Интервю

Емануил Рафаилов: “До няколко месеца ще предложим услуги, базирани на WIMAX”

Written by Редактор

Малко повече от половин година след спечелването на търга за лицензия за безжични мрежи от типа “точка към много точки”, клас А, управителят на “Транс Телеком” Емануил Рафаилов застана пред в. “Компютри”, за да разкаже повече за готовността на неговата компания да предложи услуги, базирани на безжичната технология WIMAX. Припомняме ви, че след оспорвана битка телекомът спечели правото да закупи лицензия на рекордната за този сектор цена от 5 044 000 лв.


Лицензията е с национално покритие, осигурява ограничен ресурс от 2 х 21 MHz в честотния диапазон 3,5 GHz и e издадена за срок от 10 години.


Емануил Рафаилов е работил последователно като юрисконсулт, адвокат в Софийска адвокатска колегия, изпълнителен директор на “Химко” АД – Враца, съветник в Агенцията по приватизация и главен секретар на Комисията за регулиране на съобщенията. От 2005 г. работи в “Трансхолд България Холдинг”, а от декември същата година изпълнява длъжността управител на “Транс Телеком”.


 


Г-н Рафаилов, близо шест месеца след спечелването на лицензия от типа “точка към много точки” имате ли готовност да предложите на клиентите си безжични услуги, базирани на WIMAX?


През изминалия период бяха разгледани и анализирани новостите и тенденциите за развитие в областта на телекомуникациите и по-специално технологията WIMAX. На база на нашите анализи на пазара в международен мащаб организирахме конкурс за доставка на оборудване, работещо по технологията “точка към много точки – WIMAX”. Конкурсът завърши и сме се спрели на доставчик. Вече се работи по подготовката на първите базови станции. Избрали сме съвременна технология, която има техническата възможност и поддръжката на водещи производители, за да еволюира в 4G. Имаме готовност в следващите няколко месеца да стартираме предлагането на услуги, базирани на технологията WIMAX.


Какви услуги смятате да предложите на вашите клиенти?


Като телекомуникационен оператор от ново поколение ние предлагаме съвременна телефонна услуга – клас 5. Това означава, че услугите ни предоставят на потребителите пълната функционалност на нашия софтсуич, като история на разговорите, дефиниране на групи, пощенска кутия, адресна книга, конферентни и видеоразговори. След старта на WIMAX мрежата ще бъдат предложени такива услуги като video on demand, streaming media, instant messaging и видеоконферентни връзки. Нашите амбиции са да предлагаме на потребителите всички нови услуги, които технологията WIMAX може да осигури.


 


На какъв етап сте от разработването на мрежата си и провеждани ли са вече тестове?


Както вече споменах, проведохме конкурс за доставка на оборудване и сме се спрели на доставчик. Плановете ни са в съвсем кратки срокове, в много скоро време, да стартираме пилотно с предлагането на услуги чрез технологията WIMAX в един от най-големите градове в България – София. Ще разширяваме мрежата си и в другите големи градове на страната, а до края на октомври тази година да предложим услуги в 12 града в страната.


 


Готов ли е пазарът, за да използва WIMAX? Бихте ли коментирали развитието на телекомуникациите в страната и по какъв начин ще ги промени навлизането на този тип услуги?


По същество технологията WIMAX се явява алтернатива не само на т.нар. последна миля, но и нова стъпка в ерата на комуникациите като цяло. Чрез тази технология потребителите получават персонален широколентов достъп навсякъде и по всяко време. В България достъпът до крайния потребител е силно ограничен поради доскоро монополното състояние на пазара. Със старта на нашата мрежа ние ще осигурим възможността на хиляди компании, офиси и домакинства да ползват нашите услуги без нуждата от кабели, даже и без пряка видимост.


Освен като конкурент на предлаганите в момента на пазара ADSL и LAN услуги, смятам, че WIMAX мрежите ще се явяват и конкурентна алтернатива на UMTS, EDGE и GPRS услугите – нашите бъдещи клиенти ще се радват на високоскоростната си връзка към интернет не само докато седят пред домашния си компютър, а и във всяка точка на покритие на нашата мрежа.


 


Наскоро КРС обяви, че ще издаде още лицензии “точка към много точки” в обхват 26 GHz. Как ще коментирате това, смятате ли, че ще има интерес към тези лицензии след първоначалния бум при първите търгове?


Технологията, използваща честота 26 GHz, е подходяща за осигуряването на опорна мрежа с национално покритие. Подобна лицензия би представлявала интерес за телекомуникационни оператори, които нямат собствената национална инфраструктура и използват услугите на друг оператор, явяващ се обикновено и конкурент. Спечелването на лицензията би им позволило по-голяма независимост и при всички случаи – възможност за бързо и евтино изграждане на национална опорна мрежа.


“Транс Телеком” проучва възможността и ползите от придобиване на такава лицензия.


 

About the author

Редактор

Leave a Comment