Практика

Достъп до ext2 дялове под Windows с Win2fs 0.1

Written by Редактор


Достъп до ext2 дялове под Windows с Win2fs 0.1


С оглед на увеличаващия се брой потребители, които работят с повече от една операционна система, в практиката все по-често се налага прехвърляне на данни от едната платформа към другата. Докато Linux базираните ОС по правило могат да четат и пишат върху FAT и NTFS дяловете, използвани от MS Windows ОС, обратното съвсем не е така. Windows потребителите трудно могат да манипулират с файловете, резидиращи върху нативен ext2 форматиран Linux дял. Софтуерът Win2fs е разработен именно за да създаде баланс в тази насока, осигурявайки възможност за четене и дори запис при ext2 файлови системи, но под Windows.


И така, ако в практиката си се сблъскате с подобен проблем, просто свалете Win2fs и го инсталирайте. Процесът е елементарен, тъй като се състои в няколко щраквания с мишката, след което доскоро недостъпните под Windows ext2 дялове вече са активни и могат да се разглеждат директно чрез файловия мениджър Windows Explorer. Техните условни буквени “символи”, с които Windows маркира и идентифицира логическите дискови дялове, се дефинират чрез съответното Win2FS меню от контролния панел (Control Panel).


Монтирането и демонтирането на нови ext2 файлови системи става чрез основния прозорец на Win2fs, както и чрез препратката към центъра с настройките на WinFs, която е достъпна в контролния панел. Изберете желания дисков дял и натиснете бутона Mount за прихващане и съответно Unmount за разкачване. С тази програма дори може да форматирате своя ext2 дял чрез командата Format, която е достъпна в полето със свойствата в Win2fs, като за целта се изисква монтирането в режим с права за запис.Win2fs предлага и аналог на командата e2fsck за сканиране на дела и евентуалното коригиране на открити грешки във файловата система, т.е. това е нещо като еквивалент на командата chkdsk/scandisk, познатa от Windows, но под Linux. Проверката се осъществява посредством бутона Check, който също е достъпен в полето със свойствата на Win2fs за конкретния дял.


Редно е да се отбележи, че за да работи коректно, програмата изисква администраторски привилегии. На този етап липсва поддръжка на ext3 файловата система, макар че това също е в TоDо списъка на разработчиците на безценното помагало с отворен код. Може да го изтеглите от интернет адрес: http://win2fs.sourceforge.net/downloads.shtml.


Димитър Петков 

About the author

Редактор

Leave a Comment