Памети

Достъпните модели DDR2 памети

Written by Редактор

 Днешната тема на броя, засягаща DDR2 модулите, обхваща доста голям спектър от модели, марки, а също така и характеристики. Поради тази причина решихме да разделим модулите по скорост и цена, така че да ви е по-удобно да изберете точно това, което търсите. Не всеки е в състояние да отдели голяма сума пари за най-добрите памети и е добре да се знае какво могат и по-евтините (но не и непременно слаби и некачествени) модули, които не предлагат 1000 MHz при агресивни (за DDR2) тайминги – оптималният вариант за бюджетните машини на Intel, както и за новата AM2 платформа на AMD.

Не съм правил някакво конкретно разделяне по отношение на ограничаването на цената до определена сума, а реших да отделя 667 MHz паметите в тази статия, като оставя 800 MHz+ версиите в другия материал, който можете да намерите на страниците на вестника. Все пак ще забележите (след като прочетете и двете статии), че невинаги номиналната скорост показва истинските възможности на паметта – както в положителна посока, така и в отрицателна.


Защо не разглеждаме DDR2-533 модули? Главната причина е доста ограниченото им разпространение в момента. Освен това цената на 533 MHz памети е ако не на нивото на 667 MHz, то с една идея по-ниска и не си заслужава да им се обръща толкова голямо внимание.


Паметите се пускат на дънна платка Intel Original Board 975XBX (с последния BIOS) с процесор Intel Extreme Edition 955. За допълнителна стабилност при режимите на овърклок поставих 120 мм вентилатор върху модулите, за да се осигури оптимална работна температура. При проверката за максимален овърклок напрежението на паметта бе установено на 2,2 V. Въпреки че донякъде това може да изкриви представянето на модулите при тестове в условия без вентилатор, наличието на въздушен поток в кутията ви е препоръчително при всички случаи.
A-DATA DDR2-667/800


Това са вероятно едни от най-разпространените памети в момента, главно поради цената си и стабилната работа, която предлагат. Нека уточня, че говорим за съвсем “обикновените” модули на A-DATA със скорост 667 MHz и не ви показвам Vitesta версията, която вероятно би била по-различна (и не става дума само за наличието на алуминиев радиатор). Двата ни предоставени модула притежават по 8 DDR2 чипа от всяка страна, маркирани с логото A-DATA. Така никакво охлаждане не се грижи за оптималните работни температури на паметите, но и се предполага, че тези модули няма да се използват за овърклок и оттам за повишаване на работното напрежение.


512 MB модул по SPD (Serial Presence Detect) представлява следното: 200 MHz при тайминги 3-3-3-9, 266 MHz при тайминги 4-4-4-12 и 333 MHz при тайминги 5-5-5-15. Това автоматично означава, че при 667 MHz DDR паметта би трябвало да работи при тайминги 5-5-5-15. Естествено, няма нужда да ви казвам, че при номиналните си настройки двата 512 MB модула работят без никакви проблеми. Дори без затруднения честотата се покачи до 800 MHz, където отново бе налична стабилност при 5-5-5-15. Ясно бе, че можем да си поиграем и с таймингите, като на 667 MHz и двата модула работеха стабилно при настройка 4-4-4-12. Същото може да се каже и за работа при 800 MHz честота. Това вече говори доста добре за тези съвсем нескъпи памети, които предлагат доста за цената си.


Чиповете, които A-DATA използват, не отделят кой знае какво количество топлина, защото под лекия въздушен поток, създаван от 120 мм вентилатор, паметите са направо студени. Премахването на допълнителното охлаждане довежда до леко загряване на 512 MB A-DATA DDR2-667 платките, но определено не до ниво, при което температурата би била прекалено висока.


Като цяло паметите на A-DATA правят добро впечатление – главно поради факта, че не претендират за способности, но определено показват такива.
JetRam DDR2-667


Компанията Transcend Information е собственик на марката JetRam, под която предлагат своите продукти – DRAM модули, мултимедийни и флаш карти и т.н. За теста на DDR2 модули ни бяха предоставени най-бързите в момента DDR2 платки на Transcend – 667 MHz JetRam памети с обем 512 MB и 1 GB. Както вероятно се досещате, те не са създадени за някакви екстремни изпълнения, но все пак нивото на овърклок също бе проверено.


JetRam DDR2-667 представляват платки с чипове, маркирани с JetRam и означени с “-6”, което би трябвало да значи точно 667 MHz. Казвам ви това, за да обърнете внимание, че модулите нямат допълнително охлаждане. Но като се има предвид предназначението на паметта JetRam, алуминиев радиатор едва ли е нужен. Наличието на 120 мм вентилатор обаче помогна да проверим и овърклока на модулите, без да се притесняваме за температурата.


По SPD паметта JetRam представлява следното: 200 MHz при тайминги 3-3-3-8, 266 MHz при тайминги 4-4-4-11 и 333 MHz при тайминги 5-5-5-13. Естествено, първо проверих работата при номиналната честота от 667 MHz DDR и съответните латентности. Проблеми нямаше, но такива се появиха при опита да намаля таймингите до по-ниски стойности – 5-5-5-15. Допълнителното учудване дойде и от факта, че както 512 MB, така и 1 GB модули работеха без проблем дори на 800 MHz, но понижаването на латентността до ниво от рода на 4-4-4-12 водеше до нестабилност по време на работа. Промяната на захранващото напрежение също не помогна, но постигането на 800 MHz работна честота все пак показва някакъв потенциал в тези модули.


По време на работа нито 512 MB, нито 1 GB модули загряваха достатъчно, за да има нужда от външно охлаждане. При наличието на 120 мм вентилатор паметите са направо студени, а премахването му води до леко загряване на чиповете, но не се постигат кой знае какви сериозни температури. JetRam DDR2-667 е една добра памет, която, макар да не показва завидни овърклокърски способности, притежава друго важно качество – стабилна работа, както и ниски работни температури.
Corsair Value Select DDR2-667


Марката Corsair почти винаги свързваме с бързи и нисколатентни модули, като например тези от серията XMS или TwinX. Въпреки това компанията не се е специализирала само в производството на бързи (и скъпи) памети, но и в “по-народни”. Ето защо е създадена серията ValueSelect, която е малко по-различна от традиционните продукти на Corsair.


По SPD паметта ValueSelect DDR2-667 представлява следното: 200 MHz при тайминги 3-3-3-9, 266 MHz при тайминги 4-4-4-12 и 333 MHz при тайминги 5-5-5-15. Модулите са подобни на описаните по-горе – без шарени или позлатени радиатори, като чиповете на 512 MB и на 1 GB платки са премаркирани да показват името на компанията.


Работата при номинални настройки е напълно безпроблемна, но това малко или много се очаква от продуктите на Corsair. Въпросът е колко точно Value са тези модули и какво реално ги различава от по-скъпите предложения – а разлика определено има. На щатните 667 MHz паметите демонстрираха стабилна работа дори при занижени до 3-3-3-9 тайминги (но и напрежение от 2,1 V). За мое съжаление това не продължи дълго с повишаване на честотата. Дори промяна на напрежението до 2,2 V не помогна да задържа вълшебната комбинация 3-3-3 и с достигането на 800 MHz се наложи Trcd (Ras to Cas Delay) да бъде повишено чак до стойност 5. Комбинацията 4-5-4-12 не е кой знае колко за оплакване, особено за подобен клас памети и реално ще ви осигури добра производителност от страна на паметта.


Що се отнася до температурата, тези модули на Corsair определено имат нужда от охлаждащ ги радиатор, особено ако решите да повишите работните им честоти и напрежение. При настройки 800 MHz, тайминги 4-5-4 и напрежение от 2,2 V, 120 мм вентилатор определено си е точно на място.


Може би щях да определя тези памети на Corsair като най-перспективните 667 MHz, наред с A-DATA модулите, но в статията за високия клас памети ще прочетете за един друг комплект 667 MHz памет, производство на Corsair, които бяха изненадата на този преглед.
Тодор Богданов
Авторът благодари на фирмите “МОСТ Компютри”, Solytrade и Soft Communications за предоставените за тест DDR2 памети.

About the author

Редактор

Leave a Comment