Уеб дизайн

Да си направим сайт за 15 минути


Вероятно искате да си създадете собствен сайт, в който да публикувате ваши снимки и информация за себе си, данни за вашата фирма и извършваните от нея услуги или каквото друго пожелаете. Най-лесно е да създадете сайт от тип блог, тъй като негови отличителни черти са лесната инсталация и актуализация посредством интерфейс, подобен на този на уеб-базираната електронна поща.
Ако не сте на „ти“ с уебдизайна, скриптовите езици за уебразработка, като HTML, PHP и JavaScript, и базите данни, пак ще можете да създадете добре изглеждащ и лесен за поддръжка собствен сайт и то буквално за минути, като за целта ползвате някое от готовите CMS приложения.
В този материал ще разгледам начина на създаване на сайт, базиран на CMS (система за управление на съдържанието) системата Serendpity, която е достатъчно лесна и удобна за целта и същевременно е безплатна и притежава много възможности, които в бъдеще могат да се използват за допълване на сайта с нови функции.Преди да започнем


Преди да започнете с инсталацията, ще е нужно да изпълните няколко условия. На първо място, трябва да имате закупен домейн и уебхостинг, който ви дава възможност да стартирате PHP скриптове с връзка към MySQL, PostGreSQL или SQLite база данни. Инвестицията за създаването на такъв сайт е от порядъка на 14 лв. за едногодишна регистрация на .com, .net или .org домейн и около 5-6 лв. месечно за хостинг при някой от хостинг-доставчиците.
Разбира се, ако имате широколентова Интернет връзка със статичен IP адрес и домейн, можете да се възползвате от статията, публикувана в предишния брой, която описва начина на инсталация и конфигурация на локален уебсървър чрез XAMPP, и да тествате инсталацията и конфигурацията на Serendpity локално.
Ако условията са изпълнени, посетете сайта
http://www.s9y.org/ и свалете от него последната версия на Serendpity, която е във формат tar.gz и размер от 1.6 MB. Тя може да се разархивира посредством някоя от последните версии на WinRAR, която поддържа този архивен *nix формат.

Инсталация


След като разкомпресирате файла, трябва да качите съдържанието му на уебсървъра посредством FTP или най-добре SSH връзка и WinSCP. В повечето случаи файловете трябва да се копират в директорията public_html, или www, като директориите може и да са различни, тъй като това зависи от конфигурацията на уебсървъра на вашия хостинг-доставчик.
В случай че вече имате сайт и искате той да не бъде заменен от Serendpity, можете да направите директория на сървъра, например blog, и да копирате файловете в нея. При това положение сайтът ще бъде достъпен при въвеждане на адреса
http://www.example.com/blog/.
Когато качването на файловете приключи, трябва да отворите уеб-браузъра и да въведете www.example.com или
www.example.com/blog (в зависимост от това, къде сте копирали файловете на Serendpity) и ще бъдете посрещнати от уебинсталатор, който ще ви напътства по време на процеса.
Веднага след зареждане ще видите, че инсталаторът ви казва какви разширения на уебсървъра е открил и може да използва, както и какви проблеми е срещнал. Един от най-често срещаните проблеми е директорията, в която се намират файловете на сайта, да няма права за писане, като проблемните директории са посочени в червен цвят. Нужно е да зададете права 777 на главната директория, в която се намира и файлът index.php (public_html или www) и на директорията templates_c. В случай че ползвате SmartFTP, смяната на правата става, като изберете директорията и щракнете върху нея с десния клавиш. След това се избира „Properties/CHMOD“ и се въвежда стойност 777, която означава, че директорията е достъпна за запис. По подобен начин се сменят правата и в други приложения, като WinSCP или FileZilla.
След това трябва да се върнете на уеб-браузъра и в най-долната част от страницата на инсталатора да щракнете върху „Recheck installation“.
Когато вече всичко е готово и правата на сървъра са установени правилно, инсталаторът ще ви попита за вида на инсталацията – Simple или Expert. Изберете Expert, тъй като тя ви гарантира по-големи възможности за първоначална настройка.
От новопоявилия се екран трябва да изберете вида на базата данни (MySQL или PostGreSQL), хоста, на който се намира базата, нейното име, както и потребителя и паролата за достъп до нея. По принцип хостът е localhost, а потребителското име и паролата се създават чрез контролния панел, който вашият хостинг-доставчик би трябвало да ви предостави за създаване на бази данни.
В случай че ще ползвате същата база и за други приложения, е добре да зададете префикс на имената на таблиците, който инсталаторът предлага да бъде „serendipity_“.
Следват настройки, свързани с пътищата към директориите и файловете в уебсървъра, които обикновено не се налага да променяте, освен ако не желаете да промените относителния път към сайта или мястото, където да се съхраняват качваните чрез сайта файлове.
След това остава да се въведе потребителското име на администратора, например „ivan“, паролата му за достъп, неговото пълно име и e-mail адрес.
В секцията „General Settings“ се посочват някои допълнителни параметри, определящи поведението на сайта, като например какъв да бъде езикът на сайта (има и български език!), дали посетителите да могат да се абонират за статии, какво да бъде описанието на сайта, дали да се ползва графичен редактор за въвеждане на съдържание и дали да се ползва Mod_rewrite.
На последната опция ми се иска да отделя повече внимание, тъй като тя позволява URL адресите в сайта да имат по-лесно четим вид и вместо да са
http://site.com/s9y/serendipity_admin.php?serendipity[step]=2b , да изглеждат например така: http://site.com/s9y/admin. По-кратките адреси са предпочитани от търсачките и е хубаво да се съобразите с това, ако желаете сайтът ви да бъде добре индексиран от техните роботи.
Дали ще можете да използвате функцията Mod_rewrite зависи от конфигурацията на сървъра Apache, като е препоръчително да изберете опцията „Use Apache mod_rewrite“ и ако не получите съобщение за грешка, да я оставите включена.
След като посочите вашите предпочитания, натиснете бутона „Complete installation“ и ако всичко е наред с името и паролата за базата данни и другите параметри, ще видите служебна информация, която ви уведомява, че е създадена база данни и таблици в нея, че са инсталирани плъгините по подразбиране и че Serendpity е инсталиран успешно.
С това вашият сайт е създаден и можете да влезете в него веднага.

Настройки и работа със сайта


Ще видите, че сайтът е на български език, с приятен дизайн и навигация, но все още е празен. За да започнете да качвате съдържание в него, трябва да влезете с администраторското си име и парола. Можете да направите и допълнителни настройки, като например да активирате нови модули и да промените външния вид на сайта.
Препоръчвам ви да щракнете върху „Конфигурация на допълнителните модули“ и да решите кои от наличните модули искате да бъдат активни. Имате възможност да включите модул, защитаващ сайта от спам (препоръчителен!), модул за търсене, за подреждане на съдържанието в архив, календар, RSS синдикация и др.
В менюто „Промяна на стила“ ще видите готови шаблони, с които да промените облика на сайта. От адрес:
http://www.s9y.org/ можете да свалите и други стилове, модули и плъгини, чието инсталиране е лесно. Когато искате да инсталирате нов модул, сваляте файла с разширение .php и го качвате на уебсървъра чрез FTP в директорията plugins. Новите теми пък се копират в директорията templates.
Веднъж копирани, те трябва само да бъдат активирани и евентуално настроени чрез администраторския уебинтерфейс.
В случай че желаете да имате и други автори в сайта, посетете менюто „Manage users“, където можете да създадете колкото потребители желаете и да посочите какви права в сайта да имат те.

About the author

Редактор

Leave a Comment