Игри

Десет от най-добрите нативни Linux игри

Written by Редактор


Десет от най-добрите нативни Linux игри


Игрите под Linux базираните операционни системи съвсем не са тема табу, а в настоящата статия съм подготвил списък с десет от най-популярните нативни Linux игри. В миналото повечето потребителя смятаха, че за Linux няма много заглавия, а в действителност това не е така. Естествено тук не става въпрос за малките игри, комплектувани с десктоп средите GNOME или KDE, а за по-сериозни проекти с добър сюжет, майсторски изпипана графика и приятно усещане по време на забавлението с конкретното заглавие. Въпреки че на пазара съществуват голям брой комерсиално насочени игри, които работят и под Linux, без да е необходима емулация, те не са обект на настоящия преглед.


Вместо това ще представя на вниманието ви списък с десетте от най-добрите безплатни, нативни заглавия за Linux. За целта ще ползвам резултатите от мащабно проучване, проведено сред потребителите на дистрибуциите Gentoo и Ubuntu. Вероятно се чудите какви са критериите, според които дадена игра има честта да фигурира в настоящия списък. Всичко зависи от броя на гласовете, които конкретният проект е получил, а финалистите са отсети от над 50 нативни Linux игрови заглавия.


Ето какви са изискванията за претендентите:


• Да бъдат напълно безплатни.


• Да могат да стартират в нативна Linux среда. С други думи, не бива да се разчита на софтуер за емулация като Wine/Cedega за “подкарването” им.


• Не е задължително игрите да са с отворен код.


• Лесната инсталация е задължително условие.


От настоящата класация можем да научим много неща, например не е задължително дадена игра да бъде с уникална и неповторимо красива графика, за да доставя истинско удоволствие. Заглавията, включващи елемент на загадка, са доста популярни, т.е. присъствието на няколко такива игри в класацията не бива да ни учудва. Естествено, за максимален адреналин по време на гейминг се препоръчват по-динамичните сюжети, например шутърите от първо лице (FPS). Затова е разбираемо, че четири от общо десетте класирали се претенденти са именно представители на FPS жанра.


Струва си да се отбележи, че осем от общо десетте игри в списъка са платформено независими, т.е. дори и никога да не сте ползвали Linux, ще успеете да ги стартирате и под Windows, и под МаcOS X операционни системи.


 


№ 10 KMahjongg


Това е класическа китайска пъзел игра, която е ужасно зарибяваща! Тя е предназначена за един играч и е част от десктоп средата KDE. Графиката при нея не е нищо особено, но пък играта е уникална! Лично аз съм загубил десетки часове с този пъзел, но не съжалявам за това.


Идеята е семпла: трябва да търсите двойки с еднакви символи върху тях, но на практика намирането им не е толкова лесно, колкото изглежда, защото плочките със символите не бива да бъдат блокирани от съседни. Това прави изчистването на всички тях неимоверно трудно. Целта е това да стане максимално бързо.


9 America’s Army


Играта ще се хареса на всеки маниак на тема оръжия, както и на тези, които никога не са стреляли в реалния живот, но в същото време обичат да гърмят на виртуалното бойно поле. За съжаление разработчиците преустановиха поддръжката на Linux и Mac OS X клиентите за своята игра. Това обаче не пречи да си направите LAN парти с по-стария клиент на America’s Army – 2.5, който работи под Linux. Освен това разполагате и с тренировъчни мисии, които се минават самостоятелно.Играта ползва Unreal 2.5 енджина и съответно може да очаквате много добра графика и звук от нея. Ако някога сте играли на Counter-Strike, тогава вече знаете какво да очаквате като концепция от AA. Тук ще се биете единствено срещу терористите, за разлика от CS, където може да размените ролите. Един съвет: прицелвайте се внимателно, понеже симулацията на отката е доста добре реализирана!


8 Armagetron Advanced


Играта Tron може да е проста, но това не значи, че с нея не може да се позабавляваме солидно! Armagetron Advanced от своя страна е нещо като своеобразен клонинг на добре познатата Tron. В началото започвате своето пътешествие на футуристичен мотор върху триизмерно поле. Следата, която оставя той, представлява нещо като стена, която не може да бъде пресечена. Целта е да принудите опонентите ви да катастрофират във вашата стена, преди те да сторят същото с вас.В началото, когато има предостатъчно пространство, всичко е лесно, но когато играта наближи своя край, нещата загрубяват. Armagetron Advanced е мултиплеър игра, която поддържа игра на един компютър, в LAN мрежа или дори в интернет. Режимите на игра са Deathmatch, Team DM, Fortress и Sumo, което добавя допълнителен елемент на интрига, особено сред по-опитните играчи.


№ 7 Cube 2 (Sauerbraten)


Както вече споменах, четири от игрите в настоящата класация са от жанра FPS. Cube е една от тези игри и с нея се свиква изключително бързо и лесно. Всъщност Cube сам по себе си представлява енджин, върху който е базирана едноименната игра. В основната си част Cube2 (Sauerbraten) представлява онлайн шутър, но предлага и самостоятелен режим на игра, макар че в мисиите липсва какъвто и да е сюжет. Ако някога сте прекарвали часове в разгорещени битки на Quake 1/2, този проект вероятно ще ви се хареса.№ 6 Pingus


Pingus e силно заимстван клонинг на популярната в началото на миналото десетилетие Lemmings. Звукът и графиката са изключително приятни, а играта е повече от увлекателна! Интересното е, че в случая малките леминги са заменени от симпатични, но заблудени пингвинчета. Ако вградените нива ви омръзнат, винаги може да си направите ново с вградения редактор или пък да си свалите нови от интернет. Голяма част от допълнителните нива, които могат да бъдат изтеглени онлайн, идват комплектувани с нови текстури.Ако някога сте играли на Lemmings, не бива да пропускате тази занимателна и лека игра!


№ 5 Neverball и Neverputt


Neverball е класическа игра, която омръзва трудно. При нея целта е да придвижите сферата, която контролирате, до края на нивото, без да я загубите. По пътя ви чакат различни препятствия, минипъзели, както и бонуси. За всяко ниво има лимит от време, а най-добрите постижения могат да бъдат преглеждани отново чрез вградената функция replay. В Neverball е включена и една сходна игра с топчета – става дума за Neverputt. Това е симулация на миниголф, поддържаща и мултиплеър режим! Накратко, винаги може да разпуснете с този неангажиращ “комплект” – Neverball и Neverputt.№ 4 Nexuiz


Nexuiz е FPS шутър с отворен код, ползващ енджина DarkPlaces. Той предлага брилянтна графика, особено с оглед на графичната машина, която е силно модифицирана версия, позната от Quake 1. Въпреки това играта ни глези с изключителна графика с поддръжка на HDR рендериране. Целта е ясна: влизате в някой сървър, доминирате, след което се сбогувате със съперниците си. Има всякакви нива, включително и такива с ниска гравитация, а оръжията са сходни с познатите от Quake III. Въпреки че играта е предназначена за мултиплеър гейминг, тя може да се играе и самостоятелно, понеже включва и няколко мисии.Ако сте привърженик на жанра FPS, пригответе се за сериозни фрагове в Nexuiz.


3 Enemy Territory


Една от първите FPS игри, създавани някога, е Wolfenstein 3D на ID Software. Когато неговото продължение Return to Castle Wolfenstein се появи на бял свят през 2001 г., то бързо се превърна в хит за гейм обществото. Впоследствие излезе експанжънът Enemy Territory. Първоначално това бе комерсиален проект, но в началото на 2004 г. неговият сорскод бе направен публично достояние. Така се роди Enemy Territory за Linux – един от най-пищните и детайлни представители на жанра FPS, въпреки че играта е базирана на сравнително стар 3D енджин. Включени са шест нива, но в интернет има много нови карти, създадени от ентусиасти.Ако игрите с военна тематика ви допадат, не пропускайте това бижу.


№ 2 Frozen Bubble


Frozen Bubble е клонинг на класическата конзолна игра Bust-a-Move за NeoGeo. Всяко ниво на играта представлява пъзел, който трябва да бъде разрешен чрез рикоширащо в стените топче. В началото предизвикателствата не са особено сложни, но някои от по-горните нива са невероятно сложни за минаване. Общо взето, това е игра, която трябва да изпробвате, за да я оцените по достойнство. Имайте едно наум, защото с Frozen Bubble бихте могли да загубите няколко часа, без дори да усетите! Освен самостоятелно бихте могли да играете и срещу съперник.Макар и семпла, тази игра заслужено е класирана на почетното второ място в нашата своеобразна класация.


1 Battle for Wesnoth


Wesnoth е походова стратегия с фентъзи сюжет. Освен под Linux тя работи и под Windows, BeOS, Mac OS X и FreeBSD ОС. В началото преминавате кратък курс на обучение, след което може да започнете със създаването на империята си. Всяка от бойните единици разполага с различни умения, които се подобряват с течение на времето. В играта има общо шест фракции и в зависимост от това коя от тях ще изберете, ще командвате различна раса.Подобно на много походови стратегии, действието в Wesnoth се развива на хексагонално разграфено поле. Графиката при Wesnoth не е нещо кой знае какво, на фона на Civilisation 4 за Windows например, но всеки запален фен на жанра TBS знае, че тя е само допълнителен фактор за качествен геймплей.


Ако харесвате RTS и TBS стратегиите, струва си да изпробвате първенеца в нашата класация.


Димитър Петков

About the author

Редактор

Leave a Comment