят същевременно тези кабели, ако може, да не са налични през цялото време, а само когато ни трябват. Доскоро това не беше нищо повече от една прищявка на по-капризните потребители, но пък явно техните капризи са били чути от производителите на захранвания, което в частност се вижда в серията Liberty на производителя Enermax.


Какво представлява т.нар. Modular PSU? Задният панел на захранването е изграден от няколко куплунга, които служат за свързване на кабелите от корпуса на Liberty 400 W към частите в компютъра. Голямото удобство в случая се крие във факта, че така можете да свържете точно толкова кабели, колкото ви трябват в момента, и да държите вътрешността на системата си в подреден вид. Все пак Liberty 400 W предлага доста повече от възможността да закачате и махате кабелите на захранването.


Предлагайки 400 W постоянен товар (с пикова, кратковременна мощност от 440 W), Liberty 400 W е продукт, будещ възхищение у хората, които го видят за първи път. Това се дължи на няколко причини – изработката е на много високо ниво, с каквото не могат да се похвалят доста производители. През витлата на 120-милиметров вентилатор, охлаждащ вътрешността на захранването, може да видите в известна степен организацията на елементите и как са позиционирани и свързани те. Освен изработката интерес будят и куплунзите за захранващите кабели. 120-милиметровият вентилатор е вече по-скоро очаквана екстра, отколкото нещо рядко срещано. Но както и да го погледнем, Liberty 400 W буди усещане за стабилност и възможности още преди да сте го включили към системата си.


Както вече споменах, 400-ватовото захранване на Enermax предлага постоянно подаване на 400 W мощност, като за много кратко време издържа до 440 W. Това показва, че за рекламираните 400 W не би трябвало да се притеснявате. Това е една от причините захранването да предлага два изхода за PCIe захранващи кабела, с помощта на които да захраните директно една nVidia SLI или ATI CrossFire графична подсистема. Така автоматично “заделяте” половината мощност на Liberty. Като добавим и един 100–120-ватов процесор и останалата периферия в системата ви, се оказва, че наличните 400 W ще бъдат до голяма степен запълнени.


Нека обърнем малко внимание на комплектовката. Естествено, захранването идва в ритейл опаковка, която освен него съдържа и нещо като “чантичка” с кабелите, които можете да свържете (и то не всички) – два PCIe кабела за графични ускорители, както и три броя, предлагащи MOLEX/SATA куплунга. На самото захранване обаче има общо шест конектора за molex/sata кабели, така че допълнително можете да разширите броя им. Стандартно трите кабела предлагат по 6 Molex-а и 6 SATA общо, като всеки един притежава разбъркано по два молекса и два SATA. Това донякъде е неудобно, ако нямате много SATA (или пък IDE) дискове. Организирането на кабелите в “само SATA” и “само Molex” вариант би било доста по-удачно.


Откъм напрежения Liberty 400 W предлага следното:


+3,3 V – до 26 А;


+5 V – до 28 А (общата консумация през 3,3 V и 5 V не трябва да превишава 150 W);


+12 V1 – до 20 А;


+12 V2 – до 20 А (общата консумация през 12 V1 и 12 V2 не трябва да превишава 360 W или 30 А);


тотална мощност през +3,3 V, +5 V, +12 V1 и +12 V2 = 400 W.


Добре се вижда, че не можете да натоварите и двете 12 V линии до максималните им стойности, защото това ще е просто невъзможно. Ако и двете линии се използват едновременно, 2 х 15 A ще е максимумът, който Liberty 400 W ще ви позволи да черпите.


Вентилаторът на захранването е напълно безшумен. Той се върти с малко над 1000 rpm по време на работа и създаденият въздушен поток е достатъчен за оптималното охлаждане на вътрешността на устройството, при отсъствие на всякакви шумове от завихряния.


Liberty е едно много интересно захранване, което показва реално какви типове захранвания и с какво качество трябва да ползва всеки един от вас. Разбирам, че главната причина е финансова, но нека не забравяме, че както дънната платка е основата на една компютърна система, така захранването е източникът на мощност, без който всичко събрано в кутията не може да заработи нормално.


 

About the author

Редактор

Leave a Comment