Интернет

Електронни комикси

Written by Редактор


Обичате ли да четете комикси? Например изданията на световноизвестните “Марвел” или все още въздишате по старите български техни аналози “Дъга” и “Чуден свят”? А случайно да сте срещали файловите формати CBR и CBZ? Ако се чудите какво е общото между тях, отговорът е лесен: тези два формата са едни от най-популярните за разпространение на комикси в електронен формат. Всъщност може би точната дума е “псевдоформат”, тъй като те представляват просто графични файлове (най-често jpg, но може и bmp, png или gif), опаковани като rar за cbr и zip за cbz съответно.


Мога да призная, че дълго време се питах защо са нужни тези псевдоформати и каква е причината да бъдат създадени. Не е ли по-добре историите да се разпространяват като отделни графични файлове, които да се отварят с програми като ACDSee например? Или да се разпространяват чрез платформено независимия PDF? В първия случай определено е крайно неудобно да се преглежда поредица от графики. Вторият е по-добър и често също е предпочитан, но лично за мен PDF е по-лош вариант, когато говорим за преглеждане на пълен екран на документ с голям размер и съдържащ много снимки – усеща се неприятно забавяне. В такива случаи винаги е по-добре да се избере специализирано решение, което е предназначено само за една задача, но я изпълнява добре! А за cbr и cbz също може да се каже, че са платформено независими, тъй като съществуват софтуерни разработки за Linux и MacOS, някои от които ще откриете на следните адреси:


• sourceforge.net/projects/comicmaster/


• comix.sourceforge.net/


• linux.bydg.org/~yogin/


• colas.nahaboo.net/software/scansreader/


По въпроса за авторските права: не бързайте да си мислите, че този псевдоформат е незаконен. Както обикновено, и в тази област има достатъчно ентусиасти, които създават и разпространяват ресурси напълно безвъзмездно. Две отправни точки за търсене:


• www.flashbackuniverse.com


• www.comicbookresources.com (основан през 1996 г.)


Не забравяйте да попитате и чичко Гугъл – той ще ви каже още много уебстраници, на някои от които ще имате късмета да откриете и безплатни комикси.


След теорията нека да обърнем малко внимание и на практическата страна и да разгледаме част от наличния софтуер (под Windows) за разглеждане на комикси в цифров вид.


CDisplay


Разработчик: David Ayton


Лиценз: безплатен


Официален сайт: www.geocities.com/davidayton/CDisplay.htmlНеговото име се разшифрова като Sequential Image Reader, или инструмент за разглеждане на последователни графични файлове. Това означава, че освен за комикси може да го използвате и като заместител на друг софтуер, който използвате за преглед тип “слайдшоу”. На пръв поглед това е по-елементарното от двете приложения и съответно ще ви е много лесно да започнете да го използвате. Но ако не сте доволни от настройките по подразбиране, има възможност да ги промените. Това става от меню Options, Configure или само с натискане на клавиша “C”.


В първата секция разполагате с разнообразни възможности за настройка на големината на изобразяваните графики – аз използвам Fit if Oversize, но изборът зависи от диагонала на вашия монитор и вида на самия комикс.


След това са предвидени настройки на цветовата гама и премахване на евентуални жълти оттенъци. После идват Program Settings, като някои от по-интересните сред тях са: zoom – лупа, която е активна само в режим на пълен размер на страницата, превъртане на две страници едновременно в режим на преглед на две страници едновременно и специфичният Japanese Mode, който обръща последователността на страниците в Two Page режим. И накрая, в Mouse Control могат да се настроят всички действия, които се извършват с мишката. Похвално е и старанието на автора да добави сравнително подробни балонни подсказки за всяка възможност на програмата.


Много удобна е опцията за повторно отваряне на последната заредена поредица, и то точно на мястото, на което е било приключено разглеждането – File, Resume Reading (R). Другата опция в меню Options е Rotate – за завъртане на всички разглеждани снимки. Както беше отбелязано по-горе, картинките могат да се преглеждат и автоматично – меню File, Automatic Slideshow (или А). Не видях обаче възможност за промяна на времето за автоматично обновяване.


Естествено, освен с мишката, комиксите се управляват и чрез клавиатурата. Основните клавиши са: Space – за превъртане напред, Shift + Space – за връщане назад, Home и End – съответно за прехвърляне в началото или в края. Използвайте W за Windowed Mode, което всъщност означава пълен екран.


Накрая ще споделя и впечатленията си от работата на Cdisplay с повредени архиви – те се отварят и могат да се преглеждат до мястото на проблема, което също е малък плюс за програмата.


ComicRack


Разработчик: cYo Soft


Лиценз: безплатен


Официален сайт: comicrack.blogspot.comЗапочвам със забележката, че преди да пристъпите към неговото инсталиране, трябва да се уверите, че притежавате .NET Framework 2. Още с първото стартиране се набива на очи разликата във външния вид на двете приложения, която категорично е в полза на ComicRack. По подразбиране работният прозорец е разделен на две – поле за преглед на страницата и за търсене и организиране на наличните комикси. Долният панел се състои от 3 секции: библиотека, в която могат да се подреждат наличните файлове, миниалтернатива на Windows Explorer и списък с всички страници на отворения комикс. Тук дори не бих могъл да изброя начините за сортиране на наличните комикси, а с двойно щракване върху миниатюрите може бързо да ги зареждате. Този двупанелен режим е подходящ само за монитори с размер над средния, а собствениците на по-малки могат да го скрият, като щракнат веднъж с левия бутон на мишката в полето за преглед. От своя страна малкият панел също може да се конфигурира и част от неговите елементи да се скрият.


Две малки разлики в сравнение със CDisplay са сините стрелки, които се появяват в левия и десния край на екрана – щракване върху тях сменя страницата и малкото прозрачно прозорче, което се появява при превъртане на комикса и показва коя точно част от страницата е визуализирана в момента.


ComicRack поддържа отварянето на повече от един комикс – Ctrl + T, а с Ctrl + Shift + A се добавят още папки в библиотеката. След като отворите файл, може да изберете File, Save eComic as и да го запишете в друг формат – zip или pdf. Приложението поддържа и стандартни pdf файлове, но ако отворите такъв, ще се заредят само снимките от него.По всяко време имате на разположение лупа (Ctrl + M), чиито параметри се променят от падащото меню на съответния бутон. Лесно може да подминете малкото бутонче в дясната част, изобразяващо катинар – ако е натиснато, тулбарът ще е видим и в режим на преглед “цял екран”. Щракнете върху бутона Info или Ctrl + I и ще можете да редактирате базовата информация за комиксите: автор, жанр, дата и др.


Много ми допадна възможността за слагане на рейтинг на всеки комикс – Edit –> My Rating. Степените са от 1 до 5 звезди, които са видими върху умаленото изображение на заглавните страници и могат да се поставят и чрез Ctrl + 1 до 5 (Ctrl + 0 ги премахва). Настройките на размера на страницата се намират в меню Display, но са достъпни и от бутона, който е вляво от този за лупата.


Ctrl + F6 (или Edit, Preferences) отваря базовите настройки на приложението. Тези, които най-вече ще се използват, са в поле Page Display, където препоръчвам включването на High Quality и Automatic Contrast Enhancement, и в поле Keyboard, откъдето могат да се променят бързите клавишни комбинации. Обърнете внимание и на Sharing, откъдето се позволява споделяне на библиотеки с комикси в локалната мрежа, като е предвидена и защита с парола.


И накрая, ако желаете да използвате ComicRack с преносимо USB устройство, трябва да отворите с Notepad файла ComicRack.exe.config, намиращ се в главната папка на програмата, след което да промените стойността на UseLocalSettings от false на true.


Адриан Банчев

About the author

Редактор

Leave a Comment