Дънни платки

Дигиталният дом – от “а” до “я”

Written by Редактор

В последно време от страна и на Intel, и на AMD доста се наблягаше на т.нар. HTPC системи (Home Teather PC). Те се явяват сърце на новата концепция за дигиталния дом, в който всички устройства не само са обединени в обща мрежа, но и всяко от тях извършва незабележимо своята дейност. Само като елементарен пример може да се посочи мобилен МР3 плеър, свързан безжично с терабайтовия диск на НТРС системата и съответно черпещ от там музикалните си файлове.


Вече споменах, че както Intel, така и AMD имат своите предложения за HTPC системи, които да представляват медийното сърце на дома. Функциите, които то ще изпълнява, са най-разнообразни – от елементарно хостване на локалната мрежа и осигуряване на интернет до споделяне на намиращите се на него музикални и видеофайлове. Свързването на широкоекранен дисплей или телевизор би ни дало възможността да използваме споменатата НТРС система като домашно кино, а същата тази идея може да се доразвие с помощта на мултимедиен проектор, изпълняващ ролята на екран. Обединяването на всички ресурси в една система би донесло доста дивиденти на потребителите, но изграждането на подобна схема може да се окаже трудоемко и доста скъпо. Ето защо може би е нелоша идея да се разгледа стъпка по стъпка какво ще е необходимо за изграждането й, както и на кои характеристики на участващите в нея компоненти следва да се обърне по-специално внимание.Понятието “дигитален дом” е доста неопределено и позволява да се тълкува по най-различни начини. Според някои дефиниции за такъв може да се счита всяка една изградена система от домашни устройства, свързани в обща мрежа, в която комуникират помежду си. Тяхната работа е прозрачна за потребителя и не е необходима неговата намеса освен в редки ситуации, когато това е наложително. За да стане възможна тази постановка, цялата мрежа следва да е изградена около единен център – НТРС системата.


НТРС – просто още един компютър?


Макар на пръв поглед конфигурациите, които фирмите обявяват като НТРС, да не се отличават с почти нищо от стандартен компютър, това всъщност съвсем не е така. В основата си една подобна система е изградена с цел постигане на максимално съотношение производителност/енергия, или казано с други думи – както консумацията й, така и отделянето на енергия под формата на топлина да е минимално. Друга основна характеристика на НТРС конфигурациите е именно изключително ниското ниво на шум.


Самостоятелното изграждане на НТРС система не е невъзможно за обикновения потребител. За да стане това, той просто трябва да спазва няколко основни насоки при асемблирането на системата, благодарение на което да се постигне както минимален разход на енергия, така и изключително ниско ниво на отделяния шум. Започвайки отзад напред, с изброените вече характеристики, решаването на проблема с шума е сравнително лесно. За целта просто се налага да се подбере твърд диск, който да не е твърде шумен, а също така да се използват гумени тапи за закрепването му, благодарение на което се обират неговите вибрации за да не се предават те на кутията, откъдето ефективно се превръщат в шум. Алтернатива представляват различните варианти на тема “кутия за твърд диск”, като някои от тях могат дори да се поставят вътре в кутията, като са допълнително звукоизолирани.Що се отнася до обема на твърдия диск, той е въпрос на личен избор, но тъй като на диска ще се съхраняват обемисти видео- и аудиофайлове, добре е да се подсигурим с повечко място. Предвид факта, че напоследък цените на дисковете с голям обем доста спаднаха, една терабайтова конфигурация със сигурност няма да е особено скъпа, но за сметка на това ще ни осигури значителен комфорт. Въпреки това имайте предвид, че колкото по-голям обем има един твърд диск, толкова по-шумен е той (в тесни граници, разбира се).


Освен твърдия диск, един от най-големите генератори на шум в компютъра са неговите вентилатори. Тук решението е подбиране на максимално тихи модели – това обикновено става на цената на по-ниската им скорост на въртене, което пък от своя страна сериозно повишава температурата в кутията. По-скъпите и маркови предложения със сигурност ще предложат също по-добро съотношение ефективност/шум. Ето защо на дневен ред идва въпросът с използването на процесори, които да не отделят твърде голямо количество топлина. Що се отнася до това какъв да бъде той – дали Intel или AMD, и двете фирми имат достатъчно различни продукти, претендиращи да са насочени главно към енергийната ефективност, така че изборът в това отношение е богат.


Добре е графичната карта на системата да се избере според това доколко НТРС сървърът ще се използва за игри. Тук е моментът да обърна внимание на факта, че по принцип НТРС системите не са предвидени за игри. Основната им цел е по-скоро безпроблемното възпроизвеждане на всички видове медийни файлове, като това става незабележимо за потребителя. Въпреки това, при самостоятелното асемблиране на НТРС система потребителят може да прецени дали при използването й няма да се набляга и на игрите. Ако последното ще е нейна важна функция, то освен за добра карта трябва още да се помисли и за адекватното й охлаждане, чиято работа да не е шумна.За да превърнем така изградената НТРС система в пълнофункционално сърце на дигиталния си дом, добре е да добавим към нея още TV тунер, дистанционно и, разбира се, четец за flash карти. За финал е добре да обърнем внимание и на захранващия блок на конфигурацията, тъй като той не само се загрява по време на работа, но понякога и отделя доста шум. Добре е да се избере модел с автоматично регулиране на перката (за предпочитане е да бъде максимално голяма, например 120 мм) според температурата, а мощността му да се определи на основата на теоретично изчислената консумация на системата, умножена по фактор 1,5. Така захранването няма да се претоварва, от което следва че няма да се загрява – а оттук и самия охлаждащ вентилатор ще запазва минималните си обороти.


Понеже сами изграждаме своята НТРС система, може би е добре да се подсигурим с евентуалната й бъдеща съвместимост с различните формати за пренасяне на информация. Става въпрос именно за това какво точно оптично устройство да използваме – DVD, Blu-ray или HD-DVD. За съжаление в сегашния момент плеърите, съвместими с Blu-ray, не поддържат HD-DVD и обратно, но има изгледи това да се промени. Наскоро някои производители демонстрираха свои разработки на модели, съвместими и с двата стандарта, така че има съвсем реални изгледи скоро да се появят продукти, поддържащи както Blu-ray, така и HD-DVD. Не на последно място поставям и цената на Blu-ray устройствата, които са с пъти по-скъпи от DVD-RW.


Wi-Fi – мрежата на дигиталния дом


За да е възможен достъпът до информацията, съхраняваща се на НТРС системата, тя трябва да е споделена в обща мрежа. Това е чудесно, но на никого няма да му е приятно прокарването на изцяло нова система от кабели в дома му, съпроводено с пробиване на стени и поставяне на точки за достъп. Ето защо спасението е под формата на Wi-Fi – употребата на безжична мрежа ще спести не само тези главоболия, но и ще даде огромно предимство от гледна точка на гъвкавост и мобилност.


Изграждането на безжична локална мрежа също така ще е значително по-лесно, тъй като за целта се налага единствено закупуване на съответния Wi-Fi рутер, който ще изпълнява функцията на точка за достъп. В оптималния вариант той ще е свързан чрез гигабитов LAN кабел към НТРС системата, благодарение на което няма да се създава тясно място при трансфера на файлове. Чрез конфигурирането му като Access Point ще си осигурим звездовидна архитектура и всеки потребител ще има достъп до споделените на сървъра файлове, както и осигурена връзка с интернет.


Ориентирането към типа и марката на безжичните рутер и клиентски карти е без значение, важното в случая е те да поддържат стандарта 802.11 draft n, който осигурява значително по-високи скорости на трансфер на информацията, както и по-силни и повече на брой антени. В сегашния момент по-разпространени са устройствата, съвместими с ревизията 802.11b/g, което би ни осигурило най-много около 54 Mbit/sec. За сравнение, 802.11n ще ни даде максимална скорост 108 Mbit/sec, комбинирано с по-силен сигнал и по-голям обхват.Всъщност защо ни е необходимо да разполагаме с колкото се може по-висока скорост? Това се налага от факта, че цялата информация, съхранена на твърдия диск в НТРС сървъра на дома ни, ще се използва от терминалните устройства през локалната мрежа.


Хипотетична ситуация – аудиоконзола в кухнята ще се свързва със сървъра и ще възпроизвежда музика, която ще се прехвърля поточно в реално време през Wi-Fi мрежата (подобни уредби вече се предлагат от Philips да речем). В същото време друга конзола, отново поточно, ще извършва трансфер на видеофайлове, тъй като потребителят, който я използва, гледа филм от диска на НТРС сървъра. Трето натоварващо мрежата събитие ще е например използването на IPTV, както и препредаването й към съответните конзоли в домашната мрежа. Подобен трансфер със сигурност ще изисква наличие на много висока скорост!


Още едно важно нещо, на което е добре да се обърне внимание при изграждането на локалната Wi-Fi мрежа, е криптирането на сигнала както с цел по-висока сигурност, така и за да се избегне евентуално пиратско закачане на нежелани потребители. Независимо от това, ролята на Wi-Fi в концепцията за дигиталния дом тепърва ще става все по-важна. Отново един пример – наскоро беше демонстрирана “поставка” за снимки, представляваща плосък LCD дисплей с размери колкото на обикновена снимка. Тя се свързва с домашната НТРС система чрез безжична мрежа и през определен интервал от време изобразява различни снимки от нейния твърд диск.НТРС в ролята на домашно кино


Както отбелязах в началото, една от основните роли на НТРС системата ще бъде именно да се използва като домашно кино. За тази цел ще се наложи да използваме или дисплей с голям диагонал на екрана, или евентуално мултимедиен проектор. Независимо от това кой от двата варианта ще изберете, цената им ще бъде сравнително близка, тъй като в последно време цените както на LCD/Plasma телевизорите, така и на проекторите станаха поносими.
Кои са предимствата и недостатъците при тези два варианта? Използването на LCD или плазмен телевизор има огромното предимство, че може да се гледа дори и при сравнително силна дневна светлина. В допълнение, цветовете са ярки и жизнени, а и не се налага да разполагаме със свободна стена или място, на което да се прожектира изображението както в случая с проектора. Въпреки това дори дисплеите с най-голям размер в сегашния момент просто не могат да се сравняват по този показател с прожектирано от мултимедиен проектор изображение.


Ако държите на голямата картина, в такъв случай подходящото решение е употребата на проектор, който ще ни даде желаните размери на изображението, макар и за сметка на малко по-бледите цветове. Друг огромен плюс на проекторите е мобилността им, тъй като благодарение на малките им размери и тегло не сме ограничени в това къде да ги използваме. Недостатък на технологията като цяло е проблемността на използване при силна дневна светлина, както и сравнително краткият живот и цената на лампата им – обикновено от 2000 до 4000 часа (според различния модел и цена).


Независимо от избрания вариант за дисплей, наличието на НТРС ще ни позволи да се възползваме от редица възможности, недостъпни за обикновения телевизор. Тук става въпрос за т.нар. DVR, или Digital Video Recorder. Подобен продукт представлява например TiVo – компютърна конфигурация, която може да записва желани от нас предавания с цел по-късното им гледане. Друг огромен бонус на НТРС в сравнение с елементарния телевизор е неговата готовност за възпроизвеждане на High Definition видео.


За пълноценното функциониране на НТРС в ролята му на домашно кино не трябва да пропускаме и използването на качествена озвучаваща система. Що се отнася до това колко сателитни колонки да има тя, по-добре е да се ориентираме към 5.1- или 7.1-форматна аудиоуредба. Разбира се, това означава да разполагаме и със съответната аудиокарта, която да осигурява същия брой изходи. Независимо от избора ни в това отношение, добре е тя да е качествено изработена, с колкото се може по-незабележими нива на паразитен шум и смущения.


В заключение


Погледната от друг ъгъл, концепцията за дигитален дом представлява просто следващата логична стъпка в еволюцията на компютрите. Обединяването им в обща мрежа ще улесни невероятно както комуникацията между различните видове устройства, така и използването им от страна на потребителите.


Добрил Доков

About the author

Редактор

Leave a Comment