Програмиране

EasyBCD – лесен начин за конфигуриране на boot менюто

 изисквания: Windows Vista/2000/XP/Longhorn Server, .NET Framework 2.0


Официален сайт: http://neosmart.net/dl.php?id=1


Лиценз: Freeware (NPOF 1.0)


Програмата, която ще ви представя, е подходяща преди всичко за хората, които използват повече от една операционна система. Последната версия на EasyBCD е изцяло съвместима с новата операционна система на Microsoft Windows Vista, така че вече спокойно ще можете да нанасяте промени върху bootloader и на тази платформа. С помощта на програмата ще добавяте бързо и лесно нови записи към boot менюто, в това число и Линукс, Mac OS X или BSD системи.Инсталиране


Единствено що се отнася до процеса на инсталиране на програмата, съм склонен да се съглася с разработчиците, че няма да имате нужда от експертни познания. Въпреки че според тях използването на приложението е също толкова лесно, колкото инсталацията, моят съвет е, ако досега не сте работили с подобен тип приложения, да се запознаете подробно с помощната информация и най-вече с това, до което може да доведе неправилната работа. Защото тук определено има какво да се обърка – разбира се, не непоправимо, но все пак е по-добре да си спестите излишни главоболия.


EasyBCD се инсталира като почти всяка стандартна Windows програма, а от вас се изисква единствено потвърждение и преминаване към следващата стъпка.


Интерфейс


Веднага след процеса на инсталация EasyBCD се стартира автоматично. Интерфейсът на програмата е семпъл, приятен и, най-важното – интуитивен. Основният прозорец е разделен на две части. По-голямата част е отделена за извеждане на допълнителните настройки и информацията. Приложението се управлява с помощта на шестте функционални бутона, намиращи се в лявата част на работния прозорец на програмата. Те ви осигуряват достъп до абсолютно всички опции и функции за контрол и модификация на MBR (Master Boot Record), налични в EasyBCD.


В горната част се намира лентата с инструментите, от която имате достъп до някои опции и настройки, свързани с конфигурирането на самата програма: ъпдейти, помощна информация, категорията, която да се зарежда при стартирането на EasyBCD, големина на използваните шрифтове и др.


Работа с програмата


Разбира се, преди да започнете да работите с EasyBCD, ще е най-добре да направите бекъп на настоящия MBR и bootloader на операционната ви система. Така, от една страна, ще се застраховате, ако нещо случайно се обърка, а, от друга, ще можете лесно да възстановите предишното състояние на тези два особено важни компонента. За наша радост разработчиците от NeoSmart Technologies са се погрижили да ни предоставят удобен инструмент за автоматичен бекъп. Той се намира в менюто Tools –> Options –> Automated MBR Backup. С него бихте могли да направите бекъп и на настройките на програмата, като имате възможността сами да укажете директорията, в която да се съхранят резервните копия.По подразбиране след стартирането на програмата се зарежда първото меню – View Settings. В основното работно поле се зарежда единствено информация за записаните в bootloader на Vista операционни системи, както и физическите устройства, върху които са инсталирани те.


От следващото меню – Configure Boot, имате възможност да нанесете промени върху boot менюто и процеса на зареждане. Тук се определя коя операционна система да се зарежда по подразбиране след изтичане на зададеното време, което стандартно е 30 секунди, но бихте могли да го промените. Можете да променяте и основната директория на всяка от наличните в списъка операционни системи, както и да модифицирате наименованията, с които се извеждат в boot менюто. След като нанесете съответните промени, използвайте бутоните Save Settings, за да ги запазите.


Третото поред меню – Add/Remove Entries, предоставя достъп до своеобразен мениджър, с чиято помощ лесно ще добавяте нови Windows, Линукс, Mac OS X или BSD операционни системи. Всъщност прозорецът с настройките тук е разделен на две части. В едната може да променяте реда, в който да се изписват наличните операционни системи в boot менюто, а от другата се добавят самите записи.


За Windows платформите е необходимо, освен версията на операционната система, да въведете и точният път до директорията, в която е инсталирана, например C:Windows. При Линукс/BSD системите трябва да се избере съответният boot мениджър, който сте използвали – GRUB, LILO/eLILO или FreeBSD. Също така е необходимо да укажете устройството и дела, върху който е инсталиран самият мениджър. При Mac OS X имате възможност да се възползвате от автоматичния конфигуратор на настройките, но може също да зададете ръчно диска и дела, върху който сте инсталирали операционната система. Ще е необходимо и още едно нещо – да посочите платформата: iMac/MacBook или Generic x86 PC. След като направите съответните промени, ще трябва да добавите и новите записи към boot менюто. Това става с натискане на бутона Add Entry.


Последната опция, с която разполагате в тази секция, е да инсталирате loader-a NeoGrub. Той беше представен в предходната версия на програмата и мога да кажа, че е изключително полезен. С него лесно ще заредите Линукс или BSD операционни системи, дори и ако мениджърите GRUB и LILO не са инсталирани върху boot сектора на диска.


Следва менюто Advanced Options. Тъй като тази версия на програмата е предназначена преди всичко за работа под Windows Vista, наличните опции и промените, които ще направите, ще се отнасят единствено към тази операционна система. От тук ще можете да разрешите инсталирането на не-WHQL сертифицирани драйвери в 64-битовата версия на Vista. Също така ще можете да изключите опцията Data Execution Prevention, да стартирате системата в kernel-debug режим, да ограничите броя на процесорите, използвани от Windows (при положение че разполагате с повече от един) и др.Последното меню, имащо пряко отношение към процеса на стартиране на системата, също е ограничено до работата с Vista. Ако това е една от операционните системи, които използвате, то от тук имате възможност директно да преинсталирате bootloader-а на Vista. Другата възможност, с която разполагате, е да деинсталирате въпросния boot loader, което автоматично ще възстанови настройките на Windows XP, стига, разбира се, и тази система да е инсталирана на компютъра ви.


При положение че настройките, които сте нанесли върху boot менюто на Vista, ви удовлетворяват, от тук лесно ще им направите резервни копия, както и евентуално ще ги възстановите при необходимост. От последното меню на EasyBCD имате осигурен бърз достъп до някои основни системни инструменти, като командния промпт, системната информация, контролния панел, функцията System Restore и др.


Заключение


Това е едно от приложенията, които определено заслужават вниманието ви. Но е добре да бъдете внимателни, защото EasyBCD може както да ви спести, така и да ви създаде много проблеми и главоболия при неправилна работа. Тези от вас, които вече използват две или повече операционни системи на една машина, със сигурност ще оценят качествата и възможностите на програмата. На начинаещите потребители мога само да дам съвет да се запознаят предварително с помощната информация на EasyBCD. Неин подробен вариант ще откриете на http://neosmart.net/wiki/download/attachments/3/EasyBCD+Documentation.pdf , а самата програма може да изтеглите от http://neosmart.net/downloads/software/EasyBCD/EasyBCD%201.52.exe . И въпреки че настоящата версия е предназначена за Windows Vista, спокойно се инсталира и върху Windows 2000, XP и Longhorn Server.


Галин Атанасов

About the author

Редактор

Leave a Comment