Мултимедия

Джобни мултимедийни плеъри – новото интелигентно украшение

Written by Редактор


Джобни мултимедийни плеъри – новото интелигентно украшение


Част 1


Развитието на технологиите през последните години позволи миниатюризирането на голяма част от компютърната и потребителската електроника. Само си припомнете първите CD и MP3 плеъри, които използваха големи батерии и се нуждаеха от CD носител, за да има какво да възпроизвеждат като музика. В днешно време обаче нещата са малко по-различни и не е нужно човек да носи в себе си половинкилограмово или дори по-тежко устройство, за да слуша любимата си музика, докато пътува, чака автобус или самолет или просто докато се разхожда в парка. Освен това джобните аудиоплеъри отдавна “помъдряха” и предлагат много други функции.


В този материал ще разгледам мултимедийни плеъри на няколко компании, като всички модели се различава от другите не само по дизайна, но и по наличните функции. Както споменах по-горе, съвременното устройство от този тип отдавна престана да бъде “просто един MP3 плеър” и предлага разнообразни функции – MP3/WMA просвирване, FM радио, USB Flash диск, разглеждане на снимки, диктофон, възможности за гледане на определен тип видеоклипчета (WMV, AMV и др.). Това са, общо взето, най-разпространените възможности на голяма част от джобните мултимедийни устройства, които се различават от джобните видеоплеъри не само като дизайн и видеовъзможности, но и много сериозно като цена.


Нека накратко разгледаме какво включват основните функции, които изброих по-горе:


• MP3. Поне този стандарт със сигурност се поддържа изцяло и без проблем може да слушате каквито и да е MP3 файлове. Дали VBR (променлива честота), или CBR (постоянна честота) вариант на компресия, дали 96 KB/s, или 320 KB/s, новото поколение плеъри нямат проблеми да възпроизведат любимата ви песен. Затова е добре да изберете по-нов модел, за да бъдете сигурни, че няма да пропуска от “по-странно” компресираните аудиофайлове.


• FM Radio. Някои модели предлагат и опцията да слушате радио. Няма да разполагате с кой знае какви настройки или пък запаметяване на станции на определени бутони (въпреки че някои плеъри позволяват определен начин за съхранение на станции), но поне която и да е радиостанция ще може да се просвири без проблеми. Единственият тънък момент остава качеството на сигнала, защото в случая слушалките и в частност самият потребител са антената, но ако покритието е добро едва, ли ще имате големи претенции.


• USB Flash. Тази функция като че ли от само себе си присъства при всеки един плеър поради наличието на връзка с компютъра и възможността за директно копиране на информация върху устройството. Доста производители не обръщат голямо внимание на скоростта на запис, защото, нека бъдем честни – при копирането на няколко песни едва ли ще ви направи впечатление дали ще се случи в рамките на 30, или 45 секунди, но ако плеърът ви притежава 1 GB памет и често го използвате за трансфер на данни, тогава вече ситуацията се променя. Поради това е удачно да се поинтересувате и от тези характеристики на избрания от вас плеър.


• Разглеждане на снимки – много удобно, но не и налично при всички модели и марки. По-компактните няма как да ви предложат подобна “екстра” поради липсата на дисплей, който да го позволява изобщо. Други плеъри пък не притежават кой знае колко сполучлив дисплей, което от своя страна води до некачествено изобразяване на снимката. Общо взето, не разчитайте много на тази функция, когато си търсите джобен MP3 плеър.


• Диктофон. Има модели, които позволяват записа на звук с приемливо качество, като при наличието на голям обем памет вашият MP3 плеър може да се превърне в помощно средство за запис на дълги интервюта, лекции или друг тип “говорна” информация. В зависимост от качеството на вградения микрофон може да получите както много добър запис, така и нещо, което няма да разберете никога.


• Гледане на клипове. Поради компактния си размер джобните MP3 плеъри рядко позволяват възпроизвеждане на клипове, пък какво остава за качественото извършване на тази “услуга”. Ако сте запален фен на клипчета и имате желание по-често да гледате такива на вашия плеър, по-добре се ориентирайте към някой от портативните видеоплеъри/рекордери, които предлагат много по-различни възможности. Все пак за някои дреболии може да използвате и своето джобно MP3 устройство, но невинаги това, което пише на кутията (например – възпроизвежда WMV файлове), е напълно вярно.


След като разгледах основните функции на повечето джобни MP3 устройства, нека конкретно ви представя няколко такива. В част 1 на този материал ще разгледам модели на фирмите Privileg и Canyon, а в следващите материали очаквайте конкурентни устройства с други марки. Факт е, че пазарът се е затрупал с подобни “джаджи”, и затова няма как да ви покажа всички или дори повечето от тях. Смятам обаче, че разгледаните по-долу плеъри предлагат индивидуалност и различни възможности, позволяващи конкретен избор според нуждите на потребителя. А и според цената.


Privileg AD-9632 1 GB


Един от по-сериозните модели на Privileg – AD-9632, предлага доста сносен 1,8” екран и много стилен дизайн. Устройството разчита на OLED технологията за дисплея и мога да кажа, че изображението е много прилично за подобен тип продукти. Плеърът разполага със следните менюта (функции) – “Музика”, “Филми”, “Запис”, “Глас”, “Снимки”, “Радио”, “VoIP”, “Телефон”, “Четене”, “Настройки”. Докато някои от опциите вероятно са пределно ясни на много хора, други може би звучат странно, поне що се отнася до MP3 плеър. Голямо бе учудването ми, когато видях “VoIP/Телефон”, както и различни менюта “Запис” и “Глас” – всъщност VoIP предлага възможността MP3 плеърът да се превърне в микрофон за разговори по интернет, докато “Телефон” представлява телефонен указател. Менютата “Запис” и “Глас” съответно служат за запис и просвирване на записаните файлове. “Снимки” позволява да разглеждате съхранените върху свободната памет снимки, а функцията “Четене” – да четете текстове, които сте си записали от вашия компютър (нещо подобно на Memo функцията на телефоните).Прави впечатление, че устройството активно се стреми да пести батерия и при липса на активност за определен период от време екранът се гаси автоматично. Самият плеър преминава в “полузаспало” състояние, ако не го използвате за нищо конкретно, но е включен. Тогава ще трябва да го “събуждате” чрез натискане на бутон. Ако слушате музика например и искате да светнете екрана, едно натискане на бутон е достатъчно той да се “покаже” за по-малко от секунда. Като говорим за бутони, организацията им при този модел в началото е малко объркваща, но щом веднъж разберете кое как става, работата ви с плеъра ще е много лесна.


Възпроизвеждането на MP3-ки бе добро, както и записът на говор чрез функцията “Диктофон”. Що се отнася до видеовъзможностите, единствено приложеният AMV файл се възпроизвеждаше, а всякакви опити от моя страна с WMV клип не водеха до нищо конкретно – файловете просто не се виждаха. Що се отнася до снимките, те ще трябва да са с размерите на екрана (160 х 120 пиксела), иначе няма да можете да ги виждате.


AD-9632 е нещо повече от малък MP3 плеър и това се вижда много добре. Едва ли точно това е устройството, което бихте ползвали и за USB Flash disk, но със стилния си дизайн и с възможностите си определено ще стане ваш неразделен спътник.


Privileg AD-9618 512 MB


Ако някой може да каже, че има джобен MP3 плеър, който притежава изключително нежен дизайн, ориентиран към дамската част от потребителите, то AD-9618 определено е такъв. Това устройство, приличащо на малко бижу, няма как да не се хареса на жените. Вероятно затова единият от трите възможни “капака” е оцветен в блестящо червено и веднага привлича вниманието.Поради компактния си дизайн AD-9618 не предлага кой знае колко функции, но пък е идеалният MP3 плеър – просвирване на MP3 файлове от всякакъв вид, наличие на FM радиофункции и, не на последно място – 512 MB място за съхранение на данни. Компактният вид се допълва от доста здрава щипка за закрепване към дреха, чанта или друго място, което позволява подобен тип захващане. За разлика от споменатия по-горе AD-9632, при този MP3 миниплеър възможността да го загубите е доста по-голяма.


Работата с AD-9618 е сравнително елементарна. Менютата, между които може да се движите, определено не са много – просвирване на MP3, използване на радиофункциите, настройка на еквалайзера и някои други дреболии. Заради малкия екран нужда от изключването му няма и винаги може да получите директно информация за това коя поред песен свири, кое е заглавието й, колко общо са файловете, какъв е битрейтът и т.н. Работата с приложените бутони е лесна и де факто разполагате само с главните и най-нужните.


В комплекта със самия плеър, освен слушалките, диска с драйвери и USB кабела за връзка, получавате още два капака, единият от които е зелен, а другият – виолетов. Вградената батерия се зарежда или чрез USB кабела, или чрез приложено зарядно устройство.


AD-9618 представлява и един много хубав начин мъжката част от потребителите да направят подарък на своята половинка, която определено ще хареса това малко бижу.


Privileg AD-9623


Докато сме на тема “бижута”, Privileg има още един модел, за който може да се каже, че е типично “женски” и със сигурност е ориентиран предимно към тази част от потребителите. AD-9623 също е базиран на червения цвят и прилича на нещо като шишенце за лак за нокти – това го казвам, без да преувеличавам. Може дори да го използвате за украшение. В сравнение с AD-9618, AD-9623 притежава малко повече функции, но пък няма FM радиовъзможности.Снабден с малко по-хубав дисплей, AD-9623 предлага като цяло по-добра визия и по-контрастно изображение, а освен това има функция “Диктофон”. Така може спокойно (и даже незабелязано) да записвате разговор, интервю или лекция, без дори някой да разбере, че го правите (дизайнът и форматът са такива, че на пръв поглед е трудно да се разбере, че става дума за джобен MP3 плеър). Освен тези възможности AD-9623 има функция “Телефонен указател”, както и опция за прочитане на текстови файлове. Свързването с компютър става задължително чрез USB кабела, а трансферът на файлове е с приемлива скорост на четене и запис.


Просвирването на MP3-ки мина безпроблемно, а записът на звук и глас посредством вградения микрофон бе с добро качество, но като че ли малко слаб като сигнал. Самият плеър логично е с вградена акумулаторна батерия, която може да се зарежда директно от компютъра посредством USB кабела или чрез приложеното зарядно устройство.


Ако трябва да направя пряко сравнение с AD-9618, AD-9823 е още по-елегантен като дизайн и ако преглътнем факта, че му липсват FM радиовъзможности, определено е моделът с повече функции.


Privileg AD-9615


Ако AD-9623 е насочен към женската част от потребителите, то AD-9615 определено е мъжкият му еквивалент (виж снимката). Стилен и изчистен дизайн, сребрист цвят, същите функции с добавката на FM Radio – AD-9615 определено е мъжки джобен MP3 плеър. Ако оставим дизайна настрана, всичко останало може да го повторим, като дори менюто има същия вид, както е при AD-9823.В комплекта към AD-9615 получавате USB кабел за връзка с компютър за прехвърляне на файлове или зареждане на вградената батерия, както и хубави сребристи (отново) слушалки. Ако AD-9823 е подходящ подарък за любимата жена, то AD-9615 е възможност дамите да направят впечатление, като го изберат за подарък.


Canyon CN-MP4D


Ако някога сте искали да притежавате стилен MP3 плеър без много излишни екстри по него и с дисплей с приятен син цвят, CN-MP4DF е точно за вас. Издържан в много популярния в момента дизайн на “Stick” устройство, MP4DF е едно от устройствата на Canyon, предлагащо точно това, за което е създадено – да бъде добър MP3 плеър и да ви позволи да съхранявате информация посредством USB връзка с компютъра.Черен на цвят и с малък дисплей, този модел не разполага с вградена батерия, което означава, че ще трябва да подменяте AAA батерията след изтощаването й. В случая ще е удачно да си закупите акумулаторни батерии и да ги презареждате, за да не влезете в преразход, ако често използвате устройството. В комплекта освен MP4DF получавате и една ААА батерия, хубави слушалки и кабел удължител, в случай че не е удобно директно да свържете плеъра с компютъра.


Самият MP4DF изпълнява без проблем функциите си. Възпроизвеждането на MP3 мина добре, като дори и при максимално усилване не се долавяше пращене в слушалките. Придвижването по менюто е доста удобно и лесно, но ограничените възможности на устройството правят “разходката” по него по-скоро инцидентна, отколкото ежедневна.


MP4DF е един по-скоро обикновен джобен MP3 плеър, който не блести с възможности и огромен набор от функции, но пък се отличава с атрактивна цена и по-важното – с безупречна работа.


Canyon CN-MP3SOF


Дизайнът на CN-MP3SOF, един от продуктите на Canyon от “Sportsline” линията джобни MP3 плеъри, издава предназначението му и насочеността на продукта, без дори да знаете към коя продуктова линия спада. Много по-различен от MP4DF, този спортен модел на известния производител е точно MP3 плеърът, който бихте избрали, ако обичате да тичате сутрин или пък сте запален катерач и планината е вашата стихия.Оборудван с 1 GB флаш памет, MP3SOF може да се похвали с нещо повече от интересен дизайн и MP3 възможности. Моделът разполага с малък OLED екран, който предлага много контрастна и наситена комбинация от пастелносин и жълт цвят. Навигацията по менюто се извършва посредством няколко основни бутона и в началото може да бъде малко объркваща, но след известен тренинг всякакви “обиколки” по няколкото опции стават бързо и лесно.


Захранването на модела е подобно на това при другия модел на Canyon – посредством ААА батерия. MP3SOF издържа до 8 часа непрекъснато просвирване с една алкална батерия от този тип. За хората, които често ще използват MP3 плеъра, е добре да се сдобият с няколко акумулаторни батерии, които да “въртят”.


Спор няма, че всеки един от представените модели на Privileg и Canyon имат своите предимства и, разбира се, недостатъци. Похвално е, че Privileg предлагат толкова различни модели, които се отличават един от друг не само по дизайн, но и по възможности, и така голяма част от потребителите ще могат да изберат точно този модел, който конкретно им допада. Двата “нежни” MP3 плеъра няма как да не се харесат на дамската част от потребителите, а AD-9632, който разполага с добър екран, направо ни затрупва с възможности.


Добре се вижда, че джобните MP3 плеъри са претърпели сериозно развитие в сравнение с нивото им отпреди 2–3 години, което не може да не ни радва. Не само че се добавят нови възможности, но и цените постоянно падат. Всъщност се оказва, че за 100 лв. може да намерите доста модели джобни MP3 устройства, които да привлекат вниманието ви с функции и много памет за съхранение на данни. В някой от следващите броеве очаквайте да разгледам и други марки и модели джобни MP3 плеъри, както и портативни видеоплеъри, които също започват да стават популярни и постоянно понижават цената си.


Тодор Богданов


Авторът благодари на фирма “АСБИС България” за предоставените устройства на Canyon и на фирма “Компютър 2000” за MP3 плеърите на Privileg.

About the author

Редактор

Leave a Comment