Хардуер

Emotiv представя PC устройство, задвижвано от човешкият мозък

Written by Редактор

Сериозното развитие на технологиите в последно време позволява извършването на доста революционни открития, например цялостното симулиране на мозъка на мишката чрез суперкомпютрите IBM Blue Gene. По този начин за първи път се очерта по-ясно картината на промените в нервната система при възникване на усещането за миризма. Подобни разработки обаче могат доста лесно да се комерсиализират, като например залегнат в основата на нов тип компютърни системи, които ще позволяват още по-реалистичен геймплей. Като за начало, защо да нямаме мишка, която да се управлява директно чрез мозъка ни?


OCZ наскоро демонстрира точно това – мишка, която вече се нуждае не от нашата ръка за работата си, а по-скоро от мислите ни. Сега е време нещата да преминат една стъпка напред, след като компанията Emotiv обяви, че съвсем скоро ще видим и първото мозъчноуправляемо устройство за 3D игри. Новият продукт ще се нарича The Epoc и ще струва около $299, което, на фона на новия тип възможности и усещане, едва ли ще е прекалено висока цена.Основната идея зад The Epoc е да разпознава сигналите, генерирани от мозъка на играещия. Част от функциите ще се състоят в разпознаване на над 30 изражения на лицето, отново базирани на тези сигнали. The Epoc ще позволи на играча да контролира игровите усещания по един нов и различен начин, с доста по-голяма степен на виртуалност и интуитивност. Основната задача на The Epoc е да прочита мозъчните сигнали и след това да ги преобразува в команди, които играта да разпознава и динамично да изпълнява.


Според шефовете на Emotiv това е първото устройство от този тип, което не изисква многобройни проводници и електроди, закрепени на главата, и специално обучен технически персонал, грижещ се за правилното му функциониране. The Epoc се базира на енцефалографията (ЕЕГ) – метод за разпознаване на мозъчни импулси и сигнали, който се използва от доста време. Първата подобна идея за устройство, управлявано директно от мозъка, възниква още през 70-те години на миналият век.


The Epoc ще позволи революционни промени по геймплея, като например героят в играта да реагира чрез жестове и мимики така, както и самият играч. Представете си как Терориста в Counter-Strike ви се усмихва, преди да ви застреля – това ще е възможно чрез The Epoc. Според Emotiv, The Epoc ще придаде ново значение на FPS игрите – при тях голяма част от реализма се крие зад избраният аватар, който в момента не издава никакви емоции.


Устройството ще “ляга” удобно на главата на потребителя, а комуникацията ще се извършва по USB интерфейса. Освен енцефалографски сензори, The Epoc притежава и жироскоп. Сред поддържаните възможности за изразяване на настроение са вълнение, напрежение, разстроеност, нервност, усмивка, намигване, повдигане на вежди, както и усещане за бутане, дърпане, повдигане, пускане и завъртане (в 6 различни направления).


С пускането на пазара на новата “мозъчна мишка” на OCZ и началото на продажбите на “The Epoc”, много геймъри ще имат възможността да усетят тръпката от любимите си игри по един нов начин. Естествено, това е едва началото на развитието на подобни виртуални устройства, като и двата производителя обещават в близките години да развият идеите си много по-сериозно. Според OCZ наличието на конкуренция само ще помогне на двете компании (пък и на бъдещи техни конкуренти) да създават все по-интересни продукти от такъв тип.


Тодор Богданов

About the author

Редактор

Leave a Comment